logo


Σε ομόφωνο ψήφισμα για να μην καταργηθεί το υποκατάστημα ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) της πόλης μας κατέληξε η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Το θέμα είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τη Συμμαχία για τον Πολίτη και τη Λαϊκή Συσπείρωση, χωρίς ανταπόκριση από τη Διοίκηση του Δήμου, μέχρι τη συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, οπότε και η μαχητική παρουσία πλήθους δημοτών που ζητούσαν επιτακτικά να παραμείνει το ΙΚΑ στο Δήμο Διονύσου αποτέλεσε μοχλό πίεσης στη Δημοτική Αρχή.

Αιτία για τη συζήτηση η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει ή να συγχωνεύσει περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ, τα οποία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων που αναγκάζονται πια να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις  για την εξυπηρέτησή τους.

Ειδικά για το Δήμο Διονύσου, το υποκατάστημα ΕΟΠΥΥ στην οδό Χελμού ήδη πάσχει μια που έχει καταργηθεί το τμήμα μικροβιολογικών εξετάσεων, δεν γίνονται οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης , και είναι υποστελεχωμένο σε προσωπικό, παρόλο που όπως είναι γνωστό εξυπηρετεί τους τεράστιους Δήμους Διονύσου και Ωρωπού.  Σύμφωνα μάλιστα με τον Θ. Μπούμπουρα της Συμμαχίας, δεν αποκλείεται οι ασφαλισμένοι να υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ Αμαρουσίου (!), ή και ακόμη μακρύτερα. Οι δε γιατροί των υποκαταστημάτων που καταργούνται, συνέχισε ο κ. Μπούσμπουρας, απορροφώνται από τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τους επισκέπτονται τα απογεύματα στα ιατρεία τους, πληρώνοντας υπέρογκες επισκέψεις!!! Πρότεινε, τέλος, την παραχώρηση κατά χρήση δημοτικού κτηρίου, και συγκεκριμένα του Γηροκομείου Δροσιάς, προς τον ΕΟΠΥΥ, για να στεγασθεί εκεί το υποκατάστημά του.

Για την απαξίωση του υγειονομικού- προνοιακού τομέα μίλησε η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας πως η νέα κυβερνητική εξαγγελία για τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία θα μείνει κενή νοήματος μια που ο θεσμός θα υπαχθεί στην Περιφέρεια, χωρίς να της δοθούν και οι αντίστοιχοι πόροι. «Η Λαϊκή Συσπείρωση τάσσεται με όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα για να μην υποβαθμισθεί το σύστημα υγείας και ελπίζω αυτό να αποφασίσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο», είπε στην τοποθέτησή της.

Στη συζήτηση παρενέβη η Ομοσπονδία Γυναικών (ΟΓΕ) Διονύσου που δήλωσε κάθετα αντίθετη με την κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΟΠΥΥ στο Δήμο μας, ενώ ζήτησε την παραμονή του με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως έχουν ήδη μαζευτεί 585 υπογραφές από κατοίκους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ με το παραπάνω αίτημα, ενώ ετοιμάζεται παναττική κινητοποίηση σ’ όλα τα υποκαταστήματα ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ του Νομού για την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.

Στο δεύτερο ομόφωνο ψήφισμα της ημέρας (σ.σ. είχε προηγηθεί αυτό για τα διόδια) το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κινητοποιήσεις  με στόχο την μη κατάργηση του τοπικού καταστήματος ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και να στελεχωθεί αυτό με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Επίσης αποφάσισε:

α. Την κίνηση κάθε αναγκαίας διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού από τα αρμόδια όργανα του Δήμου.

β. Την άμεση κινητοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. στον αρμόδιο Υπουργό, στους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και τις διοικήσεις των Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Ε.Σ.Υ.,

και γ. Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρακολουθεί και να ενημερώνει το Σώμα για το ζήτημα αυτό.

Να σημειώσουμε εδώ, πως πυκνώνουν τα σενάρια που μιλούν για «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΥΥ, στα πρότυπα της ΕΡΤ, με χρονοδιάγραμμα που δεν ξεπερνά το τέλος του χρόνου, αν οι γιατροί επιμείνουν στις συνεχόμενες απεργίες τους.