Συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μονοπάτια της Ελλάδας» https://www.pathsofgreece.gr/ ξεκινά ο Δήμος Διονύσου με στόχο το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και προβολή δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή μας. Για το σκοπό αυτό, ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 6 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, στο σχεδιασμό τού εν λόγω δικτύου είχε αναφερθεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, στην πρόσφατη (3/2) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με αφορμή την ένταξη του Δήμου Διονύσου στο πρόγραμμα «Βιώσιµη µικροκινητικότητα µέσω συστήµατος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε ∆ήµους της Χώρας». Η χάραξη του δικτύου των περιπατητικών διαδρομών, εξάλλου, περιλαμβάνεται στις πιθανές δράσεις που από τον περασμένο Ιούνιο κιόλας έχει προτείνει προς κάθε αρμόδιο φορέα ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Κ. Μπομπής, για την ανάπλαση και την αξιοποίηση της βορεινής πλευράς της Πεντέλης, ως ένα ακόμη ανάχωμα στις βλέψεις για επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Στη σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της Τετάρτης ο κ. Κριεμάδης, που είναι εποπτεύων του έργου, σημειώνει σχετικά:
Ο σχεδιασμός δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή του Δήμου Διονύσου είναι μια δράση ήπιας, τοπικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης που θα συμβάλλει θετικά στην ευημερία και ευζωία της τοπικής κοινωνίας, μέσα από το σεβασμό, τη διατήρηση, ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπικού φυσικού πλούτου, και τη θετική αλληλεπίδραση κατοίκων και επισκεπτών.
Σε αυτή τη φάση του έργου αποτυπώνονται οι υπάρχουσες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, και γίνεται λεπτομερής έρευνα των παλαιότερων μονοπατιών που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής στο παρελθόν.
Επίσης, γίνεται έρευνα και καταγραφή όλων των σημείων ενδιαφέροντος (μνημείων, παραδοσιακών και αρχαίων οικισμών, γεωλογικών φαινομένων, ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών μνημείων, σημείων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λπ.), προκειμένου να προσδιοριστεί το δίκτυο διαδρομών που εν τέλει θα υλοποιηθεί.
Το έργο της μελέτης θα έχει διάρκεια 5 περίπου μηνών. Οι άνθρωποι της “Paths of Greece” επιζητούν όλες εκείνες τις πληροφορίες που μόνο οι κάτοικοι και κατεξοχήν γνώστες του τόπου μας, μπορούν να παρέχουν. Κατόπιν, τα στοιχεία αυτά θα αναλυθούν και, αν κριθεί σκόπιμο, θα αξιοποιηθούν ώστε να προκύψει ένα πλούσιο, πεζοπορικό δίκτυο που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων και να μας φέρει ξανά σε άμεση επαφή με όλα εκείνα τα στοιχεία του τόπου μας, που του δίνουν τον χαρακτήρα και την αξία του, διαχρονικά.
Εφαρμόζοντας την εθνική νομοθεσία αλλά και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές πρόθεσή μας είναι, στο εγγύς μέλλον, να δημιουργηθεί στον Δήμο μας, το πρώτο άρτια σχεδιασμένο και υλοποιημένο έργο πεζοπορικών διαδρομών της Αττικής, ικανό να προσελκύσει ποιοτικούς επισκέπτες και να εξασφαλίσει διεθνείς πιστοποιήσεις και διακρίσεις.