Μετά από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, νέα απορριπτική απόφαση στα σχέδια της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ ήρθε στη δημοσιότητα μόλις προχθές, 28 Μαρτίου, αυτή τη φορά από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον πρώτο από τους συνολικά 5 Λατομικούς Χώρους στην Πεντέλη, όπου η εταιρεία επιδιώκει να εγκαταστήσει λατομική δραστηριότητα για την εξόρυξη μαρμάρου.
Στο σχετικό έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς κατά παράδοξο τρόπο να λαμβάνει υπόψη την πολύ πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ, προχωρεί με τη σειρά της στην απόρριψη της Μελέτης, επικαλούμενη:
Την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπου γίνεται σαφής αναφορά στην επιχειρούμενη- αλλά μη επιτρεπόμενη- κατάτμηση της συνολικής προς εκμετάλλευση έκτασης
Την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου πιθανολογείται πως η λατομική δραστηριότητα δεν θα αφορά σε μάρμαρα αλλά σε αδρανή υλικά
Την απορριπτική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, όπου τονίζεται πως ο προς λατόμευση χώρος βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση, και κατά περίπτωση σε οπτική επαφή, με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μεμονωμένα μνημεία της περιοχής, ενώ ενδεχόμενη δραστηριότητα θα προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Για τους παραπάνω λόγους, όπως η απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης αναφέρει επί λέξει:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δραστηριότητα εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφανείας 243.810,90 τ.μ. στη θέση ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΑΝΩ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ, Δ.Ε Διονύσου, Δήμου Διονύσου, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Περιφέρειας Αττικής, από την ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Β.Ε., που υποβλήθηκε με το (31) σχετικό, καθόσον , όπως αναφέρεται στο (41) σχετικό α) ο προτεινόμενος προς λατόμευση χώρος, καθώς και τα συνοδά έργα αυτού, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση, και κατά περίπτωση σε οπτική επαφή, με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μεμονωμένα μνημεία της περιοχής (αρχαιολογικός χώρος Διονύσου, αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Πεντέλης, αρχαίων λατομείων, Νυμφαίου, σπηλαίου Νταβέλη, βυζαντινά μνημεία). Ενδεχόμενη αδειοδότηση θα προκαλέσει άμεση και έμμεση βλάβη στους χώρους και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και υποβάθμιση του Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 62418807227962d63041801a στις 28/03/22 14:42 6 περιβάλλοντος χώρου αυτών (άρθρα 10 και 13 του Ν.4858/2021, 49 του Ν.4512/2018), και β) η αιτούμενη δραστηριότητα αντίκειται στις διατάξεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής (Ν.4277/2014).
Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα εξής:
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Διεύθυνση της οποίας απορρίπτει σήμερα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ήταν που κατά πρώτον είχε δώσει άδεια για λατομικές έρευνες, και μάλιστα την ίδια ημέρα, και για τους πέντε λατομικούς χώρους ενδιαφέροντος της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, κλείνοντας τα μάτια στην προφανή κατάτμηση.
Ενώ αυτή η προφανής κατάτμηση- για την οποία η ίδια Διεύθυνση έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο- πουθενά δεν αναφέρεται στην απόφαση ως μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως εγκαίρως επεσήμανε ο Π. Πανάγος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου κατά των Λατομείων. Αυτό το τελευταίο γεννά ανησυχίες ως προς την τύχη των αντίστοιχων Μελετών για τους άλλους 4 Λατομικούς Χώρους.
Σχετική είναι και η ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παραπάνω απορριπτική απόφαση:
Μετά την απορριπτική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δραστηριότητα εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφανείας 243.810,90 τ.μ. στη θέση Βαθειά Χούνη Άνωω Ραπεντώσας της Δ.Κ.Διονύσου, και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής συντάχθηκε με την ίδια απόφαση, δικαιώνοντας τις θέσεις του Δήμου Διονύσου…
…Επισυνάπτουμε τη σχετική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας του Δήμου Διονύσου συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη, που είναι η απαλλαγή από κάθε είδους λατομεία μέσα από νομοθετική ρύθμιση.
Εντωμεταξύ, συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 25 Μαρτίου, η διαπαραταξιακή επιτροπή για τα Λατομεία, στην οποία- παρά την ιδιαιτερότητα της ημέρας- συμμετείχαν τα περισσότερα μέλη της.
Στη συνεδρίαση εκείνη η επιτροπή επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση της να αντιταχθεί πάση θυσία σε ενδεχόμενη επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας στο Πεντελικό, αλλά και να επιδιώξει με κάθε τρόπο τη στοχευμένη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, στο σημείο όπου αυτό προβλέπει λατομικές ζώνες, με στόχο την τελική και δια παντός κατάργησή τους.
Έτσι στο προσεχές διάστημα:
Αναμένονται συναντήσεις του Δήμου με τον υφυπουργό Ν. Ταγαρά και το Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ Ευ. Μπακογιάννη, στους οποίους πρόσφατα ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα. Η οποία αφαιρέθηκε από τον έτερο υφυπουργό Γ. Αμυρά, που το περασμένο καλοκαίρι σε επίσκεψή του στην Πεντέλη μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί κατά των Λατομείων. Αυτή η αλλαγή θεωρήθηκε κατ’ αρχάς ανησυχητική από μέλη της διαπαραταξιακής όπως ο κ. Πανάγος, αλλά και ο Κ. Μπομπής, τοπικός σύμβουλος στην Κοινότητα Διονύσου, παρόλη την προφορική υπόσχεση του υπουργού Κ. Σκρέκα σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους του Δήμου πως θα βοηθήσει για την τροποποίηση του Διατάγματος.
Ανησυχία προκλήθηκε επιπλέον από την επισήμανση του ίδιου υπουργού πως η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για την κήρυξη λατομικών ζωνών ως ανενεργών. Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια, για την οποία μάλιστα έχει συσταθεί κοινή επιτροπή Δήμου και Περιφέρειας, που εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.
Οι μέχρι στιγμής απορριπτικές αποφάσεις αφορούν σε έναν μόνον από τους 5 λατομικούς χώρους συνολικής έκτασης 1000 περίπου στρεμμάτων, αυτόν που βρίσκεται στην κορυφή του Πεντελικού. Έτσι κεντρικό ερώτημα- που μένει να απαντηθεί από τους αρμόδιους φορείς- παραμένει αν οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν πρόκριμα και για τους άλλους τέσσερις χώρους, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση.
Η διαπαραταξιακή, επιπλέον, επέμεινε στην αποστολή εξωδίκων προς όσους συνέβαλαν με ενέργειες ή παραλείψεις, ώστε να ευνοηθούν τα συμφέροντα της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ σε βάρος της πόλης, της Αττικής, του βουνού και του περιβάλλοντος.
Εκκρεμεί, πάντως, το αίτημα για ενεργοποίηση μόνιμης ανάρτησης σχετικής με την πορεία της υπόθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, πρόταση που εδώ και καιρό έχει κάνει ο τοπικός σύμβουλος της Κοινότητας Διονύσου Θ. Κατσανεβάκης, έχει υιοθετηθεί από τη διαπαραταξιακή αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Εκκρεμεί επίσης η εισήγηση του κ. Μπομπή να συνταχθεί εκ μέρους του Δήμου πρόταση για την τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, με τη βοήθεια νομοτεχνικής ομάδας.
Ανάμεσα στις προτάσεις για τις κινήσεις του Δήμου στο εξής είναι και αυτές του κ. Πανάγου, η πρώτη να κληθούν βουλευτές και κομματικές οργανώσεις της περιοχής και να πάρουν σαφή θέση για την επαπειλούμενη λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη, και η δεύτερη να τυπωθεί νέο επικαιροποιημένο φυλλάδιο με το ιστορικό και όλες τις εξελίξεις του θέματος, που θα μοιραστεί στα διόδια των Αφιδνών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το σημείο αυτό, άλλωστε, της ενημέρωσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων, εντός και εκτός Δήμου, παραμένει ακόμη το κρίσιμο ζητούμενο: Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της πόλης που αγνοούν το θέμα, ή υποτιμούν τη σοβαρότητα στις επιπτώσεις του, ή και καλοβλέπουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις τραγικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους από ενδεχόμενη εγκατάσταση λατομείων στην πλαγιά της Πεντέλης, ουσιαστικά στις αυλές των σπιτιών τους.