logo


Από χτες το βράδυ λύθηκε η πολιορκία του κεντρικού Δημαρχείου και του Αμαξοστασίου του Δήμου Διονύσου- αποκλεισμένο με φορτηγά και μπουλντόζες το πρώτο, κλειστό το δεύτερο- μετά και από την πολύωρη συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΥΔΗΚΥ) αλλά και του Συλλόγου Εργαζόμενων (ΣΕΔΔ) με στελέχη της Δημοτικής Αρχής το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου. Παρόντες ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και οι Αντιδήμαρχοι Μ. Κόκκαλης, Δ. Ράικος, Μ. Τσιλιγκίρης και Στ. Κριεμάδης. Και όλοι από την αρχή κιόλας υπογράμμισαν και αναγνώρισαν το έργο που προσφέρει, μερικές φορές υπερβάλλοντας εαυτούς, το προσωπικό του Δήμου, και μάλιστα υπό τεράστια πίεση, “και έτσι καταφέραμε να πάμε την πόλη μερικά βήματα μπροστά”, είπε ο Δήμαρχος. Ο τελευταίος πάντως χαρακτήρισε αυθαίρετη τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων, μια που έγινε χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και εν μέσω καύσωνα, κάτι που αντέκρουσε ο Πρόεδρος του ΣΥΔΗΚΥ Γ. Πάζιος, επικαλούμενος συζήτησή του με τον κ. Ράικο.

Στο τραπέζι μπήκαν ένα προς ένα τα έξι αιτήματα των εργαζομένων, με κυριότερα αυτά της καταβολής των υπερωριών σε μια σειρά εργαζομένων αλλά και του εξωδικαστικού διακανονισμού της απόδοσης σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Η συζήτηση διήρκεσε δυόμιση ώρες, κάποιες φορές με εντάσεις, και έδειξε ότι:

*Πρακτικές που επί χρόνια ακολουθούνταν, και παγιώθηκαν στη συνείδηση των εργαζομένων, σήμερα αποδεικνύονται λανθασμένες- “αλλά δεν μπορεί επειδή το βρήκαμε έτσι, δηλαδή λάθος, να το συνεχίζουμε για πάντα”, υποστήριξε υπηρεσιακή παράγοντας του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

*Για 24 εργαζόμενους- ανάμεσά τους οι ληξίαρχοι, οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι πρακτικογράφοι και δυο ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου (σ.σ. Π. Πετρόπουλος και Μ. Μπάμπη)- από λάθος της Υπηρεσίας δεν είχαν υπολογισθεί οι υπερωρίες. Το λάθος αυτό θα διορθωθεί άμεσα, και με προσωπική επίβλεψη του Δημάρχου.

*Η διεκδίκηση νυχτερινών αποζημιώσεων αποτέλεσε σημείο αιχμής μια που μπορεί για πολλές υπηρεσίες του Δήμου να έχει καθιερωθεί πολύωρη- 15ωρη, 18ωρη και 24ωρη-, λειτουργία, όμως μόνο η καθαριότητα και η Δημοτική Αστυνομία καλύπτονται από το νόμο. Οι υπόλοιπες, για τις οποίες πάντως υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρούνται εσωτερικές διαδικασίες και δεν εμπίπτουν στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις υπερωρίες.

*Η συνήθης καθυστέρηση, αρχικά στην έκδοση των σχετικών ΦΕΚ και εν συνεχεία στην καταβολή των υπερωριών, φαίνεται πως παίρνει τέλος, με διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στην υποβολή τού προς έγκριση κάθε φορά Προϋπολογισμού. Φαίνεται, επίσης, πως εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης θα υπάρξει απώλεια υπερωριών ενάμιση μήνα, κάτι που προκάλεσε μια από τις εντάσεις στη διάρκεια της συζήτησης: “Αν δεν πληρωθώ, εγώ δεν ξεκουράζομαι”, παρενέβη στη συζήτηση εργαζόμενος.

*Τέλος, και εν αναμονή του ΦΕΚ που θα ρυθμίζει τις υπερωρίες για το δεύτερο εξάμηνο, ρητή ήταν η δήλωση- δέσμευση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, με έτερο υπηρεσιακό παράγοντα να συμπληρώνει πως περασμένων μηνών υπερωρίες θα μετακυλιθούν, ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν όσα δικαιούνται.

*Όσον αφορά εξάλλου στην απόδοση των ΜΑΠ, για τα έτη 2019-2020, για την οποία εργαζόμενοι- μόνιμοι και λίγοι αορίστου χρόνου- έχουν προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας περίπου 100.000 ευρώ, θα καταρτισθεί κατάλογος με όσα οφείλονται στον καθένα και θα ακολουθήσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε οι προσφεύγοντες να παραιτηθούν του δικογράφου.   

“Επιφυλακτικά αισιόδοξος” δηλώνει στην Οδό Διονύσου μετά από τα παραπάνω ο Πρόεδρος του ΣΥΔΗΚΥ,  συμπληρώνοντας: “Είδαμε ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά των Υπηρεσιών αλλά και από την πλευρά της Διοίκησης να επιλυθούν τα αιτήματά μας και αναμένουμε την έμπρακτη απόδειξη”.

Η επιστροφή των εργαζόμενων στα καθήκοντά τους ξεκίνησε χτες το βράδυ, ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες, ενώ με ρητή εντολή Δημάρχου, για όσο διαρκέσει ο καύσωνας και για την προάσπιση της υγείας τους, δεν θα δουλεύουν τις μεσημεριανές ώρες.