logo


Εδώ και 10 ημέρες, με ένα μικρό διάλειμμα λόγω του Πάσχα, έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των  όγκων από τα κηπαία, που είχαν συσσωρευτεί στους δρόμους του Δήμου Διονύσου το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εξέλιξη του σχετικού ανοιχτού διαγωνισμού. Για την αντιμετώπισή τους, υπενθυμίζεται, η Διοίκηση, είτε στη Δημοτική Επιτροπή είτε με αποφάσεις Δημάρχου, επιδίωκε την ανάθεση της αποκομιδής σε εργολάβους, αλλά μόλις πρόσφατα οι αποφάσεις αυτές οριστικοποιήθηκαν και η αποκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς, υπογραμμίζει στην Οδό Διονύσου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης.

Η αποκομιδή των κηπαίων είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην πυροπροστασία, εν μέσω μάλιστα αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την εφαρμογή Alert Δήμου Διονύσου στο Viber, καλώντας τους κατοίκους να συμμετάσχουν μέσω αυτής στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των έκτακτων φυσικών φαινομένων. Και της πρόληψής τους, βέβαια, μια που αυτή είναι η γραμμή που δίνει ο έτερος Αντιδήμαρχος, Πολιτικής Προστασίας, Γ. Τραϊφόρος.

“Πρόληψη- πρόληψη- πρόληψη”, επαναλαμβάνει ο Αντιδήμαρχος, όποτε καλείται να ενημερώσει για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της αρμοδιότητάς του, όπως για παράδειγμα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, την Τρίτη 30 Απριλίου.

Η αφορμή δόθηκε από την ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, σχετικά με τις “ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για να εξασφαλίσει από τα αρμόδια υπουργεία τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να μπορέσει να κάνει ουσιαστική δουλειά με τους καθαρισμούς των δημόσιων χώρων, των δρόμων, τον καθαρισμό και την διάνοιξη των αγροτικών και δασικών οδών, και ποια μέτρα έχει πάρει για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών”, σε συνδυασμό βέβαια με το νέο Κανονισμό για την πυροπροστασία εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων.

Στα παραπάνω οι πρώτες απαντήσεις δόθηκαν από τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου:

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίς να έχει ως προστάδιο μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους Δήμους, δημιουργεί ιδιαίτερα σ’ εμάς μεγάλα προβλήματα, μια που ο Δήμος Διονύσου λόγω της γεωμορφίας του βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μεγάλους ορεινούς όγκους και τον διατρέχει τόσο μεγάλη δασική έκταση. Κι αυτό γιατί έχουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπου δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματα του οικιστικού- δασικού, όπως και πάρα πολλοί Δήμοι είμαστε υποστελεχωμένοι, και εδώ χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες για να συντάξουν εκθέσεις, αλλά ούτε και οι Δήμοι έχουν το προσωπικό για να δημιουργήσουν την απαραίτητη επιτροπή για τις αυτοψίες και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Γι’ αυτό κι εμείς συνταχθήκαμε όχι μόνο με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, αλλά προσθέσαμε και τις ιδιαιτερότητες του δικού μας Δήμου.

Παρευρεθήκαμε σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που προκάλεσε η Περιφέρεια, όπου παρευρέθηκαν και οι Δασάρχες και οι Διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, και θέσαμε τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Όσον αφορά ιδιαίτερα τα μέτρα, και από το Δασαρχείο- που στην ουσία τώρα ξεκινά στο Δήμο μας, με τη συντήρηση και τη συνδρομή στη διάνοιξη των δασικών δρόμων- έχουμε ζητήσει να προστεθούν αντιπυρικές ζώνες. Έχουμε προβεί, και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη, όλες οι ενέργειες των μέτρων πρόληψης, μετά από επεξεργασία και από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, όπως για παράδειγμα η στελέχωση των δυο πυροφυλακίων για τις βάρδιες, γι’ αυτό περάσαμε από τη Δημοτική Επιτροπή την πρόσληψη 15 ατόμων- δυο οδηγών και 13 δασοφυλάκων-, έχει γίνει έλεγχος στις δεξαμενές στις οποίες προστίθενται ακόμη τρεις, από την εταιρεία SIKA και από τον Τιτάνα, έλεγχος έχει γίνει και στους πυροσβεστικούς κρουνούς και έχουν αντικατασταθεί όσοι παρουσίαζαν προβλήματα, ενώ θα προστεθούν κι άλλοι σε σημεία που έχει εντοπίσει η Πολιτική Προστασία, ελέγχθηκαν και οι αισθητήρες που έχουμε στην Άνοιξη, και ειδικά εκεί που βρίσκεται ο Παιδικός Σταθμός, θέσαμε υπόψη της Περιφέρειας- και δεσμεύθηκε η Αντιπεριφερειάρχης- τον καθαρισμό των ρεμάτων που δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ κάποια από αυτά δεν έχουν καθαρισθεί ούτε μια φορά στο παρελθόν. Έχουν ολοκληρωθεί και θα έρθουν και στο Δημοτικό Συμβούλιο τα εγκεκριμένα Σχέδια Πυροπροστασίας, το ΙΟΛΑΟΣ, αλλά και τα επιμέρους σχέδια διαφυγής για την κάθε Δημοτική Ενότητα, που έχει επεξεργασθεί το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα επικοινωνηθούν ξεχωριστά, έχουν ταχυδρομηθεί επιστολές, σχεδόν από όλες τις Ενότητες, για τον καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων, με συγκεκριμένες οδηγίες από την Πυροσβεστική, έχουμε συναντήσει προσωπικά τον υπουργό όλοι οι Δήμαρχοι που εμπλεκόμαστε με το Πεντελικό για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προσθέσουμε μέτρα, γιατί το θέμα είναι να μην υπάρξει πυρκαγιά αλλά και να την προλάβουμε στην αρχή.

Και φυσικά με όποιες άλλες τεχνολογίες υπάρχουν, και με το Υπηρεσιακό Κέντρο, και με τα εξαιρετικά κλιμάκια τα δικά μας, προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε σε ετοιμότητα στη νέα αντιπυρική περίοδο.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί, μετά από επιδίωξή μου, προσωπικό ραντεβού με τον υπουργό, προκειμένου να δούμε αν μπορούμε και με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που ανακοινώθηκε πρόσφατα και έρχονται πολλά κονδύλια στη χώρα μας, να απαιτήσουμε περισσότερα χρήματα για το Δήμο Διονύσου για μέτρα πυροπροστασίας (σ.σ. στο ραντεβού με τον υπουργό Β. Κικίλια, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του υφυπουργού Ευ. Τουρνά, η κ. Μαϊχόσογλου κατέθεσε φάκελο με τα καίρια ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Διονύσου, επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες των περιοχών μας καθώς και τα προβλήματα στελέχωσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καταγράφηκαν τα επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει ο Δήμος στο έργο της πρόληψης, ενώ εξήρε το έργο που επιτελείται από τους εθελοντές πυροσβέστες, αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου, και προσθέτει πως ο υπουργός συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση της πιο στενής συνεργασίας Δήμου και Υπουργείου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική και άμεση ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις).

Και αν η κ. Μαϊχόσογλου ανέφερε τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Διοίκησή της, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να αναφερθεί στις παραλείψεις και τα κενά της απελθούσας Δημοτικής Αρχής:

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει περάσει στους δημότες μια νοοτροπία, σύμφωνα με τον Κανονισμό που ισχύει από το 2013, ότι όποιος καθαρίζει οικόπεδο και σπίτι θα τα πετάξει όλα ανεξέλεγκτα και θα περάσει η αρπάγη του Δήμου και θα τα πάρει. Ο Κανονισμός όμως προβλέπει πως ο Δήμος οφείλει να μαζεύει μέχρι τρία κυβικά. Και ερωτώ: Οι επόπτες που υπήρχαν σε κάθε Κοινότητα τι έγιναν; Τι ακριβώς κάνουν; Τι εποπτεύουν; Η προηγούμενη λοιπόν Διοίκηση είχε επικεντρωθεί και είχε εκπαιδεύσει τους δημότες να πετούν ό,τι θέλουν έξω, να περάσει κι ένας διερχόμενος να ρίξει τσιγάρο και να γίνουμε παρανάλωμα. Ένα εκατομμύριο στους εργολάβους, δυο εκατομμύρια, να μαζεύουν οι αρπάγες και ο δημότης να συνεχίζει να πετάει. Ενημέρωση καμία. Κι έτσι ο δήμος έχει μείνει όχι απλά στάσιμος, αλλά 20 χρόνια πίσω σε όλα τα επίπεδα, σε υποδομές, σε τεχνολογίες, και έχουμε καταντήσει ένας ωραίος σκουπιδότοπος. Εκεί που πετούσαν τα κλαδιά, πετούσαν και τα μπάζα, και τα στρώματα, και ό,τι άλλο. Πώς να έρθει εδώ να μας επισκεφτεί κάποιος; Σε πιάνει θλίψη. Τόσα χρόνια, τόσες διοικήσεις, μια ενημέρωση δεν μπορούσαν να κάνουν; Μια εποπτεία δεν μπορούσε να γίνει;

Το περιβόητο λοιπόν διακύβευμα που δίνουμε στους εργολάβους και βγάζουν εκατομμύρια στις πλάτες των δημοτών- γιατί εγώ βγάζω μια σακούλα, αλλά άλλος καθαρίζει 10 στρέμματα και μαζεύει τριάντα κυβικά και δεν πληρώνει, ποιος τα πληρώνει αυτά; Μήπως εμείς οι δημότες; Μήπως τα παιδιά μας; Μήπως έχουμε υποθηκεύσει το μέλλον τους σ’αυτήν την περιοχή; Μάλλον. Εκτός και αν οι δημότες είναι δυο κατηγοριών- οι ευνοούμενοι και οι πληρώνοντες. Να το πούμε λαϊκά, θεωρούσαν μάλλον κορόιδα τους δημότες. Αυτό θα τελειώσει δια παντός. Ήδη γίνονται ενημερώσεις και στους λογαριασμούς του νερού που θα σταλούν θα αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι θα απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη εναπόθεση κηπαίων. Δεν θα καούμε για κανένα λόγο από υπαιτιότητα και αμέλεια. Θα γράφει η επιστολή, αν κάποιος έξω από το σπίτι του βγάλει κηπαία και πετάξει κάποιος και πάρει φωτιά και προκληθεί από εκεί η πυρκαγιά, κινδυνεύει με ποινική δίωξη και 10ετή κάθειρξη. Αυτά θα αναφέρονται ρητά και κατηγορηματικά.

Να σας ενημερώσω ότι αναφορικά με το Zeppelin, το περιβόητο αερόστατο για το οποίο δώσαμε 40.000, οι μάλλον αγαπητοί δημότες που συγκαταλέγονται στη δεύτερη κατηγορία, δεν μπορούσε να πετάξει γιατί η προηγούμενη Διοίκηση δεν είχε φροντίσει να στείλει τα απαραίτητα έγραφα για να βγει η άδεια πτήσης. Το πήραμε το αερόστατο (σ.σ. το καλοκαίρι του 2023) αλλά δεν φροντίσαμε, τα 40.000 τα δώσαμε όμως. Όταν έπρεπε να κοιτάτε αν κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι, εσείς κοιτούσατε μόνο τη σημαία.

Ούτε για τους αισθητήρες είχαν φροντίσει να βγει το συμβόλαιο συντήρησης, το ξέχασαν κι αυτό γιατί όσοι ήταν επιφορτισμένοι, είχαν άλλες δραστηριότητες ή δεν τους είχαν αφήσει να γνωρίζουν τις δραστηριότητες, κατέληξε ο κ. Τραϊφόρος.

Λάθος να τα ανακατεύουμε όλα και να βγάζουμε τα συμπεράσματα που θέλουμε, υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου:

Να γυρνάμε στους δημότες τα κηπαία, και όλα τα ζητήματα του Δήμου που οφείλονται στις αδυναμίες αυτής και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών να κάνουν τη δουλειά τους, είναι λάθος. Το ξαναφέρνουμε πάλι στην ατομική ευθύνη. Δεν έχουμε να κάνουμε με την Αθήνα ή με το Μαρούσι, αλλά με μια κηπούπολη, όπως ορίζεται από τη βιβλιογραφία, έχουμε να κάνουμε με ένα Δήμο που έχει σύμμεικτες περιοχές, δάσους και οικιστικού ιστού, έχουμε οικόπεδα, μικρά, που από τις πευκοβελόνες, από τους θάμνους, από τον καθαρισμό που επιβάλλει η Δημοτική Αρχή αντικειμενικά μπορούν να παράγουν το χρόνο και πάνω από 10 κυβικά κηπαία ανά στρέμμα. Γι’ αυτό η πρόβλεψη του Κανονισμού Καθαριότητας να συλλέγει ο Δήμος τρία κυβικά το χρόνο ανά ιδιώτη αποδείχθηκε ανεφάρμοστη, γιατί οι ποσότητες και οι ανάγκες εδώ είναι πολύ διαφορετικές και πολύ μεγαλύτερες. Δεν είναι όλοι πλούσιοι ούτε έχουν μεγάλους κήπους ή πισίνες, ούτε πρέπει να πάμε στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει” γιατί αυτό στο τέλος αντιστρέφεται και γίνεται “όποιος έχει λεφτά, ρυπαίνει”. Λέτε στους δημότες να κόψουν δέντρα, για τα οποία χρειάζεται άδεια είτε από το Δασαρχείο, αν είσαι στην Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο, είτε από την Πολεοδομία, για τις υπόλοιπες Κοινότητες. Πού λοιπόν να τα βάλει τα κομμένα δέντρα ο δημότης; Πού είναι η υποχρέωση του Δήμου; Και δεν λέω να τα δώσει στους εργολάβους όπως έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αλλά υπάρχει και ο τρίτος δρόμος: Να απαιτήσουμε άμεση πρόσληψη προσωπικού, όχι ορισμένου χρόνου αλλά μόνιμου, να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες, να βγουν οι αρπάγες και τα οχήματα στους δρόμους και να κάνει η Δημοτική Αρχή αυτό για το οποίο πληρώνει ο δημότης.

Ειδικά για την πυροπροστασία, αν πάτε στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, στα 4 Νηπιαγωγεία, το χόρτο είναι στο ενάμιση μέτρο, και το ίδιο ισχύει για όλους τους σχολικούς χώρους, αλλά και για το ΤΥΠΕΤ που είναι και δασικός και δημοτικός χώρος. Δηλαδή η Δημοτική Αρχή δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ζητάτε από τους δημότες να το πράξουν. Και αν το πράξουν και βγάλουν τα κηπαία, θα μετακυλίσουμε το κόστος σ’ αυτούς- να κουρέψουν, να κλαδέψουν και να βάλουν και αρπάγη να τα μαζέψει;

Και τέλος: Καλά τα ευχολόγια, αλλά ο δημότης με βάση τη νέα ΚΥΑ τι θα κάνει; Θα βγει ο Δήμος να πάρει την πολιτική ευθύνη και να πει  στο δημότη “κάνε μόνο τις βασικές σου υποχρεώσεις” ή θα τον αφήσει μετέωρο και όταν αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα να πει ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη;

Τα παραπάνω διαμείφθηκαν στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, στις 30 Απριλίου. Δυο ημέρες νωρίτερα, πάντως, στις 28 Απριλίου, οι Δήμαρχοι Κηφισιάς, Πεντέλης και Μαραθώνα είχαν προχωρήσει σε διαδημοτική συνεργασία για την ανάπτυξη ενιαίου συστήματος επίβλεψης της Πεντέλης με τη χρήση πολλαπλών drones. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ, αλλά και τις ανακοινώσεις από πλευράς Δήμων, οι 3 Δήμαρχοι προχώρησαν στις σχετικές υπογραφές και προανήγγειλαν περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την προστασία του βουνού από τις πυρκαγιές. «Το “εναέριο τείχος” θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα, με κέντρα επιχειρήσεων που θα ανταποκρίνονται στον κάθε δήμο ξεχωριστά, με την ανάπτυξη να πραγματοποιείται βασισμένη στο ίδιο σύστημα και την ίδια εταιρία, ώστε να μπορεί να υπάρξει ενοποιημένη δράση εφόσον παραστεί ανάγκη… Η ανάγκη για ουσιαστική προστασία του βουνού εν τη ενώσει των Δήμων που το περιβάλλουν έρχεται σαν συνεπακόλουθο μιας χρόνιας παθογένειας την οποία οι νέες διοικήσεις είναι εδώ για να αλλάξουν. Με νέες ιδέες, διαφανείς διαδικασίες και σύγχρονες λύσεις” γράφει η ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης. Αντίστοιχα στην ανάρτησή του ο Δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς υπογραμμίζει: “Εναέριο τείχος με Drones στο Πεντελικό όρος! Χθες συναντηθήκαμε στο Δημαρχείο της Κηφισιάς, με τους δημάρχους του Πεντελικού όρους Νατάσσα Κοσμοπούλου δήμαρχο Πεντέλης και Σέργιο Τσίρκα δήμαρχο Μαραθώνα, για να συζητήσουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αντιπυρικής προστασίας, χρησιμοποιώντας πολλαπλά drones… Στην δράση μας, τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν την ένταξή τους και όμοροι Δήμοι, για να προστατεύσουμε όλοι μαζί, έναν από τους πιο σημαντικούς ορεινούς όγκους της Αττικής!” Από τη συνάντηση αυτή είναι φανερό πως απουσίαζς ο Δήμος Διονύσου, αν και στα διοικητικά του όρια νβρίσκεται μεγάλο μέρος του βουνού, ενώ καμιά σχετική ενημέρωση δεν υπήρξε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ούτε στις 30 Απριλίου, δυο ημέρες μετά τη συνάντηση των 3 Δημάρχων ούτε μεταγενέστερα.

Σύμφωνα, τέλος, με δημοσιεύματα του κεντρικού Τύπου, συστάθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τα ακαθάριστα. Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες. Εντούτοις, κανείς ιδιοκτήτης στο Δήμο Διονύσου δεν γνωρίζει με ασφάλεια αν περιλαμβάνεται ή όχι στους υπόχρεους για τον καθαρισμό του ακινήτου του με τις προδιαγραφές της νέας ΚΥΑ αλλά και για την υποβολή σχετικής δήλωσης, κάτι που αντιθέτως έχει αποσαφηνίσει ο Δήμος Πεντέλης με ανακοίνωσή του από τον Μάρτιο κιόλας.