logo


Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Η ιστορία με την αποκομιδή των κηπαίων επαναλαμβάνεται περίπου ως… φάρσα!! Κάθε λίγο και λιγάκι επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια:

Δημοτικά Συμβούλια, Δημοτικές Επιτροπές,Υπηρεσιακές συνεδριάσεις, αποφάσεις που ακυρώνονται, συνεχείς παρατάσεις, ενστάσεις, ακυρώσεις, δικαστικές εμπλοκές, αρνήσεις από τον οικονομικό επίτροπο και επιστροφές από τις υπερκείμενες εποπτικές αρχές.

Ατελείωτες διαδικασίες, απώλεια χρόνου και το πρόβλημα οξύνεται διαρκώς.

Έντονες και εύλογες οι  διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεκάδες οι  αναρτήσεις αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υποσχέσεις επαναλαμβανόμενες από τη Δημοτική Αρχή που όμως δεν τηρούνται.

Κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειό μας, από την αρχική αφετηρία των προδιαγραφών για την επιλογή αναδόχου έως το γραφειοκρατικό πλέγμα ενεργειών που τυπολατρικά ταλαιπωρεί τους πάντες.

Τώρα  βέβαια προέχει να απομακρυνθεί επειγόντως κάθε επικίνδυνη εστία που θα προκαλέσει την καταστροφή. Στο άμεσο μέλλον τι θα κάνουμε; Μάλλον θα ακολουθήσουμε τον ίδιο κανόνα, με ετήσιες συμβάσεις; Κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα!!

Και το αγωνιώδες ερώτημα είναι: Υπάρχει εναλλακτική αποτελεσματική λύση;

Η απάντηση είναι: ας το ψάξουμε μεθοδικά και τολμηρά έξω από την πεπατημένη ή όπως διαφορετικά λέγεται… out of the box!!!
Η εναλλακτική πρόταση έχει τον τίτλο: μακροχρόνιες συμβάσεις υπηρεσιών π.χ. πενταετίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ένας και μόνο αρχικός διαγωνισμός με προσεγμένες προδιαγραφές, και σαφείς υποχρεώσεις του αναδόχου/ων, όπως πότε αρχίζουν κάθε χρόνο τη δουλειά και πότε την ολοκληρώνουν, υπό την εποπτεία της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας. Μια και καλή οι αξιολογήσεις και μια φορά την πενταετία.

Και η αμοιβή αυτού/ών; Υπάρχει τρόπος, ανάλογα με το έργο επιμεριστικά. Οι ειδικότεροι εμού περί των  προμηθειών και των διαγωνισμών ας το διερευνήσουν εξονυχιστικά.

Στα όσα ακατάστατα  συμβαίνουν για την αποκομιδή των κηπαίων προστίθεται ακόμα μια ανεφάρμοστη διάταξη που περιλαμβάνεται στον πεπαλαιωμένο κανονισμό. Τη διάταξη αυτή προσφάτως την επικαλούνται οι αρμόδιοι για να ισχυριστούν ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται με περιορισμούς και παραβιάζουν κανονισμούς που αφορούν τα κυβικά μέτρα ετήσιας αποκομιδής κηπαίων. Αλήθεια ποιος ταλαίπωρος πολίτης κρατάει “μεζούρα» για να μετρήσει τα κυβικά και ποια δημοτική υπηρεσία έχει μητρώα με πληροφορίες συχνότητας αποκομιδής και όργανα ογκομέτρησης για να γνωρίζει για τον καθένα μας σε τι έχει ή δεν έχει παρανομήσει για να του επιβάλλει πρόστιμα και προσαυξήσεις!!!

Η επίκληση “νεκρών διατάξεων” είναι ένας άστοχος αντιπερισπασμός και μια εξόφθαλμη  δικαιολογία για συνυπευθυνότητα σε ό,τι πάει διαρκώς στραβά.

Η αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που εδράζεται  στην αντίληψη “φταίνε οι πολίτες και δεν μπορώ να τους εξυπηρετήσω” πρέπει να αντιστραφεί σε μια ισχυρή δέσμευση θα κάνω το παν για να σας  εξυπηρετήσω και παρακαλώ πολύ για τη συνεργασία σας”.

Ηθικό δίδαγμα : Οι πολίτες συμμορφώνονται και πειθαρχούν όταν υπάρχει τάξη και οργάνωση. Βλέπε αεροδρόμιο, μετρό, Ολυμπιακοί Αγώνες!!!