logo


Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Με πρόσφατη (10/5/2024) ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή μάς ενημερώνει ότι η κ. Δήμαρχος συναντήθηκε με τον κ. Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής. Επί της αρχής οι συναντήσεις  με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων είναι πολύ χρήσιμες και οφείλουμε να τις επικροτήσουν όλοι. Αρκεί να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και απτά αποτελέσματα για την προώθηση λύσεων που απασχολούν τους κατοίκους.

Στην προκειμένη περίπτωση το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής μας Αρχής δεν αναφέρει πού ακριβώς κατέληξε η συνάντηση αυτή πέρα από αμοιβαίες φιλοφρονήσεις με αναφορές σε πολύ ευνόητα ζητήματα όπως π.χ. στενή συνεργασία μεταξύ Δημοτικών Αρχών και Υπουργείων:

1.Υπήρξε κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου για πυροπροστασία;

2.Παραδόθηκε στον κ. Υπουργό το ψήφισμα που εξέδωσε η Δημοτική μας πλειοψηφία και αν συζητήθηκε; Ποια ήταν η τοποθέτηση του κ. Υπουργού στα αιτήματα και τις ανεφάρμοστες διατάξεις που περιλαμβάνονται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις περί πυροπροστασίας;

3.Υπήρξε κάποια δέσμευση του κ. Υπουργού για αυξημένες περιπολίες στην περιοχή του Δήμου ή ακόμα και προγραμματισμός για έργα τεχνολογικής κυρίως υποδομής που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων;

4.Υπήρξε πρόνοια για την  κατά προτεραιότητα στελέχωση των συναφών με την πυροπροστασία υπηρεσιών του Δήμου που παραμένουν υποστελεχωμένες ώστε να μην μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά την κρίσιμη αποστολή τους;

Στην επικείμενη συνάντηση με τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος  για το πρόβλημα των λατομείων, ευχής έργο θα είναι να μην υπάρξει  παρόμοια αοριστία  και η συνάντηση να μην περιοριστεί σε τυπικές ανακοινώσεις και φωτογραφίσεις.

Να υπενθυμίσουμε  στην εκάστοτε  Δημοτική Αρχή ότι η εφαρμογή στην πράξη του ρητού “η ισχύς εν τη ενώσει” αφορά κυρίως και πρώτα από όλα τα συλλογικά θεσμικά όργανα του Δήμου τα οποία δεν λειτουργούν και τόσο αρμονικά.

Εφαρμόζονται  καταχρηστικά διαδικασίες κατεπείγουσες και αιφνιδιαστικές που πλήττουν καίρια το κύρος των  θεσμών και οδηγούν  στη λήψη αποφάσεων από ένα μικρό υποσύνολο δημοτικών συμβούλων, που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό 10 σε σύνολο 35.

Και μια πρόταση  για να αποδειχθεί στην πράξη αν υπάρχει εκατέρωθεν διάθεση συνεργασίας:

Η  Δημοτική Αρχή αν επιθυμεί και επιδιώκει κατ’ ουσίαν  όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της περί ενότητας, δεν έχει παρά να προσκαλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων να πλαισιώσουν την κ. Δήμαρχο στην επικείμενη  συνάντησή της με τον  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, ως μια απόδειξη της ενότητας  όλων των κατοίκων για το σοβαρό πρόβλημα των λατομείων. Θα είχε ενδιαφέρον να αναδειχθεί ο βαθμός ανταπόκρισης των αυτοδιοικητικών  δυνάμεων στην πρωτοβουλία αυτή.