logo


Απροσδόκητη αναστάτωση στη σχολική κοινότητα του Δήμου Διονύσου προκάλεσε η ανεπίσημη αρχικά, πληροφορία, η οποία σήμερα επιβεβαιώθηκε επισήμως, για την απόφαση της Περιφέρειας περί αναστολής λειτουργίας δυο τμημάτων στο 2ο και το 3ο Νηπιαγωγείο του Αγ. Στεφάνου από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Άμεση ήταν η αντίδραση των Νηπιαγωγών που με επιστολή τους ενημέρωσαν σχετικά τους γονείς:

Το πρόβλημα, όπως ενημερώνει η Β. Πεντζερίδου, εκπαιδευτικός στο 2ο Νηπιαγωγείο, έγκειται στο γεγονός πως φέτος, και μέχρι στιγμής, ο αριθμός των παιδιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν είναι αρκετός ώστε να διατηρηθούν όλα τα τμήματα, δεν υπολείπεται όμως και πολύ: 105 παιδιά θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στα Νηπιαγωγεία- στα ολοήμερα και τα κλασικά τμήματα- αλλά 102 εγγραφεί μέχρι σήμερα, ενώ στα δυο υπό αναστολή τμήματα αντί για 15, είναι εγγεγραμμένα 14 παιδάκια. Εδώ και 20 χρόνια όμως, υπάρχουν οι εκπρόθεσμες εγγραφές, υπογραμμίζει η δασκάλα, που τελικά ανεβάζουν τον αριθμό των παιδιών, κάτι που δεν είναι άγνωστο στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ και από άλλες περιοχές, όπου δεν έχουν τμήματα ένταξης, στέλνουν παιδάκια με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στα Νηπιαγωγεία μας.

Η αναστολή λειτουργίας των δυο τμημάτων σημαίνει πρακτικά πως τα νήπια που θα φοιτούσαν εκεί, θα μοιραστούν στα υπόλοιπα τμήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στον ανώτατο επιτρεπόμενο των 25 παιδιών ανά τμήμα. Και μάλιστα σε χώρους που θυμίζουν περισσότερο κλουβιά παρά τάξεις, τονίζει η κ. Παντζερίδου. Όσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα 25άρια τμήματα προβλέπεται μια δασκάλα, ακόμη κι αν υπάρχουν παιδιά με ανάγκη για παράλληλη στήριξη: “Εικάζουμε πως θέλουν να κλείσουν τμήματα, που δεν συμπληρώνουν τα 15 παιδιά, ώστε να μην προσληφθούν αναπληρωτές και η εκπαιδευτική διαδικασία να διεκπεραιώνεται όπως όπως με το υφιστάμενο προσωπικό”, εκτιμά η η ίδια.

Αναστολή είχε αποφασισθεί και παλιότερα, πριν από 10-11 χρόνια, για το 4ο Νηπιαγωγείο Αγ. Στεφάνου, οπότε και πάλι είχαν σημειωθεί ισχυρές αντιδράσεις. Ο απώτερος στόχος, τονίζει η κ. Πεντζερίδου, είναι τελικά η συρρίκνωση των σχολείων με αύξηση του αριθμού των παιδιών σε κάθε τμήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει στοίβαγμα των νηπίων σε χώρους ακατάλληλους, εκτεταμένη διάδοση των παιδικών ασθενειών, και μια εκπαιδευτική διαδικασία τελικά αναποτελεσματική.

Μετά, πάντως, και από την επιβεβαίωση της- αμετάκλητης μάλιστα- απόφασης της Περιφέρειας από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την προσεχή Δευτέρα 20 Μαΐου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», οι Νηπιαγωγοί καλούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τους γονείς. Στη Συνέλευση θα παρίσταται και θα στηρίζει το αίτημα περί μη αναστολής λειτουργίας των δυο τμημάτων η Ένωση Γονέων Διονύσου:

Επιστολή Νηπιαγωγών Αγίου Στεφάνου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής: «ο Σωκράτης», παρουσία της Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου

Έκτακτο Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση στα Νηπιαγωγεία Αγίου Στεφάνου.

Αγαπητοί Γονείς:

Οι Εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων Αγίου Στεφάνου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης» σας καλούν σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα:

«Ενέργειες αντιμετώπισης προβλημάτων ενόψει της διακοπής λειτουργίας των τμημάτων του 2ου και 3ου Νηπιαγωγείου Αγίου Στεφάνου»

Όπως έχετε ενημερωθεί με προηγούμενη γραπτή επιστολή τμήματα του 2ου και 3ου Νηπιαγωγείου Αγίου Στεφάνου αναστέλλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία σύντομα θα κοινοποιηθεί επίσημα στα σχολεία μας. Πρόκειται για συγχώνευση σχολείων, στα οποία θα στοιβαχτούν τα παιδιά σε 25άρια τμήματα, οπότε η αναστολή λειτουργίας μάς αφορά όλους. Άλλωστε είναι αμφίβολο αν θα ξανανοίξουν τις επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές. Τα Νηπιαγωγεία Αγίου Στεφάνου, στεγάζονται μαζικά σε ήδη ακατάλληλες δομές (Προκάτ αίθουσες, απαράδεκτοι χώροι υγιεινής παιδιών, ακατάλληλο προαύλιο, κλειστή, λόγω ακαταλληλότητας, παιδική χαρά, ανύπαρκτοι βοηθητικοί χώροι, ανύπαρκτα γραφεία διδασκόντων και διευθυντριών, ανύπαρκτες τουαλέτες προσωπικού, ανύπαρκτες αποθήκες κ.λπ.). Στα ήδη περιορισμένα τετραγωνικά των αιθουσών, προστίθεται το πρόβλημα της διακοπής λειτουργίας τμημάτων που θα έχει επιπτώσεις τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στις συνθήκες υγιεινής. Θέλουμε τα σχολεία μας ανοιχτά, το εκπαιδευτικό προσωπικό στη θέση του και ανθρώπινες συνθήκες για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας περιμένουμε στη Συνέλευσή μας, την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 4:00 το απόγευμα στα Νηπιαγωγεία Αγίου Στεφάνου.

Σας Ευχαριστούμε πολύ!

Με εκτίμηση

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθούν, ή και να υπενθυμισθούν, και τα παρακάτω:

Τα 4 Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου αποτελούν το χαρακτηριστότερο δείγμα αυτού που προσδιορίζεται ως πρόβλημα σχολικής στέγης στο Δήμο Διονύσου. Φιλοξενούνται σε χώρο παραχωρημένο από τον ΟΣΕ δίπλα ακριβώς στις γραμμές του τρένου στον Άγ. Στέφανο. Το 1ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε προκάτ βαρέος τύπου. Στο 2ο Νηπιαγωγείο το ένα τμήμα στεγάζεται σε ISOBOX και το δεύτερο σε βαρέος τύπου προκάτ. Το 3ο Νηπιαγωγείο, που επίσης έχει δυο τμήματα, στεγάζεται σε προκάτ οικίσκο, χωρισμένο στη μέση με συρόμενη πόρτα- όταν έρθει η στιγμή της μουσικής αγωγής, οι δασκάλες συνεννοούνται ώστε να τραγουδούν μαζί, και τα παιδιά στο ένα τμήμα να μην ενοχλούν το διπλανό με τις φωνές τους! Και το 4ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε κατασκευή από τσιμεντοσανίδα, με συνεχείς φθορές.

Ανάμεσα στο 4ο και το 1ο Νηπιαγωγείο υπάρχει μια τουαλέτα δυο θέσεων, την οποία από του χρόνου, και αν ισχύσει η αναστολή των δυο τμημάτων, θα καλούνται να χρησιμοποιήσουν 50 παιδιά. Όσο για τον προαύλιο χώρο, εκεί τα παιδάκια βγαίνουν ανά Νηπιαγωγείο- ο χώρος είνα ο ίδιος όπου πριν από λίγα χρόνια, το 2019, είχε εκραγεί υποσταθμός της ΔΕΗ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί τραυματισμός.

Επί σειρά ετών κάθε Διοίκηση που έχει περάσει από το Δήμο Αγ. Στεφάνου, και εν συνεχεία τον καλλικρατικό Δήμο, αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη, να βρεθεί χώρος ώστε τα Νηπιαγωγεία να μεταφερθούν σε άλλο, καταλληλότερο χώρο, ει δυνατόν μάλιστα διάσπαρτα στις γειτονιές της Κοινότητας, όπως πρέπει να είναι οι δομές προσχολικής αγωγής. Αυτό εξάλλου αποτελούσε και το πάγιο αίτημα της σχολικής κοινότητας. Καμιά όμως από αυτές τις Δημοτικές Αρχές δεν έχει καταφέρει να βρει μια αξιοπρεπή λύση, μια που όλα τα σενάρια σκοντάφτουν στο μείζον πρόβλημα του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, και στην εξ αυτού έλλειψη οριοθετημένων χώρων για μια σειρά χρήσεων, ανάμεσά τους και της σχολικής στέγης. Πλέον οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αναμένεται να αναμορφώσει ριζικά την εικόνα του Δήμου στο μέλλον.