logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διόνυσος 18 /05/2024

Τα τέσσερα νηπιαγωγεία του Αγίου Στεφάνου συστεγάζονται από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα σε έναν ακατάλληλο χώρο ιδιοκτησίας κατά το ήμισυ του ΟΣΕ, σε αίθουσες προκάτ που κατασκευάστηκαν το 1986 για να στεγάσουν τότε προσωρινά το 2ο δημοτικό Αγίου Στεφάνου.

Μετά από πολλές παρεμβάσεις καταλήγουμε με την σημερινή κατάσταση, με πολλά κτηριακά προβλήματα, με σοβαρά ατυχήματα μέχρι και εκρήξεις μετασχηματιστών της ΔΕΗ, εν ώρα μαθήματος, που βρίσκονται στην μέση του προαύλιου χώρου από προηγούμενες χρήσεις του χώρου, με μια κλειδωμένη παιδική χαρά εδώ και 5 χρόνια λόγω σπασμένων και σάπιων εγκαταστάσεων.

Ό,τι έχει γίνει στα νηπιαγωγεία έχει γίνει με την πίεση των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν, για να έχουμε έστω τις βασικές συνθήκες ασφάλειας των νηπίων.

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αξίζουν περισσότερα.

Έχουμε προτείνει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο στην σημερινή όσο και στις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου Διονύσου να διατεθούν 2 χαρακτηρισμένα οικόπεδα για σχολικοί χώροι (1 στην Ηρ. Πολυτεχνείου και ένα απέναντι από το γυμνάσιο) για να χτίσει το κράτος νέα νηπιαγωγεία, τουλάχιστον 2 και βλέπουμε. Αντί αυτού οι διοικήσεις με φυτεύσεις θάμνων και ζωγραφιές στους τοίχους, με φτιασιδώματα προσπαθούν να εξωραΐσουν την κατάσταση, να πουν ότι κάνουν κάτι.

Αξιοποιώντας αυτή την κατάσταση της εγκατάλειψης έρχεται σήμερα με μεγάλη ευκολία ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή η κυβέρνηση, και ανακοινώνει το κλείσιμο των δύο Νηπιαγωγείων του Αγίου Στεφάνου, τα 2 από τα 4 που λειτουργούν. Στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, δηλαδή να γλυτώσουν εκπαιδευτικούς και φωτοτυπίες, θα στοιβάξουν τα παιδάκια στις ίδιες αίθουσες, με τα ίδια προβλήματα, στον ίδιο ακατάλληλο χώρο, τον ίδιο αριθμό νηπίων, αλλά με τους μισούς εκπαιδευτικούς. Δηλαδή σε τμήματα των 25 παιδιών!

Κυριολεκτικά δηλαδή όπως λέει και ο λαός «Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι»…

Έτσι εξηγείται η στάση των δημοτικών αρχών τόσα χρόνια, σε αυτό υπολόγιζαν και αυτό το μέλλον προωθούσαν για τα παιδιά μας.

Το ίδιο θα κάνουν και με τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου, έχουμε μνήμη όταν έκαναν το ίδιο με το γυμνάσιο Ροδόπολης που έκλεισε για πάντα.

Έχουμε όμως και εμπειρία από την αποτελεσματικότητα των αγώνων των γονιών, της Ένωσης Γονέων Αγίου Στεφάνου και των εκπαιδευτικών.

Όταν πριν χρόνια επιχειρήθηκε το κλείσιμο του 4ου Νηπιαγωγείου, η συντονισμένη δράση όλων των φορέων ανάγκασε την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ανοίξει ξανά το σχολείο.

Για άλλη μια φορά επαληθεύεται το δίλημμα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας». Στα 25 τμήματα ο ρόλος του παιδαγωγού θα εκμηδενίζεται, πού είναι η φροντίδα, πού είναι η προσοχή, πού είναι η εκπαιδευτική διαδικασία. Το νηπιαγωγείο θα γίνει κυριολεκτικά Baby Parking.

Θα πει κανείς, και τα ιδιωτικά τι θα γίνουν, κλέφτες θα γίνουν;

Αν τους επιτρέψουμε να προχωρήσουν, θα τους βρούμε ξανά μπροστά μας σε άλλα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Δεν θα τους περάσει.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα γονείς εκπαιδευτικούς να βγουν μπροστά, να ορθώσουν ανάστημα με τα σύγχρονα αιτήματά τους για 4 νηπιαγωγεία στον Άγιο Στέφανο, με καινούργια κτίρια, με ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ 2 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

(1) Κοροϊδία η [koroiδía]: οτιδήποτε θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετό ή κατάλληλο, οτιδήποτε θεωρούμε ότι μας εξαπατά

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διονύσου