logo


Δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου, στις 6.30 το βράδυ. Η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει 10 θέματα και ανάμεσά τους:

*Την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με βάση το σχέδιο, που συνέταξε η αρμόδια Υπηρεσία, αλλά και τις επιταγές της νομοθεσίας, το επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει τη φροντίδα και τη μέριμνα για τα αδέσποτα μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η ευζωία τους όσο και η μείωση του πληθυσμού τους. Τα προβλήματα που εντοπίζονται σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων από το Δήμο Διονύσου αφορούν στην έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, εγκαταστάσεις, μέσα και εξοπλισμό, αλλά και στο μεγάλο αριθμό εγκαταλείψεων. Οι δράσεις που προτείνει στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Φιλοζωίας Γ. Κομηνάκης, περιλαμβάνουν την περισυλλογή και επανατοποθέτηση, με στόχο τη διάσπαση των αγελών και τη μείωση των καταγγελιών, καθώς και την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ειδικό Μητρώο, με στόχο και τον εντοπισμό των θετικών σε ζωονόσους αδέσποτων ζώων. Περιλαμβάνουν ακόμη την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, τη στείρωση, τη φιλοξενία σε ενδιαίτημα και σε αναδόχους, την υιοθεσία, με τη διοργάνωση  και τη συμμετοχή σε Ημέρες Υιοθεσίας, καθώς και ομιλίες για την καλλιέργεια φιλοζωικής συνείδησης, και τη μέριμνα για την παρακολούθηση των επανεντασσόμενων ζώων, με στόχο την εξασφάλιση τροφής και νερού όλο το χρόνο, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν παθήσεων. Εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του νόμου, ο Δήμος προγραμματίζει τη διοργάνωση Ημερίδων για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, καθώς και εκδηλώσεων για την προώθηση των υιοθεσιών. Κάποιες από τις παραπάνω δράσεις έχουν ξεκινήσει κιόλας να υλοποιούνται, όπως οι ομιλίες σε σχολεία και ΚΑΠΗ, καθώς και η Ημέρα Υιοθεσίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοχεία που έχει συγκεντρώσει η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, μέσα στο 2023 υποβλήθηκαν στην εφαρμογή novoville 722(!) αιτήματα κατοίκων, που αφορούν στα αδέσποτα, με τα περισσότερα από αυτά (185) να προέρχονται από την Κοινότητα Αγ. Στεφάνου και αμέσως μετά από την Κοινότητα Διονύσου (125) και τη Σταμάτα (111). Αξιοσημείωτες είναι και οι επισημάνσεις της Υπηρεσίας: για τον αριθμό των μη καταγεγραμμένων αδέσποτων καμιά εκτίμηση δεν υπάρχει, μια αγέλη αδέσποτων σκύλων αναφέρεται σήμερα καταγεγραμμένη, ενώ στις 53 ανέρχονται οι καταγεγραμμένες αποικίες με γάτες.

*Την επικαιροποίηση των σχεδίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ΙΟΛΑΟΣ (για τις δασικές πυρκαγιές), ΔΑΡΔΑΝΟΣ (για τις πλημμύρες), ΒΟΡΕΑΣ (για τις χιονοπτώσεις) και ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ  (για τους σεισμούς) καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, μια που πρόκειται για κανονιστικές διατάξεις, χωρίς εντούτοις να έχει αναρτηθεί οτιδήποτε σχετικό στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, και ειδικά για τις δασικές πυρκαγιές, στο επικαιροποιημένο σχέδι0, εκτός από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι των εμπλεκομένων φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, Πυροσβεστικό Σώμα, Δασαρχείο, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.) και υπογραμμίζεται η ανάγκη συντονισμού τους, που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση καθεμιάς από τις παραπάνω περιπτώσεις. Περιγράφονται ακόμη οι δράσεις του Δήμου για την πρόληψη και την υποστήριξη της καταστολής των φαινομένων, καθώς και για την ενημέρωση του κοινού, που ανάλογα με την εξέλιξη των συμβάντων μπορεί να κληθεί σε προσυγκέντρωση σε καθορισμένα σημεία ή οργανωμένη προληπτική, μερική ή και ολική, απομάκρυνση μέσω καθορισμένων οδών διαφυγής. Αξίζει, πάντως, εδώ να σημειωθεί πως το 2021 το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ, και εν συνεχεία και ο ΔΑΡΔΑΝΟΣ, δεν είχε καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο σε δυο συνεδριάσεις του, τον Μάιο και τον Ιούνιο, παρόλο που στο μεσοδιάστημα είχε εμπλουτισθεί με τις παρατηρήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας. Κεντρικό σημείο των διαφωνιών τους ήταν η προχειρότητα με την οποία προσεγγίστηκαν τα σχέδια, που καθόλου δεν εξειδικεύονταν στα δεδομένα του Δήμου Διονύσου, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν παρά εκπλήρωση της τυπικής υποχρέωσης του Δήμου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

*Την έγκριση εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων γύρω από την πλατεία της Άνοιξης, που συζητήθηκαν και  υπερψηφίστηκαν οριακά από τη Δημοτική Επιτροπή μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι ρυθμίσεις αφορούν σε τρεις δρόμους, αποτελούν κομμάτι μελέτης που είχε εκπονηθεί το 2001 και ρίχνουν το βάρος στην τακτοποίηση και διευθέτηση της στάθμευσης στην περιοχή, ώστε να διευκολύνεται και η πρόσβαση στην τοπική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, τέσσερα από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, όλα στελέχη της Διοίκησης, καταψήφισαν τις ρυθμίσεις, θεωρώντας πως δεν ανταποκρίνονται  στη σημερινή πραγματικότητα, ενώ οι 5 θετικές ψήφοι ήρθαν από τη Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και τα τρία μέλη της μείζονος μειοψηφίας.

*Την έγκριση, τέλος, συμμετοχής του Δήμου Διονύσου στο νεοσύστατο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, που στόχο έχει την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές. Το Δίκτυο αποτελεί πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελληνικού- Αργυρούπολης και Προέδρου του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ) Γ. Κωνσταντάτου και ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του Forum που οργάνωσε ο ΣΠΑΥ, με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις». Τότε οι εκπρόσωποι 91 Δήμων από όλη την Ελλάδα υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου, που σήμερα μετράει κιόλας 120 Δήμους, ενώ στις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και πρώτη Γενική Συνέλευση, με θέματα, μεταξύ άλλων, την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και την παρουσίαση του πρώτου σχεδίου δράσης.

Βασικός σκοπός του Δικτύου, σύμφωνα με το καταστατικό του, “είναι ο σχεδιασμός και η ανάληψη δράσης για την προαγωγή της διαπεριφερειακής και της συνοριακής συνεργασίας, την επικοινωνία, και το συνεταιρισμό μεταξύ των μελών του, όσον αφορά τους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος. Μέσω της δραστηριότητάς του το Δίκτυο αναμένεται ότι θα βελτιώσει τη λειτουργική δυναμική όλων των συμμετεχόντων μερών, και θα συνδέσει εταίρους από διαφορετικές εθνικές περιφέρειες και από διαφορετικές χώρες, που επιδιώκουν έναν ή περισσότερους κοινούς σχετικούς στόχους ή τομείς δημόσιας πολιτικής κοινού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα το Δίκτυο αξιοποιεί τις δυνατότητες του θεσμικού πλαισίου του Υπουργείου Εσωτερικών Ν. 4674/2020 για την ανάθεση στο Δίκτυο των Τεχνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ στον προγραμματισμό, την εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη έργων με την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων. Για την εκπλήρωση των σκοπών του το Δίκτυο μπορεί να προβεί σε διεύρυνση της εταιρικής σύνθεσης με την συμμετοχή νέων Εταίρων όπως τα Επιμελητήρια και άλλοι φορείς (ακαδημαϊκοί, οικονομικοί, συνεταιρισμοί, σύνδεσμοι κοκ). Σε κάθε περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών θα ανήκει στους Δήμους σε ποσοστό της τάξης 97%”. Κατά τα λεγόμενα του κ. Κωνσταντάτου, το Δίκτυο αποτελεί διεύρυνση του ΣΠΑΥ, “δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση».

Στη δική της εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου υπογραμμίζει πως βασικοί στόχοι του δικτύου είναι η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στα συστήματα πολιτικής προστασίας, η εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων σε συνεργασία με εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς, δημόσιες Αρχές και πολίτες, η ενίσχυση των τοπικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας, η διάχυση της γνώσης για την πρόληψη, την προετοιμασία και τη διαχείριση των κινδύνων καθώς και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στο Δίκτυο το Δήμο Διονύσου θα εκπροσωπεί η Δήμαρχος, ενώ η ετήσια εισφορά, που υπολογίζεται με βάση τον πληθυσμό, θα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ ετησίως.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως επί συνόλου 10 θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, εισηγήσεις αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, δηλαδή προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, βρίσκονται μέχρι στιγμής οι επτά, ενώ δεν έχουν αναρτηθεί οι σχετικές με τη σύσταση δουλείας διόδου για το έργο της αποχέτευσης στην περιοχή της Κοινότητας Διονύσου, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Άνοιξη καθώς και με τη γεωμετρική μεταβολή στοιχείων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, όσον αφορά στη σύσταση δουλείας διόδου για την αποχέτευση, η έκταση στην οποία θα επιβληθεί είναι ιδιωτική και ο ιδιοκτήτης της έχει συναινέσει, με την προϋπόθεση ως αντιστάθμισμα να απαλλαγεί από τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο της αποχέτευσης.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Διονύσου για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς 2024 (Αρ. Πρωτ. 10572/25-04-2024)

Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας

ΘΕΜΑ 2ο: Τροποποίηση της υπ’αριθμ. 126/2019 ΑΔΣ σχετικά με την έγκριση για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως αποκλειστικά για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο “ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ Αγαθών: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ” με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5003621 (Αρ. Πρωτ. 11346/01-05-2024)

Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ 3ο: Σύσταση δουλείας διόδου επί της ιδιοκτησίας στη Λ. Μητροπολίτου Κυδωνιών 12 στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου “Δίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταμάτας του Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 13559/14-05-2024)

Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 8851/5-4-2024)

ΘΕΜΑ 5ο: Τροποποίηση Σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (Αρ. Πρωτ. 14183/20-05-2024)

Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ 6ο: Διόρθωση σφάλματος (Αρ. Πρωτ. 14728/23-5-2024)

Θέματα Δημοτικών Κοινοτήτων

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση της 14ης/2024 απόφασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου (Αρ. Πρωτ. 12957/02/05-2024)

Δημοτική Επιτροπή

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση της υπ’ αριθμ. 166 Απόφασης ΔΕ περί εφαρμογής των εγκεκριμένων κυκλοφοριακών μελετών της περιοχής πέριξ της Πλ. Άνοιξης (Αγ. Αθανασίου, Αθηνών- Χαλκίδος και Λ. Ανοίξεως- Σταμάτας)

ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση της υπ’αριθμ. 167 Απόφασης ΔΕ περί παροχής Συναίνεσης στη διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Διονύσου στο Δίκτυο Δήμων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ” (Έγκριση Καταστατικού και ορισμός εκπροσώπων)