logo


Απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών οι προσφυγές που ο Δήμος Διονύσου είχε ασκήσει κατά των αδειών, τις οποίες είχε ζητήσει η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ για λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη. Αυτό ανακοίνωσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου στην προχθεσινή (28/5) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως η ισχύς των αδειών που η εταιρεία είχε ζητήσει για τους τέσσερις πρώτους χώρους ενδιαφέροντός της (σ.σ. Υπενθυμίζεται πως το 2021 η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ είχε λάβει άδεια έρευνας για τέσσερις, και εν συνεχεία για έναν ακόμη, χώρους προχωρώντας σε κατάτμηση της έκτασης, ώστε ο αδειοδοτικός φορέας να είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι το Υπουργείο) έχει εκπνεύσει και η δίκη έχει καταργηθεί.

Όσον αφορά στην προσφυγή για την πέμπτη άδεια, αυτή απορρίφθηκε επειδή κατ’ αρχάς η εξουσιοδότηση που είχε δοθεί στη δικηγόρο Αγγ. Χαροκόπου που χειρίζεται την υπόθεση, δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Η Δημοτική Αρχή, όμως, δεν έμεινε στα παραπάνω, συνέχισε η κ. Μαϊχόσογλου, παρά κατόπιν προσωπικών ενεργειών της πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη, με το δεδομένο πως δεν υπήρξε καμιά κίνηση μέχρι σήμερα από το Υπουργείο για να εντάξει σε νομοσχέδιο σχετική μεταβατική ρύθμιση, που να αποτρέπει βλέψεις για λατομική εκμετάλλευση στο βουνό. “Στη συνάντηση αυτή, τόνισε η Δήμαρχος, ο υπουργός δεσμεύθηκε κατηγορηματικά πως τα Λατομεία δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν και αυτή η μεταβατική ρύθμιση που επιδιώκουμε θα περιληφθεί στο νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο. Η ρύθμιση αυτή θα απαγορεύει ρητά τόσο την άδεια εξόρυξης όσο και την άδεια για έρευνα, κάτι που θεωρείται επιτυχία για το Δήμο”.

Αυτή θα είναι η νιοστή- προφορική- δέσμευση από πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που παίρνει ο Δήμος Διονύσου αναφορικά με την υπόθεση των Λατομείων, μετά από αυτές του Κ. Σκρέκα, του Ν. Ταγαρά και δυο Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου, υπενθύμισε αμέσως μετά τόσο ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, όσο και ο συνάδελφός του από τη μείζονα μειοψηφία Γ. Φωτάκης, που χειρίζονταν την υπόθεση επί 3 χρόνια. Ο κ. Φωτάκης θεώρησε αναμενόμενη την απόρριψη, μια που οι προσφυγές του Δήμου για αναστολή και ακύρωση των αδειών για έρευνα που έχει λάβει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ αποτελούσαν πολιτική ενέργεια αντίδρασης στις βλέψεις της εταιρείας. “Η ουσία είναι πως ο Δήμος έχει καταθέσει την τροπολογία στο λατομικό νόμο. Οπότε κυνηγήστε το, για να υπάρξει εξέλιξη” κάλεσε τη Δήμαρχο ο τέως Αντιδήμαρχος.

Κύριο σημείο της συνάντησής της με τον υπουργό ήταν η δέσμευσή του να ενταχθεί η τροπολογία για τα Λατομεία στο προσεχές νομοσχέδιο, επέμεινε λίγο αργότερα η δήμαρχος. Η δήλωσή της προκάλεσε τουλάχιστον απορία: Αν αυτό ήταν το κύριο σημείο στην εν λόγω συνάντηση, τότε γιατί στο σχετικό Δελτίο Τύπου των 60 λέξεων- μετρημένων- τίποτα τέτοιο δεν αναφέρεται, παρά μόνο ότι “το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στη συμβολή στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων”, ενώ τα υπόλοιπα ζητήματα- γενικώς και αορίστως- “αναλύθηκαν ενδελεχώς”;

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί πως σε εκκρεμότητα παραμένει η άδεια που η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ έχει ζητήσει για το σύνολο πλέον του χώρου ενδιαφέροντός της, στην οποία εστιάζει στις υπόγειες εξορύξεις, και την οποία συνοδεύει και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Συνεπώς, και μέχρι να αποδειχθούν πραγματικές οι υπουργικές δεσμεύσεις, κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει.