logo


Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στην πρόσφατη (28/5) συνεδρίασή του η συμμετοχή του Δήμου στο νεοσύστατο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων. Υπενθυμίζεται πως το Δίκτυο αποτελεί πρωτοβουλία του Γ. Κωνσταντάτου Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης και Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλσης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), και μέλη έχει Δήμους από όλη την Ελλάδα. Στόχος του Δικτύου η χρήση της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των βέλτιστων πρακτικών για την προστασία των πόλεων και την αειφορία τους.

Στο Δίκτυο το Δήμο Διονύσου θα εκπροσωπεί η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης. Σε παρέμβασή του, πάντως, ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης επεσήμανε πως δεν νοείται συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο να αποκλείει την εκπροσώπηση των παρατάξεων της μειοψηφίας και πρότεινε στη Δήμαρχο να εισηγηθεί αλλαγή του Καταστατικού του Δικτύου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στον Σύνδεσμο για την Προστασία της Πεντέλης (ΣΠΑΠ) οι Δήμοι στέλνουν εκπροσώπους και από τη Διοίκηση και από παρατάξεις της μειοψηφίας, το ίδιο και στον ΣΠΑΥ, ενώ στο Σύνδεσμο για την Πάρνηθα (ΣΥΝΠΑ) το Καταστατικό του, που αρχικά προέβλεπε ευρύτερη εκπροσώπηση, τροποποιήθηκε το 2014, και περιορίστηκε σε εκπροσώπηση μόνο των οικείων Δημοτικών Αρχών.

Μια ημέρα μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, την Τετάρτη 29 Μαϊου, η Δήμαρχος συμμετείχε στην 1η Γενική Συνέλευση του Δικτύου. Σχετικό το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Διονύσου, ως ιδρυτικό μέλος του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων», ένωσε τις δυνάμεις του με 119 Δήμους απ’ όλη την Ελλάδα, με στόχο την ισχυροποίηση των τοπικών δομών αλλά και των μηχανισμών ασφάλειας των πολιτών απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η τεχνολογική ανάπτυξη.

Η Δήμαρχος, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ήταν χθες παρούσα στην 1η Γ.Σ. του Δικτύου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας είναι κομβικός. Ο Δήμος Διονύσου πρωτοστατεί σ’ αυτή την προσπάθεια έχοντας ως μέλημα αφενός, την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, του περιβάλλοντος και αφετέρου, την ανάπτυξη και χρήση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης που θα βελτιστοποιήσει τους μηχανισμούς πρόληψης».

Οι 13 προτεραιότητες του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» είναι:

     Πολιτική Προστασία

     Πρόληψη και Αποκατάσταση

     Διαχείριση κινδύνων καταστροφών

     Τεχνητή Νοημοσύνη – Νέες τεχνολογίες

     Κλιματική Αλλαγή

     Προστασία του Περιβάλλοντος – Προστασία Οικοσυστημάτων

     Αειφορία

     Ανθεκτικότητα

     Βιώσιμη Ανάπτυξη

     Εθελοντισμός

     Επιχειρησιακός και Στρατηγικός Σχεδιασμός

     Κοινωνική Ανασυγκρότηση και Κοινωνική Συνοχή

     Εξοικονόμηση Ενέργειας