logo


Αιτία αντιπαράθεσης ανάμεσα στον τέως και το νυν Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Μ. Κόκκαλη και Γ. Τραϊφόρο αντιστοίχως, αποτελούν το τελευταίο διάστημα δυο από τα συστήματα που η απελθούσα Δημοτική Αρχή προμηθεύθηκε επί θητείας της για τη θωράκιση της πόλης απέναντι στις πυρκαγιές. Το πρώτο σύστημα, αυτό του δικτύου αισθητήρων αρχικά ήταν να τοποθετηθεί σε δασική έκταση βόρεια του Κρυονερίου, μεσολάβησε όμως η καταστροφική πυρκαγιά του 2021 και τελικά τοποθετήθηκε σε έκταση 1660 στρεμμάτων στην Άνοιξη, στην περιοχή Φασίδερι και Αγίων Αγγέλων. Το σύστημα κόστισε 100.000 ευρώ, η χρηματοδότηση ήρθε από το Πράσινο Ταμείο, και στην πόλη μας, όπως και στον Υμηττό, τοποθετήθηκε πιλοτικά, με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου.

Η αντιπαράθεση εδώ ξεκίνησε από ανάρτηση του τέως Αντιδημάρχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως το 30% των αισθητήρων σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας, αν και παραδόθηκε στη νέα Δημοτική Αρχή πλήρως λειτουργικό, τόσο αυτό όσο και το Κέντρο Ελέγχου του Δήμου (ΚΕΛ).

Στην παραπάνω ανάρτηση η Δημοτική Αρχή μέσω Δελτίου Τύπου απάντησε πως το σύστημα των αισθητήρων “παραμένει εκτός συντήρησης” από τον Ιούνιο του 2023, ενώ το ΚΕΛ απείχε πολύ από του να είναι πλήρως λειτουργικό, μια που δεν υπήρξε πρόνοια για την εκπαίδευση προσωπικού αλλά και για τη συντήρησή του.

Η απάντηση αυτή προκάλεσε νέα ανάρτηση του κ. Κόκκαλη- “το σύστημα παρέμεινε πλήρως λειτουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και στο τέλος Ιουνίου έγινε η καθιερωμένη ετήσια συντήρησή του!” Ο ίδιος παρέθετε και φωτογραφίες που αποδείκνυαν πως και το ΚΕΛ λειτουργούσε κανονικά, με σειρά εφαρμογών, έτοιμο να δεχτεί και άλλες. Στην απάντηση αυτή του τέως Αντιδημάρχου προς το παρόν δεν έχει δοθεί συνέχεια από τη Δημοτική Αρχή.

Υπάρχει όμως και δεύτερο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δυο αιρετούς, που αυτή τη φορά αφορά στο μπαλόνι, το Zeppelin, άλλη μια προμήθεια της απελθούσας Δημοτική Αρχής στην κατεύθυνση της πυροπροστασίας.

Η προμήθεια, δαπάνης 40.000 ευρώ από Ίδιους Πόρους, αποφασίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι- και εδώ και λίγο καιρό αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τον νυν Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, όταν θέλει να αναδείξει τις αστοχίες της τέως Διοίκησης: Το περίφημο μπαλόνι αγοράστηκε με δικά μας λεφτά, ποτέ δεν πήρε άδεια πτήσης, δουλεύει δεν δουλεύει άγνωστο, το βρήκαμε παρατημένο σε μια αποθήκη- ήταν οι συνηθισμένες αιτιάσεις του κ. Τραϊφόρου, όταν η κουβέντα ερχόταν στις δράσεις της πυροπροστασίας.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 28 Μαΐου, ο συνάδελφός του, από τα έδρανα της μειοψηφίας πλέον, έδωσε μια διαφορετική εικόνα: Το Zeppelin παραδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ένα μήνα δηλαδή πριν από την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, με όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, ώστε να μπορεί να πάρει άδεια πτήσης ανά πάσα στιγμή. Αυτή η άδεια μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια μιας εβδομάδας και εξασφαλίζεται μετά από ενημέρωση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφορικά με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πτήσης. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να επιχειρεί σε συνθήκες ανέμου έως 64 χιλομέτρων την ώρα, δηλαδή περίπου 8 μποφόρ, ενώ ο ανάδοχος είχε την υποχρέωση να εξασφαλίσει πτητική άδεια για ένα χειριστή, που μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία ορίστηκε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Α. Κούνης.

Φαίνεται πως τα λεγόμενα του κ. Κόκκαλη ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, γιατί ο νυν Αντιδήμαρχος, αμέσως μετά, δεν αρνήθηκε τίποτα από τα παραπάνω. Τόνισε όμως πως το μπαλόνι μπορεί να ίπταται μόνο πάνω από μη κατοικημένες περιοχές, ενώ αναρωτήθηκε γιατί αν και είχε πάρει άδεια πτήσης για μια ημέρα, εν συνεχεία κατέβηκε, τη στιγμή μάλιστα που η δυνατότητα ελέγχου εκτείνεται- πλην της πυροπροστασίας- και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην παράνομη εναπόθεση μπάζων μέσα σε δασικές εκτάσεις. Μετά και από αυτά, συμπλήρωσε ο κ. Τραϊφόρος, το Zeppelin πήρε άδεια, θα συνδεθεί με το Κέντρο Ελέγχου του Δήμου και θα εγκατασταθεί πάνω από το Διονυσοβούνι.

Συμπέρασμα: Καθετί που ανεξαιρέτως κάθε Δημοτική Αρχή κάνει για τον τόπο της αποτελεί προστιθέμενη αξία, την οποία οι επόμενοι έχουν υποχρέωση, ευθύνη και καθήκον να βελτιώσουν, να προχωρήσουν και να εξελίξουν. Η Πολιτική Προστασία, πολύ περισσότερο, είναι ένας τομέας νευραλγικός, ζωτικής σημασίας, ίσως ο πιο σημαντικός για μια πόλη όπως η δική μας. Η απελθούσα Δημοτική Αρχή έπαθε, έμαθε και κινήθηκε αναλόγως: Τόσο οι αισθητήρες όσο και το Zeppelin, αλλά και η αναβάθμιση του εξοπλισμού σε καίριες υποδομές του Δήμου Διονύσου, αποτέλεσαν μερικές από τις απαντήσεις στο ερώτημα της ασφάλειας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Στη νέα Διοίκηση εναπόκειται «να μπορέσει καλύτερα” και να τις προχωρήσει ένα ή και πολλά βήματα παραπέρα. Εκτός, βέβαια, και αν προτίθεται να τα αλλάξει όλα, όπως ακούστηκε να λέει στέλεχός της σε πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ακυρώνοντας αυτό που άλλο στέλεχός της δεν παύει να επαναλαμβάνει: «Η Διοίκηση έχει συνέχεια».