logo


Τη φωνή τους για την προστασία του φυσικού, δασικού, πλούτου του Δήμου Διονύσου ένωσαν η Αγγ. Πέππα από την παράταξη της Διοίκησης και ο Γ. Φωτάκης από τη μείζονα μειοψηφία, στην πρόσφατη (28/5) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι, πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν με τοποθετήσεις τους κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, στον τρόπο με τον οποίο συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο των δράσεων πυροπροστασίας, πραγματοποιεί τα κλαδέματα στα πεύκα, όταν αυτά ακουμπούν σε καλώδια ρεύματος.

Για αλόγιστο κλάδεμα που οδηγεί στην κατακρεούργηση των δέντρων, χωρίς καμιά επίβλεψη από τον ΔΕΔΔΗΕ, μίλησε η κ. Πέππα, που συμμετείχε διαδικτυακά στη συνεδρίαση.  Η ίδια υπογράμμισε τον κίνδυνο καταστροφής του δασικού πλούτου της περιοχής και ζήτησε να γίνει διάβημα διαμαρτυρίας στην εταιρεία, ώστε να επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή στις εργασίες κλαδέματος. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι εργασίες αποψίλωσης των ξερών χόρτων έχουν επεκταθεί σε όλη τη χλωρίδα του Δήμου- “κόβουν σχίνα, πουρνάρια, κουμαριές και σε λίγο καιρό ο Δήμος Διονύσου από πράσινος θα έχει γίνει ξυλώδης”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκτίμηση της συναδέλφου του περί καταστροφής του φυσικού πλούτου συμφώνησε αναφανδόν ο κ. Φωτάκης, που χαρακτήρισε την εικόνα των πεύκων μετά το κλάδεμα αποκρουστική. Ο ίδιος προσέθεσε πως όχι μόνο τα κλαδέματα γίνονται χωρίς καμιά γνώση, αλλά και πως τα συνεργεία, στο πλαίσιο του προληπτικού αντιπυρικού καθαρισμού, μπαίνουν με καταστροφέα στις αστικές δασικές εκτάσεις με υπεραιωνόβια πεύκα, όπως το δάσος στην Κοινότητα Διονύσου, το Κόκκινο Χωράφι κ.λπ., με αποτέλεσμα να αποψιλώνουν και τα νεαρά δενδρύλλια και να ανακόπτεται έτσι η φυσική αναγέννηση. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε με τη σειρά του να έρθει η Δημοτική Αρχή σε επαφή τόσο με το Δασαρχείο όσο και με τους ιδιοκτήτες, αλλά και με τους υπεύθυνους του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ, και να τους επιστήσει την προσοχή στον τρόπο αποψίλωσης. Παραμένοντας, τέλος, στο πρόβλημα της κοπής δένδρων, ο τέως Αντιδήμαρχος υπενθύμισε τη γνωμοδοτική διαπαραταξιακή επιτροπή που είχε συσταθεί αμέσως μετά από τη ΜΗΔΕΙΑ και η οποία εξέταζε αιτήματα για κοπές και κλαδέματα, ώστε να ελέγξει τη φρενίτιδα εκείνων των ημερών που απειλούσε το δασικό πλούτο της πόλης (σ.σ. Κατά δεκάδες έρχονταν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επί τρία χρόνια τα αιτήματα για κοπή πεύκων σε ιδιωτικά οικόπεδα, είχαν δεν είχαν προβλήματα, και εφόσον μετά από αυτοψία γίνονταν δεκτά, επιβαλλόταν ο Κανονισμός, δηλαδή να αντικαθίστανται από δέντρα δασικού χαρακτήρα).

Υπενθυμίζεται εδώ πως πρόσφατο ήταν το ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου από κλάδεμα του συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ σε πεύκα, στην περιοχή της εισόδου των Λατομείων Μαρμάρου. Άμεση ήταν τότε η επέμβαση του Προέδρου των Εθελοντών Δ. Πιτιανούδη, που κάλεσε τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρο, την Αστυνομία και το Δασονομείο Αγ. Στεφάνου, με τη συνέχεια να δίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Στεφάνου, ενώ οι εργασίες είχαν προσωρινά ανασταλεί.

Λίγες ημέρες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο παρακάτω, υπενθύμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο ο Αντιδήμαρχος όσο και η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου:

“Μετά από καταγγελίες πολιτών για το κλάδεμα εκ μέρους του εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ, ενημέρωσα τη Δήμαρχο, σχηματίσαμε επιτροπή ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτοψία με γεωπόνο του Δήμου και εν συνεχεία διαμαρτυρηθήκαμε στην εταιρεία, ενώ εξακολουθούμε να ελέγχουμε τον τρόπο κλαδέματος, που αφήνει τα πεύκα σαν άνθρωπο χωρίς κεφάλι”, είπε ο κ. Τραϊφόρος.

Η Κ. Μαϊχόσογλου από την πλευρά της ανέφερε πως παρεμβάσεις και συστάσεις έχουν γίνει και στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ, που απαντούν στερεότυπα ότι εφαρμόζουν τους Αντιπυρικούς Κανονισμούς και την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.