logo


Επιχειρησιακό ή στρατηγικό σχέδιο για τα αδέσποτα ήταν αυτό που συζητήθηκε και εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, την περασμένη Τρίτη 28 Μαΐου; Ο ίδιος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος (και Φιλοζωίας) Γ. Κομνηνάκης το αποκάλεσε πλάνο δράσης ενός έτους, η συνάδελφός του Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία αναρωτήθηκε αν στο γενικόλογο πρόγραμμα, που βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει κάποια εξειδίκευση για το Δήμο Διονύσου, ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης το χαρακτήρισε έκθεση ιδεών που βασιζόταν εν πολλοίς στο αντίστοιχο σχέδιο που είχε εκπονηθεί επί θητείας του, ενώ ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε πως άλλο στρατηγικό σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους, και άλλο επιχειρησιακό, όπως εν προκειμένω, με όρους κέρδους και ζημίας.

Τον τόνο εντούτοις έδωσε στη συνεδρίαση η Μ. Μπακαφούκα, που στο πρόσωπό της συγκεντρώνει πολλές ιδιότητες: Προϊσταμένη, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, στο Τμήμα Τοπικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, που ασχολείται και με τα αδέσποτα, Πρόεδρος εδώ και δυο μήνες στο Φιλοζωικό Σωματείο «Αρωγοί Εθελοντές Ζώων Αγ. Στεφάνου», στη θέση της Ε. Κουτρουμάνου που είναι πλέον Αντιπρόεδρος, και ειδική αγορήτρια εκ μέρους της παράταξης “Νέος Διόνυσος”, με την οποία ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Γνωρίζοντας εκ των έσω τόσο τα προβλήματα που ο Δήμος Διονύσου αντιμετωπίζει με τα αδέσποτα, όσο και τις διαδικασίες που έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει για να τα επιλύσει, κατέθεσε μπαράζ ερωτήσεων, με αιτιάσεις και προς την απελθούσα και προς τη νυν Δημοτική Αρχή. Από την αρχή, μάλιστα ξεκαθάρισε πως πλέον, και από το τέλος Απριλίου, τα δυο από τα τρία φιλοζωικά σωματεία – οι Εθελοντές Αρωγοί και η Φιλοζωική Ένωση Κρυονερίου, που παρίστατο στη συνεδρίαση με την Πρόεδρο, άμισθη εντεταλμένη σύμβουλο φιλοζωίας στην προηγούμενη θητεία Μ. Αντωνοπούλου– έχουν αναστείλει τη συνεργασία τους με το Δήμο.

Η ίδρυση ξεχωριστού Τμήματος, όπως προβλέπεται από το νόμο, η στελέχωσή του με πραγματικά φιλόζωους υπηρεσιακούς παράγοντες, η πρόσληψη κτηνιάτρου και η εξεύρεση χώρου για να ιδρυθεί κτηνιατρείο, ο καθορισμός χώρων για τροφή και νερό, ο έλεγχος της μετακίνησης του πληθυσμού καθώς και ο τακτικός εμβολιασμός των αδέσποτων, αλλά και ο έλεγχος των γεννήσεων στα δεσποζόμενα ζώα, που οδηγούν σε αύξηση των αδέσποτων, ο χειρισμός των προγραμμάτων αναδοχής, ο έλεγχος όσων ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν- ήταν μερικές μόνο από τις αιτιάσεις της Προέδρου των Εθελοντών Αρωγών, τόσο προς την τέως Δημοτική Αρχή, όσο και προς τη νυν Διοίκηση, γι’ αυτό άλλωστε και τα δυο Σωματεία αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με το Δήμο.

Στη γενικότερη υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, μαζί κι αυτή του αρμόδιου Τμήματος, απέδωσε ο Αντιδήμαρχος τη δυσκολία αντιμετώπισης του προβλήματος με τη διαχείριση αδέσποτων: Δυο υπηρεσιακοί παράγοντες, μέσης ηλικίας, με ωράριο δημοσίου υπαλλήλου, καλούνται να ανταποκριθούν στα αιτήματα των δημοτών για τα αδέσποτα, που φτάνουν στο Δήμο 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα. Μαζί τους η 5μελής Επιτροπή Διαχείρισης των Αδέσποτων, η οποία σημειωτέον δεν έχει αλλάξει σύνθεση με τη νέα Δημοτική Αρχή. Ο κ. Κομνηνάκης τόνισε, πάντως, πως έχει υποβάλει εισηγήσεις προς τη Δήμαρχο με στόχο τη βελτίωση της Υπηρεσίας, παραπέμποντας σε μελλοντικές αποφάσεις για τις όποιες αλλαγές. Απαντώντας στα επιμέρους ζητήματα, η πρόσληψη κτηνιάτρου, είπε ο Αντιδήμαρχος, συνδέεται με την ίδρυση κτηνιατρείου, σε χώρο που έχει εντοπισθεί στο Κρυονέρι, ο οποίος όμως δεν έχει περιέλθει ακόμη στην κυριότητα του Δήμου. Για τη σίτιση, επιπλέον, ο κ. Κομνηνάκης δήλωσε πως έχει ζητήσει εξορθολογισμό στην προμήθεια των σιτιστών σε τροφές, και προσέθεσε πως η Αντιδημαρχία προσπαθεί να καλλιεργεί τους θεσμούς και της αναδοχής, με στήριξη των αναδόχων, και ενθάρρυνση της υιοθεσίας. Έλεγχος, τέλος, υπάρχει και στις δαπάνες για την κτηνιατρική περίθαλψη, που έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, ενώ- όπως ανακοίνωσε- σύντομα θα τοποθετηθούν δεξαμενές μέσα στο δάσος, ώστε να εξασφαλιστεί νερό και για την υπόλοιπη πανίδα.

“Έκθεση ιδεών, που δηλώνει πως δεν θα κάνετε τίποτα περισσότερο από όσα βρήκατε, με παρόμοια στοχοθεσία όπως και επί θητείας μας”, τόνισε αμέσως μετά για το επιχειρησιακό σχέδιο για τα αδέσποτα ο τέως Δήμαρχος, αμφισβητώντας τα στοιχεία που περιέχει, καθώς και αυτά που προσκόμισε στη συνεδρίαση ο κ. Κομνηνάκης. “Αντί για σχεδιασμό από δω και πέρα, αναφέρεστε στην περυσινή κατάσταση, ενώ καταφέρατε να διώξετε δυο από τα τρία φιλοζωικά σωματεία της πόλης”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος, δηλώνοντας εξαρχής πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το επιχειρησιακό σχέδιο, “για να έχει κάτι ο Δήμος” κατέθεσε σειρά προτάσεων: Ανανέωση της σύνθεσης για την Επιτροπή Αδέσποτων καθώς και Κανονισμό λειτουργίας της, ορισμό χώρου για τη σύντομη φιλοξενία έκτακτων περιστατικών, συγκρότηση ειδικής τριμελούς επιστημονικής επιτροπής όπως ο νόμος προβλέπει, και τέλος έκδοση μιας σειράς αποφάσεων για κίνητρα στη σήμανση, στείρωση και υιοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια, για τις περιοχές επανατοποθέτησης των αδέσποτων, για την αύξηση του ποσού επιβάρυνσης του ιδιοκτήτη που παραδίδει ζώο συντροφιάς στο Δήμο, καθώς και για τα περιφραγμένα πάρκα σκύλων. “Και μη βιαστείτε να ρωτήσετε γιατί δεν τα κάναμε εμείς. Όπως γνωρίζετε, οι σχετικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν το Νοέμβριο- Δεκέμβριο του 2023”, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος.

Κοινωνικό ζήτημα χαρακτήρισε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση διαδικτυακά, κρίνοντας απαραίτητη τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- Δήμου, φιλοζωικών σωματείων και πολιτών- και δίνοντας βάρος σε συγκεκριμένα μέτρα τόσο για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων όσο και για την ενημέρωση του κοινού- στα σχολεία, τα ΚΑΠΗ, τις οικογένειες, όλους τους κοινωνικούς φορείς- “γιατί πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση υπάρχει και η οικονομική, και τα κονδύλια μας δεν είναι απεριόριστα”. Προσέθεσε τέλος πως είναι αναποτελεσματική η κοκορομαχία και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους προηγούμενους και τους επόμενους: “Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων, να σταματήσουμε τους διαπληκτισμούς, να κοιτάξουμε το πρόβλημα στην ουσία του και να συνεργαστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε”.

Αφορμή για την παραπάνω έκκληση του κ. Κουριδάκη ήταν δυο αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης- η πρώτη ανάμεσα στην Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο και τον Αντιδήμαρχο και η δεύτερη ανάμεσα στη νέα Πρόεδρο των Εθελοντών Αρωγών Αγ. Στεφάνου και τον τέως Δήμαρχο:

Η παλαιότερη απόπειρα να βρεθεί στα όρια του Δήμου περιοχή κατάλληλη για τη φιλοξενία των αδέσποτων, ήταν η αιτία της πρώτης αντιπαράθεσης, μετά και από την αναφορά του Αντιδημάρχου στην Κοινότητα Διονύσου, που όταν είχε ερωτηθεί με τη σειρά της αν διαθέτει τέτοια περιοχή, είχε- κατά τον κ. Κομνηνάκη- απαντήσει “μακριά από εδώ και όπου θέλει ας είναι”. Η αποστροφή αυτή θεωρήθηκε τόσο από την κ. Ιατρού (σ.σ. που επί 4 χρόνια ήταν τοπική σύμβουλος Διονύσου), όσο και από τον επικεφαλής της παράταξης Ν. Καρυστινό, ότι δημιουργεί την εντύπωση μιας Κοινότητας εχθρικής προς τα ζώα. Επιπλέον δεν είναι και ακριβής: Όταν το ερώτημα για την εξεύρεση χώρου φιλοξενίας αδέσποτων είχε έρθει στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, η απόφαση ήταν μεν αρνητική, αναφορικά με όλα τα αδέσποτα του Δήμου, είχε εντούτοις επισημανθεί πως υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία των αδέσποτων που εντοπίζονται στα όρια της Κοινότητας.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε, όμως, και ανάμεσα στον τέως Δήμαρχο και την τέως Προϊσταμένη του αρμόδιου Τμήματος. Η τελευταία υπενθύμισε πως τα προηγούμενα χρόνια έναν υπάλληλο, την ίδια, καλούσαν οι δημότες, οποιαδήποτε ώρα ή ημέρα, για αιτήματα σχετικά με αδέσποτα, ενώ παρά τις επανειλημμένες κρούσεις για τη δημιουργία ξεχωριστού Τμήματος, τίποτα δεν έγινε. Αιχμές άφησε επιπλέον η κ. Μπακαφούκα για την φιλοζωική οργάνωση Φιλόζωος Σταμάτας, που “δεν είναι σωματείο αλλά μια σελίδα στο Facebook που δεν κάνει τίποτα αλλά διαχειρίστρια είναι υποψήφιά σας”, ενώ λεπτομέρειες έδωσε και για την εκτεταμένη στείρωση γατιών, που έγινε μέσω ελβετικού προγράμματος. Τέλος, “και αφού είχαμε αγανακτήσει από την προηγούμενη Διοίκηση” επανέλαβε το πεντάμηνο περιθώριο που τα φιλοζωικά σωματεία έδωσαν στη νέα Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει στα αυτονόητα, με την εκπνοή του οποίου- και εφόσον δεν υπήρξε ανταπόκριση- σταμάτησαν τη συνεργασία τους με το Δήμο: «Δεν θα γεμίζουμε πλέον τα σπίτια μας με κουτάβια, να τρέχουμε και στο Τμήμα για υποχρεώσεις του Δήμου”, κατέληξε σε υψηλούς τόνους η κ. Μπακαφούκα, προσθέτοντας πως “αντί να βάζουμε πρόστιμο σε όσους επιστρέφουν ζώα στο Δήμο, προτιμότερο θα ήταν να βρίσκαμε τρόπους ώστε να τον βοηθήσουμε να το κρατήσει”. Και ζήτησε από τη Διοίκηση να δώσει κίνητρα για υιοθεσίες και τροφές στους σιτιστές των αδέσποτων ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες και όχι με εντολές άνωθεν, να βάλει ταϊστρες και ποτίστρες. Να μη μηδενίζει το έργο οποιουδήποτε φιλόζωου, κάλεσε την κ. Μπακαφούκα αμέσως μετά ο τέως Δήμαρχος, τονίζοντας πως για την ενίσχυση της φιλοζωίας η Διοίκησή του ίδρυσε Τμήμα με Διεύθυνση, και με Προϊσταμένη την ίδια, ενώ ουδέποτε έδωσε οποιαδήποτε εντολή για παροχή τροφής, την οποία χειριζόταν η κ. Μπακαφούκα.

Μετά και από τα παραπάνω, και με το δεδομένο πως οι προτάσεις της Προέδρου δεν έγιναν, όπως φάνηκε, δεκτές, αναμενόμενη ήταν η καταψήφιση του επιχειρησιακού σχεδίου από το Νέο Διόνυσο, όπως και λίγο αργότερα από τη Λαϊκή Συσπείρωση:

“Αυτό το σχέδιο, στο οποίο είναι δεσμευμένες και η τέως και η νυν Δημοτική Αρχή, με βάση τον Προϋπολογισμό του Δήμου, μπαίνουν όροι κέρδους και ζημίας, ενώ έχει εξ ορισμού έσοδα, έξοδα και ισολογισμό. Έτσι όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε τα δικαιώματα των ζώων, πολύ περισσότερο για ένα Δήμο που παρουσιάζει διαλυτική εικόνα χωρίς προσωπικό και πόρους και με διαλυμένες τις Υπηρεσίες, και αυτή για τα αδέσποτα”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Τ. Παντελόγλου. Επιτέθηκε επιπροσθέτως και στην απελθούσα Δημοτική Αρχή, που “κατάφερε” να απομακρύνει τις φιλοζωικές, ενώ στοχοποίησε εκβιαστικά, όπως είπε, την παράταξή του για περιστατικό με καταγγελθείσα απαγωγή σκύλου, για το οποίο η συνέχεια θα δοθεί στο Δικαστήριο τον προσεχή Οκτώβριο. Ο κ. Παντελόγλου δήλωσε πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα παραμείνει εμπράκτως δίπλα σε όποιον είτε μεμονωμένα είτε μέσα από σωματείο προσπαθεί να αλλάξει κάτι στην πόλη, θεώρησε πως η διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος, που πίσω του κρύβει “μια στημένη αγορά”, απαιτεί την κρατική παρέμβαση και ανακοίνωσε την αρνητική ψήφο της παράταξης στο επιχειρησιακό σχέδιο για τα αδέσποτα.

Ο λόγος για σύντομη τοποθέτηση δόθηκε και στον Πρόεδρο της πενταμελούς Επιτροπής Αδέσποτων του Δήμου Φ. Κουτούγκα: “Μετά από τη σοβαρή δουλειά που έχουμε κάνει και στην προηγούμενη περίοδο και τώρα, στην πόλη υπάρχουν μετρημένα αδέσποτα που παραμένουν αστείρωτα,. Άπαξ και στειρωθούν δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα εντούτοις υπάρχει με τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις από δεσποζόμενα ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα νεογέννητα κουτάβια και γατάκια στο δρόμο”, υπογράμμισε ο κ. Κουτούγκας, που επέμεινε στο τσιπάρισμα όλων των δεσποζόμενων ζώων, με την απειλή μάλιστα μεγάλου προστίμου και χωρίς καμιά επιείκεια. Κατήγγειλε, τέλος, πως οι μετακινήσεις ομάδων από αδέσποτα, από τη μια περιοχή στην άλλη, πολλές φορές οφείλονται σε ανθρώπινες κακοποιητικές συμπεριφορές.