logo


Με τα αναπληρωματικά μέλη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, συνεδρίασε χθες Τρίτη 18 Ιουνίου η Δημοτική Επιτροπή Διονύσου, μια που δεν προσήλθαν οι Αγγ. Πέππα, Στ. Ουσταμπασίδης, Λ. Κανακάρη, Στ. Δημητριάδης και Π. Τσούκας, ο οποίος άλλωστε θα συνεχίζει να απουσιάζει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων εκτός Αθηνών. Ο λόγος της απουσίας των παραπάνω δημοτικών συμβούλων συνδέεται με το αίτημά τους να καθιερωθεί και για τη Δημοτική Επιτροπή, όπως ισχύει για το Δημοτικό Συμβούλιο, η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης, κάτι που μέχρι σήμερα- και παρά τη σχετική δέσμευση της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου– δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Μαζί με τη Δήμαρχο, και στη θέση των συναδέλφων τους, προσήλθαν οι Γ. Κομνηνάκης, Α. Κουκάς, Γρ. Ίσσαρης, Λ. Νούση και Χ. Κοντογεώργος, όλοι Αντιδήμαρχοι, τα τρία μέλη από τη μείζονα (Γ. Καλαφατέλης. Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης) και η Δ. Ιατρού από τον Νέο Διόνυσο, που συμμετέχει στην Επιτροπή με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου. Τη συνεδρίαση, παράλληλα, παρακολούθησαν εν μέρει οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Β. Βιθυνού και Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς, καθώς και η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Μ. Θεοδωρίδου- Πέππα.

Κεντρικά θέματα στην Ημερήσια Διάταξη αποδείχθηκαν τόσο οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις από την κατασκευή της στάσης του προαστιακού στο Κρυονέρι, όσο και η γνωμοδότηση του Δήμου πάνω στην τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Διονύσου.

Πιο συγκεκριμένα, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, και πάντως όχι για δυο χρόνια όπως αναφέρεται στα έγγραφα της εργολήπτριας εταιρείας, θα διαρκέσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κρυονέρι, τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς. Τόσο ο ίδιος όσο και ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, επί Κοινοταρχίας του οποίου, το 2003, είχε ξεκινήσει η προσπάθεια να φτάσει ο προαστιακός στην περιοχή, σε συναντήσεις τους με τους υπεύθυνους του έργου, απέσπασαν τη δέσμευση ότι οι ρυθμίσεις, που αποκόπτουν το Κρυονέρι από τη δεύτερη έξοδο διαφυγής, θα διαρκέσουν έξι μήνες, ενώ θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις υποδομές ύδρευσης.

Μετά και από τα παραπάνω, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις- αν και όχι απολύτως ικανοποιητικές- εγκρίθηκαν ομόφωνα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο συνδυάζεται με την ανάπλαση του Κτήματος Τατοΐου, μια που η κατασκευή του θα εξυπηρετήσει την πρόσβαση σε αυτό.

Όσο για τη διευθέτηση του ρέματος Διονύσου, από το 2021 και στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης ο Δήμος είχε εκφράσει  με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σειρά παρατηρήσεων, με στόχο τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ανάμεσά τους κεντρική θέση είχε η διατήρηση της υπογειοποίησης της κοίτης, ειδικά μέσα στο χώρο του Αρσακείου, μια που πάνω από το ρέμα υπάρχουν σήμερα χώροι στάθμευσης και αθλοπαιδιών καθώς και ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από το σχολείο. Διαφορετική, εντούτοις, ήταν η απόφαση του Δασαρχείου, την οποία αποδέχεται και η Περιφέρεια (σ.σ. τα ρέματα εξάλλου ανήκουν στην αρμοδιότητά της), που απορρίπτει την υπογειοποίηση και προκρίνει την ανοιχτή διατομή, και μάλιστα σε ένα όρυγμα μήκους 260 μέτρων, με κοίτη 9 μέτρων, άνοιγμα στην επιφάνεια 65 μέτρων και βάθος άνω των 15 μέτρων! Την ίδια λύση, της ανοιχτής διατομής, προκρίνει το Δασαρχείο και για το σημείο όπου βρίσκονται οι πρώην εγκαταστάσεις Πάτση, στην Άνοιξη, με άμεση επίπτωση και στον Παιδικό Σταθμό της περιοχής, στην οδό Νιόβης.

Από τη μια πλευρά πολεοδομική βόμβα η εκκρεμότητα με τα ρέματα, κι από την άλλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, ενώ για βάρβαρη επέμβαση, που διορθωνόταν με τις παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε ο τέως Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης. Ο ίδιος υπενθύμισε πως όταν είχε και πάλι συζητηθεί το θέμα πριν από τρία χρόνια, τρεις ήταν οι πυλώνες- το οικοσύστημα, η οικιστική πραγματικότητα, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, και η κλιματική κρίση- που ελήφθησαν υπόψη. Μιλώντας για αυξημένο κίνδυνο από την προκρινόμενη λύση, ο κ. Φωτάκης επέμεινε στην αρχική απόφαση του Δήμου, κόντρα σε αυτήν του Δασαρχείου.

Τη διαφωνία του εδώ εξέφρασε ο κ. Κουκάς, υποστηρίζοντας πως το συμφέρον του Δήμου, που μόνο γνωμοδοτικά μπορεί να παρέμβει, είναι η πραγματοποίηση του έργου, αδιάφορο αν επηρεάζει τη λειτουργία ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, και πρότεινε να συνταχθεί η Επιτροπή με την άποψη του Δασαρχείου: «Δεν είναι ρεαλιστικό να πάμε ενάντια στην απόφαση του Δασαρχείου”, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, δημιουργώντας, προφανώς, ερωτηματικά. Δεν πάει, άλλωστε, πολύς καιρός που το ίδιο αυτό Δασαρχείο με θετική γνωμοδότησή του, εκτιμούσε σε επίσημο έγγραφό του πως και η εγκατάσταση νέων Λατομείων στην Πεντέλη, την οποία επιδιώκει η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, είναι προς το συμφέρον του βουνού μια που “η τελική εικόνα θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την υφιστάμενη και η οπτική ποιότητα του τοπίου θα αναβαθμισθεί”!

Η αντίδραση του κ. Φωτάκη στην παραπάνω θέση του Αντιδημάχου, καθώς και η αντίστοιχη παρέμβαση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση για άλλο θέμα, τελικά οδήγησαν και εδώ σε ομόφωνη απόφαση, που επαναβεβαιώνει αυτήν του 2021, με το θέμα να παραπέμπεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για οριστική απόφαση.

Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η απουσία του Κ. Κουριδάκη, επικεφαλής του Εύπολι και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής, από τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος, μαζί με το συνεργάτη του, Δρα υδρολογίας, Δ. Ζαρρή, είχαν ασχοληθεί διεξοδικά με τις διευθετήσεις των ρεμάτων της περιοχής και είχαν πρωτοστατήσει στις σχετικές συζητήσεις, καταθέτοντας τη σύγχρονη τεχνογνωσία για το θέμα. Οι γνώσεις του(ς) σίγουρα θα προσέφεραν στη διαμόρφωση της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής.