logo


Ομόφωνα εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση των 140.000 ευρώ προς τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της ενόψει και της κατάργησής της στις 30 Ιουνίου- όμως μέχρι σήμερα καθόλου βέβαιο δεν ήταν αν τελικά τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονταν: Όπως υπενθύμισε την περασμένη Τρίτη 18/6 στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, αν και επί 10 σχεδόν χρόνια επιτρέπονταν αυτές οι έκτακτες επιχορηγήσεις από το Δήμο προς τις Σχολικές Επιτροπές, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ, το 2020 το Ελεγκτικό Συνέδριο έπαυσε να τις εγκρίνει, με μια εξαίρεση το 2022 λόγω της πανδημίας και για πολύ μικρότερο ποσόν. Έτσι ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου δεχόταν να ενταλματοποιήσει το ποσόν, με κίνδυνο να βρεθεί υπόλογη.

Παράλληλα, πιο πολλά ήταν τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από όσα τελικά απαντήθηκαν στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης για το θέμα, ενώ φάνηκε και πάλι η διάσταση απόψεων μέσα στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής: Μερίδα συμβούλων της επέμενε πως η τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α. Τόκα άφησε χρέη και απλήρωτες υποχρεώσεις, με συναδέλφους τους από την ίδια παράταξη να τους αντικρούουν!

Επιπλέον, ελλιπέστατη ήταν η εισήγηση προς το Σώμα, όπως επεσήμανε ο Ν. Καρυστινός από το Νέο Διόνυσο, μια που στα χέρια τους δεν είχαν εκ των προτέρων τη λίστα με όσα οικονομικά στοιχεία εκείνη την ώρα επικαλούνταν ο νυν Γραμματέας της Επιτροπής Στ. Χατζάρας, καλούνταν όμως να ψηφίσουν ένα έκτακτο κονδύλι δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν πού θα διατεθούν τα χρήματα, και μάλιστα σε διάστημα 10 ημερών! Αναπάντητο, τέλος, έμεινε το ερώτημα του ίδιου, το οποίο συμμερίστηκε και η Αγγ. Πέππα από τη Δημοτική Αρχή, γιατί το έκτακτο κονδύλι έρχεται μόλις τώρα για έγκριση, δυο μήνες αφότου εγκρίθηκε η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, όπου και περιλαμβανόταν.

Πιο συγκεκριμένα, για χρέος 123.000 ευρώ της Σχολικής Επιτροπής έκανε αρχικά λόγο ο κ. Χατζάρας, για να το διορθώσει λίγο αργότερα, μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος, μιλώντας για υποχρεώσεις.

Αυτές, λοιπόν, στις 31 Ιανουαρίου που ανέλαβε η νέα Διοίκηση της Επιτροπής, ανέρχονταν για το 2023 σε 22.000 ευρώ περίπου, προερχόμενες από τιμολόγια διάφορων συνεργατών και προμηθευτών, ενώ υποχρεώσεις άλλων 101.000 ευρώ περίπου, αφορούσαν στο 2024, από τιμολόγια προμηθευτών που εκδόθηκαν μέσα στη νέα χρονιά, ανάμεσά τους και το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία που είχε παραγγελθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς και πληρώθηκε από τη νέα Δημοτική Αρχή. Την ίδια ώρα στο ταμείο της Επιτροπής βρίσκονταν 1036 ευρώ. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να έρχονται από το ΥΠΕΣ οι δόσεις των καθιερωμένων επιχορηγήσεων και να πληρώνονται οι συνεργάτες και οι προμηθευτές (σχολικοί τροχονόμοι, πετρέλαιο θέρμανσης, οι πάγιες επιχορηγήσεις των Διευθυντών των σχολίων για τρέχοντα έξοδα κ.λπ). Στο τέλος του Φεβρουαρίου η Σχολική Επιτροπή υπέβαλε αίτημα έκτακτης επιχορήγησης από το Δήμο, παρόλο που αναμενόταν ήδη η δεύτερη δόση από το ΥΠΕΣ, ώστε να καλυφθούν τα χρωστούμενα και οι εκτιμώμενες δαπάνες, κάποιες κρίσιμες, μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το υπόλοιπο στο ταμείο της Επιτροπής μέσα στο 2024 κυμαίνεται ανάμεσα στα 1200 και 1800 ευρώ.

Μέτρο σύγκρισης, πάντως, για τα παραπάνω δεν υπήρχε, μια που ανάμεσα στον καταιγισμό των αριθμών που παρατέθηκαν, δεν είχαν προσκομισθεί κάποια απολογιστικά στοιχεία, ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το ύψος των εσόδων και των δαπανών της Σχολικής Επιτροπής τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε ο τέως Δήμαρχος.

Στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, σημείωσε επιπλέον ο Ν. Βενέτης εκ μέρους της Διοίκησης, πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές τεσσάρων σχολείων προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος (σ.σ. λόγω διαφορετικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν υπάγονται όλα τα σχολεία στη ΔΕΗ ή στον ΟΤΕ, κάτι που θα γίνει μετά από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών), που ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 50.000 ευρώ. Και ενώ έγινε φανερό πως τόσο η Λ. Κανακάρη, που έχει διατελέσει Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής επί Διοίκησης Ζαμάνη, όσο και η Σ. Μανδάλακα λίγο αργότερα, δημοτικές σύμβουλοι της πλειοψηφίας, επέρριπταν ευθέως ευθύνες στην απελθούσα Πρόεδρο, ήταν η Αντιδήμαρχος Παιδείας Β. Βιθυνού που ανέλαβε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Για αδιευκρίνιστους λόγους, οι λογαριασμοί του ρεύματος πήγαιναν στα σχολεία, αλλά ουδέποτε διαβιβάσθηκαν στην αρμόδια να τους πληρώσει Σχολική Επιτροπή, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των οφειλών.

Διαφορετική, τέλος, ήταν η προσέγγιση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, στο ζήτημα των Σχολικών Επιτροπών και της διαχείρισης των οικονομικών τους. Ο κ. Παντελόγλου μίλησε για μηχανισμό τέτοιο που, “κρύβοντας στοιχεία κάτω από το χαλί”, επέτρεπε τη λειτουργία των Επιτροπών με ανεπαρκή οικονομικά μέσα. Παράλληλα κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή και για παλινωδίες αλλά και για συνέχιση της πολιτικής των προκατόχων της, δηλαδή υπακοής στις όποιες κυβερνητικές επιλογές που θέλουν τα σχολεία  να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και τους Διευθυντές σαν μάνατζερ, χωρίς μέχρι τώρα να έχει εκδηλώσει κάποια πρόθεση να τη διαφοροποιήσει. Την κατηγόρησε, τέλος, πως σαφή εικόνα με το τι παρέλαβε τόσο στις Σχολικές Επιτροπές όσο και στον κεντρικό Δήμο, δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει δημοσίως.

Υπενθυμίζεται πως η οικονομική κατάσταση της συγκεκριμένης Σχολικής Επιτροπής έχει συζητηθεί πολλές φορές σε συλλογικά όργανα του Δήμου, με συμβούλους της Διοίκησης να επιρρίπτουν ευθύνες στην απελθούσα Πρόεδρο για την οικονομική διαχείριση επί των ημερών της. Στις συζητήσεις γίνεται συνεχώς λόγος για “χρέος”, το οποίο μάλιστα ανάλογα με τα στοιχεία που κατά καιρούς προσκομίζονται ανεβοκατεβαίνει κατά το δοκούν και το οποίο στο τέλος πάντα αποκαθίσταται ως “οικονομικές υποχρεώσεις”, αναπόφευκτες για ένα Νομικό Πρόσωπο με συνέχεια στη λειτουργία του. Δεν πάει πολύς καιρός, άλλωστε, που στη Δημοτική Επιτροπή Διονύσου και σε αντίστοιχη συζήτηση, το χρέος που αποδόθηκε στην τέως Πρόεδρο ανερχόταν σε 150.000 ευρώ- μέχρι που λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι σε αυτό το ποσόν είχαν συμπεριληφθεί και τιμολόγια ήδη εξοφλημένα, για τα οποία ο προμηθευτής ζητούσε την πληρωμή τους για δεύτερη φορά!

Τρεις είναι, τελικά, οι διαπιστώσεις, λίγο πριν να καταργηθούν οι Σχολικές Επιτροπές- και τις συνόψισε στην τοποθέτησή του ο Γ. Φωτάκης από τη μείζονα: Ποτέ δεν θα είναι αρκετά τα χρήματα που δίδονται για τα σχολεία, και σίγουρα όχι με τον τρόπο που δίδονται, ανάλογα μόνο με τον αριθμό των μαθητών. Οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια από μια πρωτοφανή αναταραχή, με σοβαρότατες δικαστικές υποθέσεις και με αντίκτυπο σε όλη τη σχολική κοινότητα. Γι’ αυτό και η ιδιαίτερη προσοχή στις διαπιστώσεις και στις εκτιμήσεις είναι επιβεβλημένη.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως θετικοί στην έκτακτη επιχορήγηση στάθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης, της Δύναμης Ευθύνης, του Εύπολι, του Νέου Διόνυσου, και- με επιφύλαξη- της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ αν και παρενέβησαν στη διάρκεια της συζήτησης, εντούτοις δεν ψήφισαν ο κ. Καρυστινός, που απουσίαζε τη στιγμή της ψηφοφορίας, και η κ. Πέππα.

Πάντως, και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ποσόν των 140.000 ευρώ εγκρίθηκε τελικά από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, δημιουργώντας επιπλέον ερωτηματικά για την άρνησή της να προχωρήσει σε αντίστοιχη έγκριση έκτακτων επιχορηγήσεων προς τις Σχολικές Επιτροπές τα προηγούμενα τρία χρόνια.