logo


Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης Νέος Διόνυσος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣστις 4/6/2024 συζητήθηκε ,εκτός ημερήσιας διάταξης, ένα από τα πιο σοβαρά και επείγοντα θέματα για το οποίο αναζητείται λύση εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια από όλες τις διοικήσεις του Δήμου.

Το θέμα έφερε για συζήτηση ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίων Αγγέλων της Κοινότητας Άνοιξης, ο κύριος Νίκος Χατζηχρηστίδης.

Με δυο λόγια το πρόβλημα εντοπίζεται στη διάνοιξη της οδού Κίρκης προς την οδό Νιόβης ώστε να υπάρξει ασφαλής διέξοδος διαφυγής για τα παιδιά, τους γονείς και τους εργαζόμενους στον βρεφονηπιακό σταθμό σε περίπτωση κινδύνου  και ειδικότερα πυρκαγιάς λόγω της μορφολογίας και της επικινδυνότητας της περιοχής.

Η συζήτηση διήρκεσε πολύ ώρα και ακούστηκαν ουκ ολίγες προτάσεις και οι ιδέες από αρκετούς συμβούλους με την προθυμία τους να φωτίσουν πτυχές του προβλήματος χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια τελική σύνθεση και κάποια ρεαλιστική κατάληξη με σαφείς προτεραιότητες για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος. Όπου ακούς πολλές φωνές αργεί να ξημερώσει.

Όλες οι απόψεις καταγράφονται στο σχετικό και αναλυτικό ρεπορτάζ στην Οδός Διονύσου (7 Ιουνίου 2024) και για να υπογραμμίσω την κρισιμότητα του προβλήματος αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα από την τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου.

Είναι βέβαιο ότι σε ενδεχόμενη πυρκαγιά τα μικρά παιδιά του σταθμού, το προσωπικό, οι γονείς, και οι κάτοικοι του οικισμού μας κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν και να καούν στο αδιέξοδο της οδού Κίρκης αφού η διαφυγή τους είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του παρακείμενου ρέματος αλλά και της κατάφυτης με θάμνους και υψηλό πράσινο έκτασης που περιβάλλει την περιοχή αυτή. Η υπογραφή σας εδώ αποτελεί καίρια ανάγκη ώστε να προωθήσουμε δυναμικά τις κοινές ενέργειες μας για την λύση σε αυτό το χρόνιο και ζωτικό θέμα από τις αρχές. Η ευθύνη που προκύπτει για τις αρμόδιες Δημοτικές ή και Περιφερειακές αρχές στην περίπτωση μιας ατυχούς έκβασης πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου πρέπει να κινητοποιήσει για τις άμεσες και δραστικές ενέργειές σας”.

Η δραματική αυτή έκκληση κινδυνεύει να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες , όπως συμβαίνει δυστυχώς μέχρι σήμερα αφού το πρόβλημα παραμένει άλυτο από το 2010. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν η παρακάτω, όπως την αποτύπωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου:

“Το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα, με τον Πρόεδρο του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη να καλεί τις παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να συνεξεταστούν και να διαμορφωθεί η βέλτιστη λύση”.

Τα κρίσιμα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ψηφίσματα και επαναλαμβανόμενες ατέρμονες συζητήσεις. Τα χρόνια προβλήματα που έχουν καταλήξει να έχουν τη δομή γόρδιου δεσμού, λύνονται με το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και επειδή δεν υπάρχει πλέον Μέγας Αλέξανδρος, ας αντικαταστήσουμε το σπαθί με μια ομάδα άμεσης δράσης  (task force) όπως πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης Νέος Διόνυσος κ. Νίκος Καρυστινός στο τέλος της τοποθέτησής του.  Αντιπροσωπευτική , συμπληρώνω, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ομάδα δράσης, όπως τεχνικοί- νομικοί – οικονομολόγοι-υπηρεσιακοί, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του Συλλόγου των Αγίων Αγγέλων και με την υποχρέωση να καταθέσουν μια βέλτιστη λύση σε προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα .

Είναι προτιμότερο να κατεδαφίσεις μια κατασκευή, παρά να διακινδυνεύεις επί χρόνια  τις ζωές τόσων παιδιών. Ας μην παραμείνουμε άλλο στα ψηφίσματα και τις διαπιστώσεις. Σταθερή βούληση για τολμηρές λύσεις.

Οι καιροί ου μενετοί (Θουκυδίδης) και σε ελεύθερη μετάφραση “οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε”.