logo


Οι Κοινότητες του Διονύσου, της Δροσιάς και της Ροδόπολης είχαν σειρά στη συνάντηση ενόψει της επικείμενης εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κεντρικού Δημαρχείου. Και από αυτή τη συνάντηση, πάντως, δεν έλειπαν τα προβλήματα, μια που, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, αποδείχθηκε και πάλι μικρή για να χωρέσει όσους- αιρετούς, μηχανικούς, μελετητές, τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του ΤΠΣ, εκπροσώπους Συλλόγων από επίμαχες περιοχές- παρευρέθηκαν. Επιπλέον, παρόλο που η μελετήτρια του Σχεδίου σκόπευε να συνοδεύσει την παρουσίασή της με διαφάνειες και χάρτες, στάθηκε αδύνατο να χρησιμοποιηθεί έστω και ένας υπολογιστής. Τέλος, πολύς χρόνος αφιερώθηκε για τις δυο πρώτες Κοινότητες, Διόνυσο και Δροσιά, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της Ροδόπολης να συζητηθούν κυριολεκτικά στο πόδι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια και αυτής της συνάντησης, όπως και στην αντίστοιχη που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου για τον Άγ. Στέφανο και το Κρυονέρι, αποτυπώθηκε η σημερινή πολεοδομική κατάσταση, με τα όποια προβλήματα παρουσιάζει, καθώς και οι σκέψεις της μελετήτριας στην κατεύθυνση πιθανών λύσεων, όπως εμπλουτίστηκαν από πληροφορίες των παρευρισκομένων, με στόχο την εκπόνηση σεναρίων, που αργότερα θα τεθούν προς δημόσια διαβούλευση. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσαν τα λάθη που είχαν παρεισφρήσει στην αποτύπωση της κατάστασης από τη μελετήτρια, ειδικά για την Κοινότητα Διονύσου, όπου για παράδειγμα ως χρήσεις γης στη Ραπεντώσα αναφέρονται αυτές του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή αγροτικές και κτηνοτροφικές, κάτι που επεσήμανε η τέως δημοτική σύμβουλος Λ. Φέρμελη, κάτοικος της περιοχής και πολιτικός μηχανικός. Μένοντας στην ίδια Κοινότητα, τα προβλήματα που το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο καλείται να αντιμετωπίσει είναι η ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας στην καρδιά της πόλης, που αποτελεί Ρυμοτομικό Σχέδιο του 1928, μη εφαρμοσμένο από τότε, τα 43 στρέμματα μέσα στις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ που έχουν κερδηθεί από το Δήμο αλλά μέχρι σήμερα δεν του έχουν αποδοθεί, η επαπειλούμενη εγκατάσταση νέας λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, και η ύπαρξη οικισμών, όπως τα Αλεξανδρέικα και το Πλατύ Χωράφι.

Κοινό χαρακτηριστικό, που μοιράζονται οι Κοινότητες Διονύσου και Ροδόπολης, είναι ο χαμηλός δείκτης κορεσμού- η αναλογία, δηλαδή, ανάμεσα στην έκταση και τον πληθυσμό τους- που δεν δικαιολογεί μεν επέκταση Σχεδίου, αλλά ίσως εφαρμογή ενός νέου πολεοδομικού εργαλείου, για τη θεσμοθέτηση Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων γης (ΠΕΧ), δηλαδή “περιοχές μη πολεοδομημένες και προς πολεοδόμηση, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, πέριξ των οικιστικών περιοχών ή των περιοχών παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, για τις οποίες καθορίζονται ειδικοί περιορισμοί στις χρήσεις γης και στους όρους δόμησης, με σκοπό την ορθολογική κατανομή και συσχέτιση των χρήσεων γης, ώστε να αποφεύγονται πιθανές μεταξύ τους συγκρούσεις και ανεξέλεγκτη κατανάλωση φυσικών πόρων”.

Από την άλλη πλευρά, υψηλός καταγράφεται ο δείκτης κορεσμού στην Κοινότητα Δροσιάς, που πρακτικά σημαίνει πως είναι δυνατή η επέκταση του Σχεδίου λόγω οικιστικών πιέσεων. Για την ίδια Κοινότητα, πληροφορίες και επιπλέον στοιχεία προσκόμισαν εκπρόσωποι των περιοχών Τρία Πεύκα και Σπίτι-Τρία Πεύκα, αναφορικά με το κατά πόσο εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία.

Οι επιμέρους συναντήσεις για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Διονύσου ολοκληρώνονται σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, οπότε και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου θα συζητηθούν τα προβλήματα της Άνοιξης και της Σταμάτας.

Υπενθυμίζεται πως η μελετήτρια στην προηγούμενη συνάντηση επέμεινε σ’ ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πρώτου στάδιου της μελέτης του ΤΠΣ, που θα περιλαμβάνει ανάρτηση των προτάσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου μέχρι το τέλος Ιουνίου και εν συνεχεία διαβούλευση για 15 ημέρες, για το οποίο πάντως υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από όλες τις υπόλοιπες πλευρές.