logo


Μόνο ως ουσιαστική και παραγωγική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η τρίτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουνίου και στην οποία καταγράφηκαν: Η απουσία πολλών συμβούλων της πλειοψηφίας, ανάμεσά τους και του Προέδρου Ιω. Αμπαρτζίδη, τον οποίο αντικατέστησε η Αντιπρόεδρος Γ. Κριεμάδη (σ.σ. παρέστησαν δώδεκα σε σύνολο 21 συμβούλων της Δημοτικής Αρχής), η απουσία των μισών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας (επί συνόλου οκτώ, παρέστησαν οι 4), η απουσία παρέμβασης της εν λόγω παράταξης, μια που τα ερωτήματά της είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα και δεν έγιναν δεκτά, και τέλος η απουσία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είχε μεν υποβάλει εμπρόθεσμα το ερώτημα, αλλά δεν ήταν εκεί για να το υποστηρίξει.

Κατά τη συνεδρίαση, απαντήσεις στα ερωτήματα των μειοψηφιών έδωσαν οι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής, και κατά κύριο λόγο η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, μια που η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε σε θέματα της αρμοδιότητάς του, όπως για παράδειγμα η διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας, το ΤΥΠΕΤ Διονύσου και Αγ. Στεφάνου, οι διανοίξεις δρόμων, στο πλαίσιο και της πυροπροστασίας, η απομάκρυνση των μπάζων της αποχέτευσης που εναποτίθενται εδώ και χρόνια στην Κοινότητα Διονύσου κ.λπ.

Για προγραμματισμένα ραντεβού με τους αρμόδιους ανά περίπτωση φορείς, έκαναν λόγο στις απαντήσεις τους οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, χωρίς πάντως να μπορούν να παρουσιάσουν κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη ή γραπτή δέσμευση, επικαλούμενοι νομικές δυσκολίες στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου, και αναγκάζοντας τον επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινό να απαιτήσει πολιτικές λύσεις από τη Διοίκηση που φέρει την ευθύνη για την αντιμετώπισή τους:

“Ναι, υπάρχουν νομικές δυσκολίες, που πρέπει να ξεπεράσετε, αλλά εδώ απαιτούνται πολιτικές λύσεις, άρα κάτι παραπάνω. Οφείλετε να προχωρήσετε σε τέτοιες ενέργειες γιατί είστε Διοίκηση με όλη την πολιτική ευθύνη επάνω σας. Προσπαθείτε όπως λέτε, αλλά δεν βλέπω αποτελέσματα”, υπογράμμισε ο κ. Καρυστινός, αντιδιαστέλλοντας μάλιστα την πρακτική την νυν με αυτήν της απελθούσας Δημοτικής Αρχής: “Μπορεί κανείς να καταλογίσει πολλά στον τέως Δήμαρχο, αλλά αυτός τέτοια κωλύματα δεν τα υπολόγιζε. Όταν υπήρχαν προβλήματα στην πόλη προσπαθούσε να τα ξεπεράσει, μη υπολογίζοντας τις νομικές συνέπειες”, επεσήμανε ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου. Σημειωτέον ότι ο κ. Καρυστινός είχε εκλεγεί με την απελθούσα Διοίκηση, όπου υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Κοινωνικών Δομών και Πολιτισμού για δυο χρόνια, και διεγράφη το 2022, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του.

Εντύπωση, επιπλέον, προκάλεσε και η προσπάθεια της Δημάρχου, κατ’ αρχάς, και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών εν συνεχεία, να απομειώσουν το έργο που κατέβαλε για τη λεπτομερή καταγραφή της δημοτικής περιουσίας και την έναρξη των ενεργειών για τη διεκδίκησή της η απελθούσα Διοίκηση: “Πέραν των δυο διεκδικητικών αγωγών από σας, καμιά άλλη νομική ενέργεια δεν έχει γίνει τόσα χρόνια”, τόνισε η κ. Μαϊχόσογλου, με τον κ. Κουκά να συμπληρώνει πως η καταγραφή από μόνη της δεν αρκεί αλλά χρειάζεται να συνοδεύεται από σχέδιο για επένδυση στα αντίστοιχα ακίνητα, ενώ ο ίδιος ούτε Τμήμα Περιουσίας στο Δήμο δεν έχει βρει, κάτι που διαψεύστηκε αμέσως από τον επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη.

Μιλώντας αμέσως μετά- σε ιδιαιτέρως έντονο ύφος- για προσπάθεια απαξίωσης του έργου του ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης υπογράμμισε πως όλα τα σχετικά με τη δημοτική περιουσία υπομνήματα, που έχουν παραδοθεί  από το Δεκέμβριο στη Δημοτική Αρχή, πριν να αναλάβει καθήκοντα, θα προωθηθούν από τον ίδιο στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, ώστε όλοι να γνωρίζουν την έκταση και το μέγεθος της προσπάθειας να προσδιοριστούν επακριβώς και να καταγραφούν όλα τα ακίνητα σε όλες τις Κοινότητες που ανήκουν στο Δήμο και δεν του έχουν ακόμη αποδοθεί. «Να είστε γενναίοι», κάλεσε τη Διοίκηση ο κ. Φωτάκης χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται εδώ, πως τα ακίνητα αυτά, πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων, έχουν σε πολλές περιπτώσεις μπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ για τον εντοπισμό τους ασχολήθηκε αποκλειστικά ένας από τους ειδικούς συνεργάτες Δημάρχου την προηγούμενη περίοδο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, που επί χρόνια παραμελούσαν την υποχρέωση να τα καθαρίσουν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Τελευταίο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης αυτής η μικρή- τελικά- κουβέντα που έγινε για την εξέλιξη στο σχεδιασμό της πυροπροστασίας της πόλης, πέρα από τις ευχαριστίες της Δημάρχου προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και σε ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να καλύψει μια βάρδια στα πυροφυλάκια της πόλης.

Ίσως στο πλαίσιο αυτό να άξιζε, αν και εκπρόθεσμο, να ακουστεί- και να απαντηθεί- το τελευταίο ερώτημα της μείζονος μειοψηφίας:

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η πυροπροστασία των περιοχών μας και μάλιστα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, πρέπει να αποτελεί το πρώτο μας μέλημα, δίδοντας βάρος κυρίως στην πρόληψη.

Στη βάση αυτή και με δεδομένο ότι η δική μας Διοίκηση είχε προβεί:

  • Σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα:
  • Καθαρισμών στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.
  • Αποστολής χιλιάδων επιστολών προς τους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων για τις σχετικές υποχρεώσεις των, του καθαρισμού πολλών εξ αυτών και της επιβολής προστίμων, ύψους 100άδων χιλιάδων Ευρώ.
  • Μέριμνας για τον καθαρισμό των δύο μεγάλων ιδιωτικών Δασών της περιοχής μας (Κόκκινο Χωράφι και Αιωνόβιο Δάσος Διονύσου.
  • Προσπαθειών προς την Πολιτεία με ευνοϊκή κατάληξη για τη ένταξη του Δήμου μας στα προγράμματα ‘’ΑΝΤΙΝΕΡΩΝ’. για τον καθαρισμό των περιαστικών εκτός πολεοδομικού σχεδίου ζωνών

Και μάλιστα με την επισήμανση ότι όλα τα παραπάνω επιβαρύνθηκαν με το επί πλέον μεγάλο έργο της άρσης των αποτελεσμάτων από τις καταστροφικές θεομηνίες της ’’ΜΗΔΕΙΑΣ και των πυρκαγιών που μας έπληξαν.

  • Στη λειτουργία του ΚΕΛ.
  • Στην αξιοποίηση από το Δήμο, πιλοτικού προγράμματος του ΥΠΕΝ για την τοποθέτηση αισθητήρων στην περιοχή Φασίδερι της Κοινότητας Άνοιξης.
  • Στην προμήθεια αερόστατου Ζέπελιν, μέσω του οποίου η κάμερα θα συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς, εξοπλισμό τον οποίο προορίζαμε για την εφετινή αντιπυρική περίοδο.
  • Στην εκπόνηση μελέτης για τοποθέτηση θερμοκαμερών σε πέντε καίρια υψηλά σταθερά σημεία, για τον έγκαιρο πάλι εντοπισμό πυρκαγιάς σε όλες τις περιοχές του Δήμου και πέραν αυτών. Σημειωτέο ότι η εν λόγω μελέτη περιελάμβανε και την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια και τις υποδομές του Δήμου για την αποφυγή βανδαλισμών και είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’, του ΥΠΕΣ.
  • Στην ένταξη στο πρόγραμμα ενεργειών αντιπυρικής περιόδου 2023 εξοπλισμού drone, με την εκχώρηση του Δημοτικού ΚΕΛ, σε πρωτοβουλίας ιδιωτών – Δημοτών μας και την πρόσκτηση εκ μέρους του Δήμου σημαντικής εμπειρία για την μικρή αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού.

κ. Δήμαρχε

Μετά από αυτά παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε:

  • Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σας με αναλυτική αναφορά σε όλα τα παραπάνω θέματα
  • Το πώς εντάσσεται στο σύστημα πυροπροστασίας του Δήμου μας (ΚΕΛ κλπ). εξοπλισμός drone που έχει τοποθετηθεί με μέριμνα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στη Ροδόπολη
  • Τη φιλοσοφία σας, μετά και την περυσινή εμπειρία της μικρής αποτελεσματικότητας, με την οποία έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός drone στο ΚΕΛ και βέβαια τον τρόπο προμήθειας της Υπηρεσίας αυτής.