logo


Καλό μήνα!

Με λιγότερα κακά!

Ο Ιούνιος έφυγε με μία καταστροφή που θα μπορούσε να είναι τραγικότερη με ανυπολόγιστες καταστροφές. Την χθεσινή θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και μικρή αναφορικά με τις υλικές καταστροφές, αν εξαιρέσεις τον θάνατο ενός συμπολίτη μας και τον τραυματισμό ενός άλλου.

Η παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ κοντά στο συμβάν με συνεχείς αυτοψίες προσπαθεί να βοηθήσει όπου χρειάζεται, να ενημερώσει και να αξιολογήσει την κατάσταση βγάζοντας συμπεράσματα που θα φανούν χρήσιμα σε απευκταίες παρόμοιες καταστάσεις.  Απευχόμαστε να έχουμε οποιεσδήποτε καταστροφές, όμως μέσα από την εμπειρία των συμβάντων και κυρίως των ενεργειών αντιμετώπισής τους προκύπτουν χρήσιμες πληροφορίες και συμπεράσματα.  Αφού παρακολουθήσαμε όλη την εξέλιξη της φωτιάς και επαληθεύσαμε τις εκτιμήσεις και προβλέψεις μας, χθες και σήμερα κάναμε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής.

Οι εικόνες τραγικές και αποκαρδιωτικές τόσο για τις περιουσίες όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Ο συντονισμός από την αρμόδια Πυροσβεστική, των εναέριων και επίγειων μέσων ήταν πολύ ικανοποιητικός και αποτελεσματικός, η συμβολή των εθελοντών των κλιμακίων του Δήμου μας, όπως πάντα, τεράστια και άξια συγχαρητηρίων. Ο σημαντικός ρόλος του Δήμου ας αξιολογηθεί από τους  δημότες.

Τα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις είναι κυρίως με την εφαρμογή του σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ στην πράξη. Δηλαδή των σχεδίων διαφυγής και εκκένωσης την ενημέρωση των πολιτών και την προστασία και μέριμνα μετά τα γεγονότα. Επίσης θέλουμε να ξέρουμε αν συγκλήθηκε ως όφειλε από την διοίκηση το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου, ποιοι έκαναν την καταγραφή των ζημιών και την συγκέντρωση των στοιχείων για την εξαγωγή των χρήσιμων συμπερασμάτων.

Είναι πολύ σημαντικό έργο η επανεξέταση των όποιων σχεδίων και μέτρων μετά από κάθε καταστροφή για την βελτίωση τους. Απαιτούμε και θα συμβάλλουμε  για περισσότερη συνεργασία, λιγότερη αντιπαλότητα, υπευθυνότητα, συντονισμό, καλή ενημέρωση, ειλικρίνεια και ανάληψη ευθύνης.

Οι εικόνες από την συσσώρευση εύφλεκτων υλικών διάσπαρτων σε όλο τον Δήμο είναι πολλές και οι ευθύνες, που απαιτούν καταλογισμό, γνωστές. Ένας Καλλικρατικός Δήμος με ιστορία 13 και πλέον χρόνων, που πέρασε διάφορες καταστροφές και ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδόν 3 χρόνια ΔΕΝ επιτρέπεται να μην είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει έκτακτα γεγονότα.

Η ευθύνη για την προχθεσινή καταστροφή, που θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσια, πού οφείλεται;

Σε παραλείψεις των ανεύθυνων – υπεύθυνων του κρατικού μηχανισμού, του Δήμου  ή των ανεγκέφαλων πολιτών που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, ή σε όλα αυτά;

Το τραγικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, της καταστροφής των περιουσιών, του ζωικού και φυτικού πλούτου πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο να μας κάνει περισσότερο υπεύθυνους. Όμως οι πραγματικοί υπεύθυνοι της φωτιάς συνήθως δεν θα τιμωρηθούν ποτέ όπως τους πρέπει και θα αφήνουν πίσω τα τραγικά αποτελέσματα, την θλίψη, το πόνο, την αγανάκτηση και τη καταστροφή.

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα…

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου συμπολίτη μας.

Θερμές ευχαριστίες και απόλυτος σεβασμός στους εθελοντές των Κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας.

Κωστής Δ. Κουριδάκης

Δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής ΕΥΠΟΛΙΣ