logo


Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, την Τρίτη 2 Ιουλίου, με αφορμή τις ευχαριστίες της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου προς όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση και κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σταμάτα την Κυριακή 30 Ιουνίου. Η πρόθεσή της να συμπεριλάβει και τον κρατικό μηχανισμό- Πυροσβεστική Υπηρεσία και Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας- στους αποδέκτες των ευχαριστιών πυροδότησε θύελλα διαμαρτυριών, τόσο από όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά τη συνεδρίαση όπως ο Π. Τσούκας από την πλειοψηφία, όσο και από αυτούς που παραβρέθηκαν δια ζώσης στο Δημαρχείο: Αγγ. Πέππα από τη Διοίκηση, Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα και Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο ένωσαν τις φωνές τους για να καταγγείλουν τις αρμόδιες Αρχές για καταστροφική ολιγωρία στην αποστολή εναέριων μέσων, που θα μπορούσαν να ελέγξουν τη φωτιά στην εκδήλωσή της και ζητούσαν από τη Δήμαρχο, αντί να ευχαριστήσει, να διαμαρτυρηθεί έντονα προς κάθε κατεύθυνση “γιατί μας εγκατέλειψαν στην τύχη μας να καούμε”.

Η δήλωση της Δημάρχου, εν συνεχεία, που υπενθύμισε πως υπήρχε παράλληλα το μέτωπο στην Κερατέα που έκαιγε σπίτια αλλά και πως η ίδια είναι ευχαριστημένη από την αντίδραση και τη συμβολή του κρατικού μηχανισμού στην κατάσβεση της φωτιάς στη Σταμάτα, όξυνε τα πνεύματα και οδήγησε σε περαιτέρω ένταση, ιδιαιτέρως από την πλευρά της κ. Πέππα, που ζητούσε από την κ. Μαϊχόσογλου να δεσμευθεί για την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τη διαχείριση της φωτιάς και την υιοθέτηση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα:

Τη λύπη του για την καταστροφή στη Σταμάτα εξέφρασε ο κ. Τσούκας και ήταν ο πρώτος που έβαλε κατά του κρατικού μηχανισμού, που παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνεδριάσεις, τελικά καθυστέρησε σημαντικά να στείλει εναέρια μέσα στη Σταμάτα και να προλάβει την καταστροφή, και μάλιστα σε ένα αναγεννημένο δάσος. Ζήτησε επιπλέον να ανεβούν οι τόνοι του Δήμου προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την πυροπροστασία της πόλης.

“Οι δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή στη Σταμάτα, αντιμετωπίζονται με ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που παίρνει εντολές από την Πολιτική Προστασία, και μόνο με εναέρια μέσα. Και αυτά, για άλλη μια φορά, ήρθαν με τρεις ώρες καθυστέρηση” υπογράμμισε από την πλευρά της η κ. Πέππα. Σταματιώτισσα η ίδια, μίλησε για τη φυσική αναδάσωση στην περιοχή, μετά από τη φωτιά του 2009 που είχε κάψει ένα δάσος 100 ετών, αλλά και για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που σημειώθηκε προχτές στη Σταμάτα, στο Δήμο Διονύσου και σε όλη την Αττική: “Το δάσος που κάηκε την Κυριακή δεν θα αναγεννηθεί πια ποτέ, χάθηκε ένας πολύτιμος θησαυρός πρασίνου και έγινε βοσκοτόπι. Καταστράφηκε όλη η περιοχή, μαζί και οι δημοτικές εγκαταστάσεις”, τόνισε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας. Από κοντά και ο κ. Κριεμάδης, τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, γέννημα θρέμμα της Σταμάτας και ο ίδιος, που με στοιχεία και φωτογραφίες από τις ώρες της φωτιάς απέδειξε την καθυστέρηση δυόμιση ωρών στην ενίσχυση των εναέριων μέσων, μόνο αφού ελέγχθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα, και όταν πλέον έγινε φανερό ότι αν η φωτιά δεν αναχαιτιζόταν, θα περνούσε στο Διόνυσο: “Μόνο επειδή είδαν τον κίνδυνο για την Πεντέλη, έστειλαν παραπάνω ελικόπτερα και τα υπόλοιπα εναέρια πυροσβεστικά, αλλιώς η φωτιά θα έκαιγε το σύμπαν”, είπε ο τέως Αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας πως θα έπρεπε να γίνει επιμερισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής. Επεσήμανε επιπλέον ότι όποιος είχε τον κεντρικό συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης αγνοούσε την περιοχή, με αποτέλεσμα πολλά πυροσβεστικά οχήματα να εγκλωβιστούν σε δρομάκια χωρίς δυνατότητα αναστροφής, ενώ υπήρχαν σημεία όπου η φωτιά απειλούσε σπίτια χωρίς να έχουν σταλεί πυροσβεστικά οχήματα. Ανέφερε μάλιστα πως επιστρατεύθηκαν ιδιώτες για να δείξουν το δρόμο στους πυροσβέστες.

Διαφορετική εικόνα έδινε από την πλευρά της η Δήμαρχος, που παραδέχτηκε εντούτοις πως στις εκκλήσεις της για εναέρια μέσα, στην αρχή έστειλαν ό,τι μπορούσαν και σταδιακά οι δυνάμεις ενισχύονταν για να φτάσουν τελικά τα 20-21 πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα. Επιπλέον, ανταποκρινόμενη στις επισημάνσεις τού τέως Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα τόσο η αποτίμηση του σχεδιασμού όσο και νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ώστε να βελτιωθούν οι χειρισμοί, μια που μπροστά μας έχουμε όλο το καλοκαίρι.

Διαμαρτυρίες, επιπλέον, ακούστηκαν και από τον Στ. Ουσταμπασίδη για την εκ των υστέρων κινητοποίηση, και κατά τη διάρκεια της φωτιάς, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, με καθυστέρηση μερικών μηνών.

Στους συχνούς εμπρησμούς, που σημειώνονται κάθε χρόνο στη Σταμάτα, αναφέρθηκε αμέσως μετά η κ. Ιατρού, που υπενθύμισε επιπλέον πως ο ρόλος του Δήμου είναι να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να περιορίζεται η φωτιά μόλις εκδηλωθεί. Τόνισε τέλος την ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα αποψιλώσεις στην κορυφή στο Διονυσοβούνι, εκεί δηλαδή από όπου η φωτιά μπορεί να περάσει στο Διόνυσο, και όπου σήμερα η εικόνα θυμίζει χωράφια σπαρμένα με στάρι, γεμάτα ξερά χόρτα. Η ίδια, στη συνέχεια, προχώρησε και στην καταγγελία- προς επιβεβαίωση, πάντως- πως ο συμβασιούχος πυροφύλακας στο εκεί πυροφυλάκιο, που μπορεί να εποπτεύσει την ευρύτερη περιοχή, δεν είχε κυάλια, ενώ άλλος συνάδελφός του αναγκάστηκε να τα πληρώσει από την τσέπη του. Συμφώνησε, τέλος, με τους συναδέλφους της πως η βαρύτητα δόθηκε στην Κερατέα, αλλά επέμεινε ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει στην προμήθεια επαρκούς εξοπλισμού, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μελλοντικά, και όλο και πιο συχνά, συμβάντα.

Καλύτερο συντονισμό του Δήμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρότεινε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λ. Νούση, μια που κανείς δεν γνωρίζει την περιοχή μας καλύτερα από τους ντόπιους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως μέχρι τέλους η Δήμαρχος απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για την πραγματοποίηση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διαχείριση της φωτιάς, ενώ φαίνεται πως οι διαμαρτυρίες των δημοτικών συμβούλων για την κρατική καθυστέρηση δεν έπιασαν τόπο, μια που σε σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου γίνεται αναφορά στη σύντομη, ταχύτατη και αποτελεσματική παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού.