logo


Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Αν ο κάθε συλλογικός φορέας ή ακόμα και ο εκάστοτε αρμόδιος διεκδικεί ή εμπλέκεται στα “πόδια του άλλου” τότε μοιραία
η κατάσταση περιπλέκεται και η αποτελεσματικότητα πάει περίπατο. Αν όσοι συμμετέχουν σε μια επιχείρηση δεν έχουν καθαρούς ρόλους και αίσθηση αυτοσυγκράτησης στο δημόσιο λόγο τους και στην πρόσκαιρη δημοσιότητα, τότε προσφέρουν κακές έως πολύ επικίνδυνες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Κάποιοι καθ ύλην αρμόδιοι, ή όσοι κατά την δική τους εκτίμηση νομίζουν ότι είναι αρμόδιοι (δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί), θα πρέπει να περάσουν από κάποιο σεμινάριο πώς να συμπεριφέρονται, τι πληροφορίες  να διαδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα τηλεοπτικά κανάλια που ανταγωνίζονται ποιον Δήμαρχο ή αξιωματούχο θα εμφανίσουν πρώτοι στους τηλεοπτικούς δέκτες.

ΠΡΟΛΗΨΗ: ο δρόμος είναι μακρύς. Η κλιματική αλλαγή μάς βρήκε απροετοίμαστους. Έχουν γίνει  κάποια βήματα, πολλά απομένουν  να γίνουν, και από το κάπως θεωρητικό επίπεδο να περάσουμε στα πρακτικά και σταδιακά εφαρμόσιμα μέτρα. Στην πρόληψη ο ρόλος του Δήμου είναι καθοριστικός όσο και αυτός των πολιτών. Ο δικός μας Δήμος μοιάζει να καθυστερεί και να κινείται στις γνωστές συνταγές, χωρίς οργάνωση και- το κυριότερο- με άστοχες ανακοινώσεις που προκαλούν μεγάλη σύγχυση. Η αντίδραση των πολιτών είναι έντονη και απολύτως δικαιολογημένη. Η εμφάνιση των Δημοτικών Αξιωματούχων στα τηλεοπτικά κανάλια είναι αχρείαστη και επί της ουσίας εντελώς τυπολατρική και συχνά παραπειστική. Η Δήμαρχός μας οφείλει να δώσει οδηγίες αυστηρής αποχής από εμφανίσεις και αναρτήσεις και ασφαλώς η ίδια να δώσει το καλό παράδειγμα.

ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ: η μάχη με τις φλόγες είναι κατά κανόνα άνιση. Τα μέσα πυρόσβεσης έχουν πολλαπλασιαστεί και η ανθρώπινη αυτοθυσία είναι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας για να σωθούν πρωτίστως ζωές και περιουσίες. Υποθέτω ότι ο ρόλος του Δήμου είναι υποβοηθητικός και δεν παρεμβαίνει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης ούτε με έμμεσες υποδείξεις ούτε άλλους τρόπους προς τις αρμόδιες αρχές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: στον κρίσιμο αυτό τομέα συσσωρεύονται όλες μας οι αδυναμίες. Οι πολίτες στην αγωνιώδη προσπάθειά τους
να φανούν χρήσιμοι αναρτούν πολύ συχνά αντιφατικές και πολύ υποκειμενικές πληροφορίες και άθελά τους αυξάνουν τον πανικό. Τα κανάλια καταναλώνουν άπειρο χρόνο σε επαναλήψεις με την  εσφαλμένη αντίληψη ποιος θα εμφανίσει πρώτος κάποιον δήμαρχο της περιοχής που τάχατες γνωρίζει τι συνέβη και πώς εξελίσσεται η όλη κατάσταση.
Η παρουσία τόσων και τόσων στα κανάλια ουδέν προσφέρει στην έγκυρη ενημέρωση. Τα κανάλια, βέβαια, κυρίως τα ιδιωτικά,
δεν μπορείς να τα περιορίσεις. Οφείλεις όμως ως πολιτεία να καθιερώσεις κανόνες δεοντολογίας και σοβαρότητας με παράδειγμα προς μίμηση τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Στις επικίνδυνες πυρκαγιές στο Δήμο Διονύσου, όλα τα παραπάνω συμπτώματα βρήκαν την άριστη εφαρμογή τους. Η Δημοτική Αρχή αυτοεπαινείται ακόμα και για τις αστοχίες της και τις παντελώς ασύντακτες και ανυπόστατες αναρτήσεις της στον επίσημο ιστοχώρο του Δήμου.

Και η πυροσβεστική υπηρεσία τι πράττει;  Ευτυχώς δεν αυτοεπαινείται όπως η Δημοτική Αρχή. Για την πυροσβεστική “νυν υπέρ πάντων ο αγών” με όλα τα υλικά μέσα και πρωτίστως με το έμψυχο δυναμικό. Όμως, για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι παθογένειες της ασυντόνιστης και μη ακριβούς ενημέρωσης, η πυροσβεστική οφείλει να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο στην ενημέρωση.

Μια και μόνο ανακοίνωση μετά από πολλές ώρες δεν αποτελεί ουσιαστική ενημέρωση. Είναι κατανοητό ότι η πρόβλεψη για την εξέλιξη χαοτικών φαινομένων είναι αρκετά παρακινδυνευμένη. Όμως υπάρχουν και τα τεχνολογικά μέσα και η συσσωρευμένη εμπειρία ώστε οι συχνότερες ανακοινώσεις να συμβάλλουν στην ψύχραιμη και αντικειμενική ενημέρωση.
Η απουσία επίσημων ανακοινώσεων αφήνει το έδαφος πληροφόρησης ελεύθερο σε κάθε- καλόπιστο ή μη- ερασιτέχνη να σπέρνει είτε τον πανικό είτε να παριστάνει τον ειδήμονα

Και να υπενθυμίσουμε στην κάθε Δημοτική Αρχή, και προφανώς και στη δική μας, δυο μόνο χαρακτηριστικά που εκτιμούν οι δημότες κατά την άσκηση της εξουσίας: Αυτοκριτική ουσιαστική για λάθη και παραλείψεις. Παραιτήσεις υπευθύνων αν διαπιστωθεί ότι έπραξαν πλημμελώς σε κρίσιμες αποστολές. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη, μετά από αξιολόγηση συμπεριφορών και έργων.