logo


Με τα αναπληρωματικά μέλη, όλοι Αντιδήμαρχοι, προσήλθε η Διοίκηση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης χθες Τρίτη 16 Ιουλίου. Έτσι απόντες καταγράφηκαν οι Α. Πέππα, Π. Τσούκας (σ.σ. ο οποίος παραμένει εκτός Αθηνών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων), Στ. Ουσταμπασίδης, Λ. Κανακάρη και Στ. Δημητριάδης. Οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μάλιστα, έστειλαν κοινή επιστολή με την οποία ανακοίνωναν πως θα απέχουν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή δεν υπήρξε πρόβλεψη για τηλεδιάσκεψη. Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Επιτροπή συνεδριάζει κατά κανόνα δια ζώσης, ενώ η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα συνεδρίασης και με τηλεδιάσκεψη, κάτι που ζητούσαν επίμονα οι παραπάνω σύμβουλοι, αλλά και οι εκπρόσωποι της μείζονος, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και όσοι λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούν να παρευρεθούν. Η τηλεδιάσκεψη εφαρμόστηκε σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις, στις 25 Ιουνίου και στις  2 Ιουλίου. Εντούτοις στις επόμενες δυο συνεδριάσεις- στις 9 Ιουλίου και χτες- τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν και πάλι να συμμετάσχουν δια ζώσης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των τακτικών μελών εκ μέρους της Διοίκησης και τελικά την αποχή τους από τη συνεδρίαση.

“Στα σημαντικά ζητήματα, όπως σήμερα που θα μιλήσουμε για το Τατόι και ενδεχομένως να χρειαζόμαστε χάρτες, οι συνεδριάσεις καλό είναι να γίνονται δια ζώσης”, έλεγε ενοχλημένη η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, που πάντως επέμενε πως η τηλεδιάσκεψη για τη Δημοτική Επιτροπή προβλέπεται μεν, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το αίτημα των συναδέλφων της αφορούσε εξαρχής όχι μόνο στην τηλεδιάσκεψη, αλλά και στη ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης στο κανάλι του Δήμου στο YouTube, στα πρότυπα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, “ώστε ο κόσμος να μπορεί να βλέπει και να ενημερώνεται”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που μέλη συλλογικού οργάνου στο Δήμο Διονύσου απέχουν συντεταγμένα από τις διαδικασίες: Στην πρόσφατη θητεία Καλαφατέλη, υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών στην Οικονομική Επιτροπή είχαν επιλέξει να απέχουν, διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου περί κυβερνησιμότητας, που τότε αναδείκνυαν την εν λόγω Επιτροπή (σ.σ. η οποία καταργήθηκε στις 31/12/2023) ως το κυρίαρχο συλλογικό όργανο του Δήμου, ενώ παράλληλα αφαιρούσαν κρίσιμες αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι εντούτοις η πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Διονύσου που αυτή η συντεταγμένη αποχή και διαμαρτυρία προέρχεται από τους κόλπους της ίδιας της διοικούσας παράταξης, 7 μόλις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, και στρέφεται κατά επιλογών της Δημάρχου.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, η επιλογή για ηχηρή αποχή να συνδέεται και με περιστατικό που- κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου- σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα: Με πρωτοβουλία τού επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου υπεβλήθη αίτημα, με τις υπογραφές 23 συναδέλφων του, περί σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί η διαχείριση της φωτιάς στη Σταμάτα. Το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει προφορικά και σε υψηλούς τόνους, λίγες ημέρες νωρίτερα, μερίδα της Διοίκησης στη Δημοτική Επιτροπή, χωρίς να πάρει τότε σαφή δέσμευση από τη Δήμαρχο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προγραμματιστεί κανονικά, την τελευταία στιγμή- και λίγο πριν σταλεί η σχετική πρόσκληση- ακυρώθηκε, δημιουργώντας νέες αναταράξεις στη Δημοτική Αρχή.