logo


Ενάμιση μήνα περίμενε στα συρτάρια του Δημαρχείου Διονύσου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου! Αυτό διαπιστώθηκε προχθές Τρίτη 16 Ιουλίου κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, όταν η εν λόγω Μελέτη συζητήθηκε στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τέως Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη για το περιθώριο του Δήμου να εκφράσει τις απόψεις του, δήλωσε πως είμαστε ήδη εκπρόθεσμοι.

Λίγο αργότερα εξάλλου ο ειδικός σύμβουλος Δημάρχου επί τεχνικών και ενεργειακών ζητημάτων Αλ. Τσίγκος ανέφερε πως η Μελέτη έχει σταλεί στο Δήμο από τις αρχές Ιουνίου! Επιπλέον, η εισήγηση που τέθηκε προχθές υπόψη της Δημοτικής Επιτροπής, φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου ενώ μεσολάβησε σχεδόν ένας μήνας για να έρθει στην Επιτροπή, στα μέλη της οποίας δόθηκε περιθώριο τριών ημερών για να μελετήσουν τις 400 σελίδες της. Στο μεταξύ, όπως ο ίδιος ανέφερε, εκπρόσωποι του Δήμου είχαν συναντηθεί ήδη δυο φορές με τους μελετητές, αλλά το περιεχόμενο καθώς και τα αποτελέσματα  των συναντήσεων αυτών δεν έχουν μέχρι στιγμής γνωστοποιηθεί. Αυτό που πάντως επιβεβαίωσε ο κ. Τσίγκος είναι πως οι μελετητές θεωρούν πως το Τατόι ανήκει στο Δήμο Αχαρνών!

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη Μελέτη, για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου, έκτασης 42.000 στρεμμάτων, εξετάστηκαν τρία σενάρια και έχει επιλεγεί αυτό της ήπιας ανάπτυξης, που προβλέπει τη δόμηση 2.200 επιπλέον τετρ. μέτρων, 1200 θέσεις στάθμευσης σε 7 χώρους, ρύθμιση της κυκλοφορίας για την πρόσβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εσωτερικό λεωφορειακό δίκτυο, εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την παραγωγή και τη διάθεση τυποποιημένων προϊόντων, μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους, ξενοδοχειακές μονάδες μικρής κλίμακας και ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Από την επένδυση αυτή, που θα αποτελεί υπερτοπικό πόλο έλξης για την Αττική αλλά και για όλη την Ελλάδα, θα επηρεαστεί η ζωή στην πόλη, και πρώτα πρώτα στο Κρυονέρι, για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος, τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος διετέλεσε Κοινοτάρχης στο Κρυονέρι επί 12 χρόνια.

Έχει εξετάσει η Διοίκηση τα πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο Διονύσου; ρώτησε ο ίδιος. Ζητήθηκε, για παράδειγμα. η υπογειοποίηση του δικτύου της υπερυψηλής, της μέσης και της χαμηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ; Γιατί επελέγη η χωροθέτηση της επιπλέον δόμησης στα βόρεια του Κρυονερίου; Λήφθηκε υπόψη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής; Τέθηκε η Μελέτη υπόψη της Κοινότητας και του Τοπικού Συμβουλίου για την έκφραση γνώμης; Ζητήθηκε η ανάπτυξη υποδομών, όπως για παράδειγμα ολοκληρωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, πέραν των σχολικών αθλητικών χώρων που έχει σήμερα ο Δήμος; Ποια συνοδά έργα θα εξασφαλίσουν την ομαλή ροή των χιλιάδων επισκεπτών στο Τατόι; Γιατί στις συναντήσεις με το μελετητή δεν κλήθηκε κανείς από τις παρατάξεις, πολύ περισσότερο που να γνωρίζει την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της; Και, τέλος, ποιος θα είναι ο θεσμικός ρόλος του Δήμου Διονύσου στο φορέα διαχείρισης του Κτήματος, μια που το Τατόι- σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των μελετητών- βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα διοικητικά όρια του Δήμου;

Και πρότεινε, μαζί με τα παραπάνω,  να μη ληφθεί προς το παρόν καμιά απόφαση αλλά να κληθεί ο μελετητής να παρουσιάσει τη ΣΜΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και να λάβει γνώση και η Κοινότητα Κρυονερίου.

Με την άποψη αυτή τάχθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση- μέλη και μη- της Επιτροπής όπως:

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης που πρότεινε τη σύσταση επιτροπής, ώστε σε συνεργασία με το μελετητή να διασαφηνιστεί τι πρόκειται να γίνει στο Τατόι και με ποιον τρόπο

Η Δ. Ιατρού, που συμμετέχει εκ μέρους του Νέου Διόνυσου μόνο με δικαίωμα λόγου, η οποία έθεσε και το ζήτημα της επίβλεψης του Κτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Φωτάκης, που συμφώνησε με τη σύσταση της επιτροπής, αντίστοιχης με αυτήν που λειτουργούσε για τα Λατομεία, και- στο πλαίσιο ουσιαστικής διαβούλευσης- ζήτησε την παρουσίαση της ΣΜΠΕ από το μελετητή και στη Δημοτική Κοινότητα και στη Δημοτική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, που μίλησε για “καθρεφτάκια στους ιθαγενείς” αλλά και για την απουσία προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του Κτήματος, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα πιθανά οφέλη και για το Κρυονέρι και για όλο το Δήμο.

Μετά και από τα παραπάνω, έκφραση γνώμης για τη Στρατηγική Μελέτη δεν υπήρξε- αντιθέτως, το θέμα αποσύρθηκε, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση επιτροπής, αποτελούμενης από τους επικεφαλής των παρατάξεων, με το μελετητή (είτε την προσεχή Παρασκευή είτε την προσεχή Δευτέρα) και να τεθούν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την αξιοποίηση του Κτήματος προς όφελος της πόλης.