logo


Με μεικτό τρόπο, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί η προσεχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου στις 6.30 το βράδυ. Πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη το αίτημα, που υπογράφουν 23- επί συνόλου 35- δημοτικοί σύμβουλοι, να συζητηθεί αναλυτικά η διαχείριση και οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, την Κυριακή 30 Ιουνίου, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον. Ερωτηματικά εδώ προκαλεί το γεγονός πως το αίτημα, που έχει πρωτοκολληθεί κανονικά από τις 15 Ιουλίου, δεν επισυνάπτεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ το ίδιο το θέμα δεν προσμετράται στην Ημερήσια Διάταξη.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα 17 θέματα περιλαμβάνονται ακόμη:

*Ο ορισμός της επιτροπής που θα διαβουλευθεί γύρω από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατεία της Άνοιξης. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω ρυθμίσεις, είχαν κατ’ αρχάς αποφασισθεί από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, ενώ συζητήθηκαν και πάλι μέσα στο 2024 από τη Δημοτική Επιτροπή, όπου εγκρίθηκαν οριακά, με θετικές ψήφους από τη Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και τους τρεις εκπροσώπους της μείζονος μειοψηφίας. Τα υπόλοιπα μέλη, προερχόμενα όλα από τη Δημοτική Αρχή τις είχαν καταψηφίσει, θεωρώντας πως δεν είχε ακουστεί η γνώμη των άμεσα ενδιαφερομένων – Τοπικού Συμβουλίου, κατοίκων και καταστηματαρχών. Στις 28 Μαΐου το ίδιο θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ο Πρόεδρος του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδης το είχε αποσύρει για να τεθεί σε διαβούλευση από τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του Δήμου “για ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων”. Ενάμιση μήνα μετά και πλέον, στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην επιτροπή διαβούλευσης προτείνεται να συμμετέχουν αιρετοί από τη Δημοτική Αρχή, τη μείζονα και την ελάσσονα μειοψηφία, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου και των κατοίκων καθώς και εκρόσωπος κοινωνικού φορέα  της Άνοιξης.

*Η κατ’ αρχάς βραχυχρόνια (τρίμηνη), και εν συνεχεία μακροχρόνια, μίσθωση στεγασμένου υπόστεγου 120 τετρ. μέτρων στο στρατόπεδο της ΑΒΥΠ, για την αποθήκευση του αντιπαγωγικού αλατιού που χρησιμοποιείται για τον αποχιονισμό, μια που ο Δήμος στερείται τέτοιου αποθηκευτικού χώρου, με την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Διονύσου και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρου. Η σχετική απόφαση, σημειώνει σε γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, πρέπει να ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή με 21 θετικές ψήφους, και να είναι πλήρως αιτιολογημένη . Για τους τρεις μήνες ο Δήμος καλείται να προκαταβάλει το μίσθωμα που συνολικά ανέρχεται στα 600 ευρώ.

*Η σύναψη επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 10.560.000 ευρώ περίπου, για την εκτέλεση του έργου της αναβάθμισης και επανάχρησης του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ στο Άγ. Στέφανο, καθώς και της βιοκλιματικής ανάπλασης Κοινόχρηστων Χώρων στη Δροσιά. Το θέμα έρχεται μετά από την ομόφωνη έγκρισή του στη Δημοτική Επιτροπή, όπου όμως τότε (12 Ιουνίου) είχαν παρευρεθεί μόνο τα αναπληρωματικά μέλη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Σημειώνεται εδώ πως η αρχική χρηματοδότηση, που είχε εξασφαλισθεί από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ για το έργο στο ΤΥΠΕΤ, ανερχόταν στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Στην πορεία όμως προμελέτη που εκπονήθηκε εκτίναξε τον προϋπολογισμό στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, εγείροντας ισχυρούς προβληματισμούς μέσα στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής για τη δυνατότητα χρηματοδότησής του από άλλες πηγές. Πάντως, και όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, η δημοπράτηση του έργου προχωρεί κανονικά.

*Από τη Δημοτική Επιτροπή έρχεται και το θέμα για την τροποποιημένη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Διονύσου, ειδικά μέσα στο χώρο των Αρσακείων και στις πρώην εγκαταστάσεις Πάτση, στην Άνοιξη. Υπενθυμίζεται πως στη Δημοτική Επιτροπή είχαν εκφρασθεί από το σύνολο των μελών αντιρρήσεις σχετικά με τις προβλέψεις της τροποποιημένης μελέτης που θέλει το ρέμα ανοιχτό μέσα στις εγκαταστάσεις του σχολείου, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τα εκπαιδευτήρια. Όπως μάλιστα είχε αναδειχθεί στη Δημοτική Επιτροπή, στη συνεδρίασή της στις 18 Ιουνίου, παρόλο που από το 2021 ο Δήμος είχε εκφράσει τη γνώμη να διατηρηθεί η υπογειοποίηση του ρέματος, εντούτοις το Δασαρχείο κατ’ αρχάς και η Περιφέρεια εν συνεχεία επιμένουν στην ανοιχτή διατομή, και μάλιστα σε ένα όρυγμα μήκους 260 μέτρων, με κοίτη 9 μέτρων, άνοιγμα στην επιφάνεια 65 μέτρων και βάθος άνω των 15 μέτρων! Την ίδια λύση, της ανοιχτής διατομής, προκρίνει το Δασαρχείο και για το σημείο όπου βρίσκονται οι πρώην εγκαταστάσεις Πάτση, με άμεση επίπτωση και στον Παιδικό Σταθμό της περιοχής, στην οδό Νιόβης. Μοναδικός διαφωνών τότε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Α. Κουκάς που είχε υποστηρίξει πως το συμφέρον του Δήμου, που μόνο γνωμοδοτικά μπορεί να παρέμβει, είναι η πραγματοποίηση του έργου, αδιάφορο αν επηρεάζει τη λειτουργία ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, και είχε προτείνει να συνταχθεί η Επιτροπή με την άποψη του Δασαρχείου.

*Κανονιστική απόφαση, με αυξημένη πλειοψηφία, απαιτείται για τη διαμόρφωση του πλαισίου (διαδικασία και απαιτούμενα δικαιολογητικά), που αφορά στην απαγόρευση της στάθμευσης κοντά στην είσοδο-έξοδο ιδιόκτητων γκαράζ. Το θέμα είχε συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή, μετά και από την κατάργηση, στις 31 Δεκεμβρίου, της άλλοτε αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οπότε και στην Υπηρεσία έχουν σωρευθεί πολλά σχετικά αιτήματα.

*Ακόμη ένα θέμα σχετικό με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά με αφορμή την κατασκευή του σταθμού του προαστιακού τρένου στο Κρυονέρι. Η αρχική πρόταση της εργολήπτριας εταιρείας προέβλεπε ουσιαστικά τον παροπλισμό της δεύτερης εξόδου διαφυγής του Κρυονερίου για δυο χρόνια, κάτι που βρήκε αντίθετη τη Δημοτική Επιτροπή, όταν είχε πρωτοσυζητηθεί. Μετά από συναντήσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της μείζονος μειοψηφίας με εκπροσώπους της εταιρείας, το διάστημα αυτό φαίνεται να μειώνεται τελικά στους έξι μήνες, ενώ εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση στις υποδομές ύδρευσης. Πάντως, αν και ουδείς ήταν απολύτως ικανοποιημένος από τις ίδιες τις ρυθμίσεις, εντούτοις όλοι αναγνώρισαν τη σημασία που θα έχει ο νέος σταθμός, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Κτήματος Τατοΐου και την εξασφάλιση άνετης πρόσβασης επισκεπτών σε αυτό.

*Με επιφύλαξη, “λόγω μη εξειδικευμένων λογιστικών γνώσεων”, έρχονται εγκεκριμένοι από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) κατ’ αρχάς, και από τη Δημοτική Επιτροπή εν συνεχεία οι οικονομικοί απολογισμοί της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2022 και αυτής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2020. Υπενθυμίζεται πως τόσο οι Σχολικές Επιτροπές όσο και η ΔΕΠ έχουν πλέον, από τις 30 Ιουνίου, καταργηθεί.

*Ανάμεσα, τέλος, στα θέματα που έρχονται από τις Κοινότητες ξεχωρίζει αυτό της Σταμάτας για την οριοθέτηση όλων ανεξαιρέτως των οικισμών της Κοινότητας ενόψει της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς και αυτό του Διονύσου για τη δρομολόγηση κατεπειγουσών ενεργειών λόγω της αντιπυρικής περιόδου.

Η οριοθέτηση των οικισμών της Σταμάτας, υπενθυμίζεται, αποτέλεσε σημείο αιχμής και εντάσεων στην πρόσφατη (26/6) τρίτη και τελευταία επιμέρους συνάντηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα της Άνοιξης και της Σταμάτας. Τότε, όπως κατέγραψε η Οδός Διονύσου, σημειώθηκε οξεία αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της Διοίκησης, με αφορμή την πρόθεση της μελετήτριας αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες που της έχουν δοθεί, σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών Αμυγδαλέζα και  Σπάτα-Παλιοσταμάτα.

Όσο για τις κατεπείγουσες ενέργειες, μετά από εισήγηση  της τοπικής συμβούλου της Διοίκησης Λ. Χουλιάρα, που διαπιστώνει “ελλιπέστατη διαχείριση αναφορικά με τη στοιχειώδη πρόληψη για την αποφυγή πυρκαγιών”, το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου αποφάσισε κατά πλειοψηφία: Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού κυρίως στην καθαριότητα αλλά και στην πυροπροστασία- πυρόσβεση, μίσθωση πυροσβεστικών οχημάτων και πληρώματος, και τέλος, επίσημη και λεπτομερή ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου για το στρατηγικό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δήμου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Συζήτηση επί του παρακάτω αιτήματος των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 21168/15-07-2024

Δασική πυρκαγιά- Δημοτική Ενότητα Σταμάτας Δήμου Διονύσου 30-06-2024

Αξιολόγηση της διαχείρισης και αποτίμηση των επιπτώσεων που προέκυψαν, κατά την δασική πυρκαγιά που έπληξε τον Δήμο μας στις 30-06-2024 στην Δημοτική Ενότητα Σταμάτας

Άμεσες και έμμεσες ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος για την αποκατάσταση των ζημιών και της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που προκλήθηκε

Διαμόρφωση πλαισίων ενεργειών, για την αποφυγή παρόμοιων περιβαλλοντικών καταστροφών για τον Δήμο μας στο μέλλον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ 1: Συγκρότηση και ορισμός μελών Επιτροπής Διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της πλατείας Ανοίξεως (Αρ. Πρωτ. Ορθή Επανάληψη 20917/18-7-2024)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 2: Έγκριση εισόδου- εξόδου οχημάτων επί της οδού Κολοκοτρώνη 10 της Δ.Κ. Κρυονερίου για την εγκατάσταση της εταιρείας “SWAN A.E.” (Αρ. Πρωτ. 20427/8-7-2024)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΘΕΜΑ 3: Καταστροφή αντικειμένων (Αρ. Πρωτ. Ορθή Επανάληψη 16470/18-6-2024)

ΘΕΜΑ 4: Σύμβαση Βραχυχρόνιας Εκμίσθωσης Υποστέγου  με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ” (Αρ. Πρωτ. 19173/26-6-2024)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 5: Απόφαση 203/24 Δημοτικής Επιτροπής – Έγκριση της έκθεσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού Α’ τριμήνου του έτους 2024 (υπ’αριθ.203/24 ΑΔΕ)

ΘΕΜΑ 6: Απόφαση 221/24 Δημοτικής Επιτροπής- Ανάγκη σύναψης επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνολικού ποσού 10.559.048,63€, για την εκτέλεση έργου: “Αστική αναζωογόνηση Δήμου Διονύσου” του Προγράμματος “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”  (υπ’ αριθ.221/24 ΑΔΕ)

ΘΕΜΑ 7: Απόφαση 228/24 Δημοτικής Επιτροπής- Διαμόρφωση τροποποιημένης μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: “Οριοθέτηση και Έργα Διευθέτησης Ρέματος Διονύσου” σύμφωνα με το ΦΕΚ 45/Β’/15-01-2014, περί σύμφωνης ή μη γνώμης επί αυτής (υπ’αριθ. 228/24 ΑΔΕ)

ΘΕΜΑ 8: Απόφαση 255/24 Δημοτικής Επιτροπής- Έγκριση της τροποποίησης στο Ο.Τ. 154 σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Τεχνική Έκθεση του Τοπογράφου μηχανικού κ. Παπαδοκοτσώλη Δ., όπως ακριβώς απεικονίζονται στο από Μαρτίου 2024 Τοπογραφικό Διάγραμμα του ιδίου, κλίμακας 1:500 (υπ’αριθ.255/24 ΑΔΕ)

ΘΕΜΑ 9: Απόφαση 256/24 Δημοτικής Επιτροπής- “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ- ΜΕΣΩ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗΣ- ΕΠΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΕΙΣΟΔΟΥ/ΕΞΟΔΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν.2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α’/23.3.1999) ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (άρθρο 34 παρ. 3β, 3γ και 3θ)” (υπ’αριθ.256/24 ΑΔΕ)

ΘΕΜΑ 10: Απόφαση 211/24 Δημοτικής Επιτροπής- Έγκριση μελέτης κυκλοφοριακών παρακάμψεων κατά τη διάρκεια  της κύριας φάσης κατασκευής του έργου: “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ” (υπ’αριθ.211/24 ΑΔΕ)

ΘΕΜΑ 11: Απόφαση 269/24 Δημοτικής Επιτροπής “Έγκριση απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου οικονομικού έτους 2022” (υπ’αριθ 269/24 ΑΔΕ)

ΘΕΜΑ 12: Απόφαση 270/24 Δημοτικής Επιτροπής “Έγκριση απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου οικονομικού έτους 2020” (υπ’αριθ 270/24 ΑΔΕ)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

ΘΕΜΑ 13: Έγκριση απόφασης 21-2024 Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας -ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1923 ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Π.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (υπ’αριθ. 21/24 Απόφαση ΤΣ Σταμάτας)

ΘΕΜΑ 14: Έγκριση απόφασης 18-2024 Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας -ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ κας Ν.Κ. ΜΕ ΑΡ. ΠΡ. 14630/05-05-2023 ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΜΕ Α/Α Δ055 ΑΠΟ ΕΞΑΕΤΟΥΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΟΥΣ (ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ) (υπ’αριθ. 18/24 Απόφαση ΤΣ Σταμάτας)

ΘΕΜΑ 15: Έγκριση απόφασης 19-2024 Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας -ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ κου Γ.Μ. ΜΕ ΑΡ. ΠΡ. 11013/29-04-2024 ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΜΕ Α/Α Α034 ΑΠΟ ΕΞΑΕΤΟΥΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΟΥΣ (υπ’αριθ. 19/24 Απόφαση ΤΣ Σταμάτας)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΘΕΜΑ 16: Έγκριση απόφασης 16-2024 Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου: “Αιτήσεις για παράταση ταφής” (υπ’αριθ.16/24 Απόφαση ΤΣ Διονύσου)

ΘΕΜΑ 17: Έγκριση απόφασης 18-2024 Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου: ‘“Κατεπείγουσες ενέργειες ενόψει αντιπυρικής περιόδου” (υπ’αριθ 18/24 Απόφαση ΤΣ Δονύσου)