logo


Στις 6.30 το βράδυ, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουλίου, θα συνεχισθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ξεκίνησε χτες, στη διάρκειά της συζητήθηκαν μόλις πέντε από τα 18 συνολικά θέματα, και διεκόπη τα μεσάνυχτα λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Χαρακτηριστικό στη χθεσινή συνεδρίαση ο βομβαρδισμός της Δημοτικής Αρχής με ερωτήσεις, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, τόσες που θύμιζε λογοδοσία, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς. Ο τελευταίος, εξάλλου, κλήθηκε να απαντήσει σε θέματα όπως η πορεία της αποχέτευσης, οι εξελίξεις στη δημοπράτηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, το αντιπλημμυρικό έργο στη Λεωφόρο Σταμάτας- Δροσιάς, η κατασκευή του Λυκείου στο Διόνυσο, η Μελέτη για το Τατόι, οι ασφαλτοστρώσεις των δρόμων στη Δροσιά, οι εξελίξεις γύρω από το νέο Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι, αλλά και τα ρέματα.

Ξεχωριστή θέση, επιπλέον, κατείχαν και οι ερωτήσεις προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρη, ο οποίος όμως απουσίαζε, μετά και από τη συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου όπου μιλούσε για αύξηση δημοτικών τελών.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της χθεσινής συνεδρίασης αφιερώθηκε, βέβαια, στη συζήτηση για την αποτίμηση της διαχείρισης της φωτιάς στη Σταμάτα, την Κυριακή 30 Ιουνίου, που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος που υπέγραφαν 23 μέλη του- και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά και από τη Δημοτική Αρχή.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, που είχε και την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε το Σώμα να προχωρήσει στην έγκριση σχετικού ψηφίσματος. Οι κύριες διαπιστώσεις στην εισήγηση του κ. Παντελόγλου ήταν η μοιραία ολιγωρία από πλευράς κεντρικής Διοίκησης στην αποστολή εναέριων και επίγειων μέσων, η πλήρης αδυναμία εφαρμογής του σχεδίου εκκένωσης πληθυσμού, που είχε μάλιστα ψηφισθεί πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο, η απουσία οργάνωσης από πλευράς Δήμου, η διασπορά φημών που επέτειναν τον πανικό του κόσμου- παθογένειες και ελλείψεις, η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των οποίων είναι απαραίτητες ώστε να ληφθούν μέτρα από όόυς τους εμπλεκόμενους φορείς- Κράτος, Περιφέρεια, Δήμος- “για να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες περιουσίες και υποβαθμισμένο περιβάλλον”.

Με τις διαπιστώσεις του συμφώνησαν όλοι οι συνάδελφοί του, από όλες τις πλευρές, που είχαν συνυπογράψει το αίτημα, ενώ επιφυλακτικά στάθηκαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι και η Δήμαρχος, που είχαν και την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών στη διάρκεια της φωτιάς. Έτσι φάνηκε εξαρχής πως για τη φωτιά στη Σταμάτα είχαν διαμορφωθεί δυο μέτωπα: Αυτό που επεσήμαινε ολιγωρία, αστοχίες, παραλείψεις, κενά και προβλήματα στο σχεδιασμό και της κεντρικής διοίκησης και του Δήμου, που οδήγησαν στο θάνατο ενός συμπολίτη, στο κάψιμο σπιτιών και σε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, και ζητούσε την αναγνώριση και τη θεραπεία τους για το μέλλον. Και το μέτωπο που δήλωνε ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διαχειρίστηκαν το συμβάν, δηλώνοντας- με λίγα λόγια- πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή της παράλληλης φωτιάς στην Κερατέα, σε συνδυασμό με τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα.

Το ψήφισμα, που τελικά, διαμορφώθηκε, “στρογγυλεμένο” σε σχέση με την εκδοχή που είχε προτείνει ο κ. Παντελόγλου, αποδίδει ευθύνες στο κράτος για την καθυστέρηση στην αποστολή εναέριων και επίγειων μέσων, περιορίζεται στην αναγνώριση της παρουσίας της Δημοτικής Αρχής και στην ανάγκη για βελτίωση της δράσης της (σ.σ. Η αρχική εκδοχή ήταν επί λέξει “Η Δημοτική Αρχή ήταν ασυντόνιστη και δεν υπήρξε υπηρεσιακό κέντρο” που μετά από διαβούλευση αρκετής ώρας διαμορφώθηκε σε “Η Δημοτική Αρχή ήταν παρούσα αλλά παρ’ όλα αυτά η δράση της χρήζει περαιτέρω βελτίωσης”), αποδίδει τα εύσημα στους Εθελοντές των Κλιμακίων για την προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την πόλη, διαπιστώνει ολιγωρία στον καθαρισμό του δάσους στη Σταμάτα και στη διάνοιξη δασικών δρόμων (σ.σ. ενώ απαλείφθηκε η συσσώρευση των κηπαίων από τους ιδιωτικούς καθαρισμούς), δηλώνει την πρόθεση του Δήμου να επιδοθεί άμεσα σε αναδάσωση και αναγέννηση του καμένου δάσους, καθώς και σε μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, και τέλος ζητεί την άμεση σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου.

Με το παραπάνω ψήφισμα συντάχθηκαν τελικά 16 δημοτικοί σύμβουλοι και πιο συγκεκριμένα οι Στ. Δημητριάδης, Π. Τσούκας, Αγγ. Πέππα, Ν. Βενέτης, Λ. Κανακάρη, Στ. Ουσταμπασίδης, Κ. Μακρυγιάννης, Σ. Μανδάλακα, όλοι από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, Γ. Κριεμάδη, Στ. Κριεμάδης και Χ. Τσεβάς από τη μείζονα μειοψηφία, Κ. Κουριδάκης και Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι, Ν. Καρυστινός και Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο και ο εισηγητής Τ. Παντελόγλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Λευκή ψήφο έδωσαν οι Ιω. Αμπαρτζίδης Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Α. Κουκάς, Γ. Κομνηνάκης, Ν. Κοκκαλάς, Χ. Κοντογεώργος Αντιδήμαρχοι και η Μ. Θεοδωρίδου- Πέππα, ενώ καταψήφισαν οι Λ. Νούση και Γ. Τραϊφόρος, επίσης Αντιδήμαρχοι.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα που πρόλαβε να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο πριν να διακόψει για σήμερα, αυτά αφορούσαν στην έγκριση της απόφασης του Τοπικού Συμβούλου της Σταμάτας για την οριοθέτηση όλων ανεξαιρέτως των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών της περιοχής, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κρυονέρι στο πλαίσιο της κατασκευής του σταθμού του προαστιακού τρένου, η συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις γύρω από την πλατεία της Άνοιξης και, τέλος, η έγκριση εισόδου- εξόδου σε βιομηχανική μονάδα στο Κρυονέρι.