logo


Το ιδιότυπο bras de fair συνεχίζεται στη Δημοτική Επιτροπή, μια που στην πρόσφατη συνεδρίασή της, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, δυο από τις εισηγήσεις που έφερε προς έγκριση η Διοίκηση καταψηφίστηκαν με 7 ψήφους (σ.σ. απουσίαζε ο Γ. Φωτάκης από τη μείζονα), αφήνοντας τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου με τη μοναδική θετική ψήφο. Καταψήφισαν δηλαδή τόσο οι 5 συνάδελφοί της από τη Δημοτική Αρχή όσο και τα τρία μέλη που προέρχονται από τη μείζονα μειοψηφία.

Το πρώτο θέμα ήρθε κατεπειγόντως, εκτός Ημερησίας Διατάξεως, και αφορούσε στην ανάθεση της αποκομιδής των βιοαποδομήσιμων υλικών (κηπαίων κ.λπ.), που έχουν πια πνίξει την πόλη, σε εργολάβους με τη διαδικασία που ακολουθείται τα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, και με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. “Στον όγκο των κηπαίων αλλά και των απορριμμάτων, ο Δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, με τα παράπονα των δημοτών να διογκώνονται και η εικόνα του Δήμου να χειροτερεύει. Για να μπούμε λοιπόν σε μια κανονικότητα, έρχεται αυτή η ανάθεση”, τόνισε η κ. Μαϊχόσογλου.

Και παρόλο που όλοι αναγνώριζαν την αναγκαιότητα, να μαζευτούν επιτέλους οι όγκοι των κηπαίων που δεν λένε να λιγοστέψουν, ισχυρές ήταν και οι βασικές αντιρρήσεις στην παραπάνω ανάθεση: Τον περασμένο Απρίλιο η Δημοτική Επιτροπή είχε αποφασίσει αντίστοιχη ανάθεση ύψους 424.000 ευρώ, με τη Δήμαρχο να διαβεβαιώνει πως θα ήταν αρκετή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Τρεις μόλις μήνες αργότερα, στο μισό δηλαδή της υπολογιζόμενης διάρκειας, έρχεται νέα ανάθεση, και μάλιστα με τη διαδικασία “την οποία κατηγορούσαμε στους προηγούμενους που την έκανα κατ’ εξακολούθηση και τώρα την επαναλαμβάνουμε κι εμείς”, είπε η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία.

Αυτή η ανάθεση ήρθε μάλιστα, χωρίς παράλληλα να προσκομιστούν απολογιστικά στοιχεία ούτε από την πορεία των παλαιότερων συμβάσεων που έληξαν επί θητείας της νυν Διοίκησης, αλλά ούτε και από την πρόσφατη ανάθεση, του Απριλίου, που να δείχνουν με λεπτομέρειες γιατί δεν στάθηκε επαρκής, υπογράμμισε από τη μείζονα ο επικεφαλής της και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης.

Τέλος, ούτε η Δήμαρχος ούτε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση, μπόρεσαν να αιτιολογήσουν πλήρως το κατεπείγον της σχετικής συζήτησης, “στην οποία καλούμαστε να αποφασίσουμε χωρίς να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι ώστε να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας”, υποστήριξε ο Στ. Ουσταμπασίδης, επίσης από την πλειοψηφία.  Ενώ- και έξω από κάθε διαδικασία- κλήθηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Άνοιξης, Δροσιάς, Αγ. Στεφάνου και Κρυονερίου που επίσης παρίσταντο- να… τοποθετηθούν αυτοί για το κατεπείγον!

Το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, καταψηφίστηκε από τα 8 επί συνόλου 9 μελών, με τη Δήμαρχο να δίνει τη μοναδική θετική ψήφο.

Λίγη ώρα αργότερα, νέος πονοκέφαλος περίμενε τη Διοίκηση, μια που την ίδια τύχη, της καταψήφισης με 6 αρνητικές και μια θετική ψήφο από τη Δήμαρχο, είχε και η δεύτερη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, που αποτελούσε θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πριν από τρεις μήνες στην πρώτη αναμόρφωση. Το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, προκάλεσε την αποχώρηση διαμαρτυρίας της Λ. Κανακάρη, κατ’ αρχάς, από την πλειοψηφία, την οποία ακολούθησαν λίγο αργότερα και η κ. Πέππα, ο κ. Ουσταμπασίδης και ο Στ. Δημητριάδης.

Ειδικά η κ. Κανακάρη κατήγγειλε, όπως είχε κάνει και λίγες ημέρες νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι από τον Απρίλιο η ομάδα των 5 μελών της πλειοψηφίας που συμμετέχει στη Δημοτική Επιτροπή έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου να της δοθούν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου-  τι έχει παραλάβει η Δημοτική Αρχή και ποια είναι η καθαρή θέση του Δήμου-, χωρίς μέχρι σήμερα καμιά ανταπόκριση, “και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ήδη έχει απευθυνθεί και σε άλλο φορέα για την ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος. Η ίδια στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε προσθέσει πως το αίτημα έχει υποβληθεί ώστε “να καταρτίσουμε ή να διορθώσουμε ή να φέρουμε αντιπρόταση στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού”, κάτι που είχε αναφερθεί και στην πρώτη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως σύμφωνα με το μοναδικό κανόνα της κυβερνησιμότητας που ακόμη ισχύει, αν δεν παρουσιαστεί εναλλακτική πρόταση που να έχει ελεγχθεί από την Οικονομική Υπηρεσία και να συνοδεύεται από εισήγησή της, τότε εγκρίνεται το σχέδιο Προϋπολογισμού (και αναμορφώσεων) που θα συγκεντρώσει έστω και μια θετική ψήφο. Με το δεδομένο αυτό η δεύτερη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού εισάγεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 30 Ιουλίου.