logo


Είθισται μεν, αλλά και πάλι. Η εικόνα που παρουσίαζε την Τετάρτη το βράδυ, 24 Ιουλίου, η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου, στη διάρκεια της συνεχιζόμενης από την προηγούμενη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, ήταν τουλάχιστον απογοητευτική: Άδεια έδρανα, έγκριση θεμάτων ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό ψήφων, φτωχός διάλογος για θέματα όπως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη διευθέτηση του ρέματος Διονύσου που ανοίγει μέσα στο χώρο του Αρσακείου τεράστιο όρυγμα, ακόμη και απόσυρση θέματος, για την κανονιστική απόφαση περί στάσης και στάθμευσης κοντά σε ιδιωτικά γκαράζ, επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά πόρρω απείχε από την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία.

“Κάντε περισσότερες συνεδριάσεις κάθε μήνα, ίσως με λιγότερα θέματα”, πρότεινε στο τέλος της συνεδρίασης η Αγγ. Πέππα από τη Διοίκηση, σχολιάζοντας την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου που “δεν αρμόζει στο Δήμο Διονύσου”, με τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου να συμφωνεί με την παραπάνω διαπίστωση.

Και για του λόγου το αληθές, απόδειξη η φωτογραφία από αυτό που παρακολούθησαν οι δημότες στο κανάλι του Δήμου στο YouTube εκείνη την Τετάρτη: Έξι σύμβουλοι παρόντες δια ζώσης, πλην του Προεδρείου, και άλλοι 4-5 που παρακολουθούσαν διαδικτυακά, κατά τη συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη διευθέτηση του ρέματος Διονύσου.

Δεν ήταν η πρώτη φορά βέβαια. Και στο παρελθόν υπήρξαν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλες τις Δημοτικές Αρχές, στις οποίες η συμμετοχή ήταν στην αρχή η ελάχιστη απαιτούμενη για την απαρτία, και στο τέλος έμεναν στην αίθουσα μια χούφτα σύμβουλοι. Δεν είναι εξάλλου μακρινή η εποχή, ίσα ίσα μάλιστα, που οι ίδιοι που σήμερα διαπιστώνουν την απογοητευτική εικόνα, αρνούνταν επί μήνες να προσέλθουν- αν και εκλεγμένα μέλη- σε ένα άλλο συλλογικό όργανο, καταργημένο πλέον, την Οικονομική Επιτροπή, καταγράφοντας ρεκόρ… συνεχόμενων απουσιών.

Στην καλλικρατική ιστορία του Δήμου Διονύσου η σημασία που αποδίδεται στα συλλογικά όργανά του από τα ίδια τα μέλη τους έχει περάσει από σαράντα κύματα και η απαξίωση είναι διαχρονική: Όλοι συμφωνούν πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο, δεν είναι όμως λίγες οι φορές που απαξιώνεται διαχρονικά. Όλοι συμφωνούσαν πως η Οικονομική Επιτροπή είχε εν πολλοίς αντικαταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε σημασία και αρμοδιότητες, αρνούνταν όμως στο όνομα πολιτικής διαμαρτυρίας να προσέλθουν, ακόμη και για να καταψηφίσουν αυτά που εκ των υστέρων κατήγγελλαν.

Τιμητικό και άμισθο το αξίωμα, όπως συνήθως λέγεται, αλλά γεννά και υποχρεώσεις, με πρώτη αυτή της συμμετοχής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου:

Άρθρο 10

Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Δημοτικών Συμβούλων

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας τους τον Πρόεδρο. Έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλα τα όργανα και τις επιτροπές, στις οποίες τους έχει εκλέξει το συμβούλιο, και να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί με επιμέλεια.