logo


Δια ζώσης μόνο θα πραγματοποιηθεί η προσεχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 30 Ιουλίου, στις 7 το βράδυ. Στην Ημερήσια Διάταξη των 6 θεμάτων περιλαμβάνονται:

*Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Διονύσου για το 2024, με τη δέσμευση πίστωσης σε δυο κωδικούς που αφορούν ο πρώτος σε τοπικές επεμβάσεις απορροής ομβρίων, σε αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης και σε λοιπές δράσεις υποδομών, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ο δεύτερος στη σύνταξη μελετών Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και κυκλοφοριακής οργάνωσης, προϋπολογισθείσας δαπάνης μισού εκατομμυρίου ευρώ(!), προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεσή τους.

*Με τη μοναδική θετική ψήφο της Δημάρχου έρχεται από τη Δημοτική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο η δεύτερη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024, οπότε αναμένεται και πάλι να σημειωθούν ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής. Υπενθυμίζεται πως η αντίστοιχη συζήτηση του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή συνοδεύτηκε από την αποχώρηση διαμαρτυρίας της Λ. Κανακάρη της πλειοψηφίας, που κατήγγειλε απροθυμία των οικονομικών υπηρεσιών να παραχωρήσουν πλήρη στοιχεία για την οικονομική θέση του Δήμου, αν και έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από τον περασμένο Απρίλιο.

*Από τη Δημοτική Επιτροπή, έρχεται και το επόμενο- κανονιστικής φύσεως- θέμα για τη ρύθμιση στάσης και στάθμευσης μέσω διαγράμμισης κοντά σε εισόδους και εξόδους ιδιωτικών γκαράζ. Ως κανονιστική αυτή η απόφαση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Σημειώνεται πως το θέμα έρχεται για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια που στη συνεχιζόμενη προηγούμενη συνεδρίασή του (24/7), ο αριθμός των παριστάμενων δημοτικών συμβούλων ήταν τραγικά χαμηλός- υπήρξε θέμα που εγκρίθηκε με 8 θετικές ψήφους επί συνόλου 35 μελών του Σώματος!

*Είκοσι αιτήματα έχουν υποβληθεί από 18 αθλητικά Σωματεία της πόλης, για να τους παραχωρηθούν δωρεάν ως έδρα και για τις ανάγκες των προπονήσεών τους οι αθλητικές εγκαταστάσεις- κλειστές και ανοιχτές- του Δήμου Διονύσου για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025. Προϋποθέσεις για την παραχώρηση αυτή είναι, τα Σωματεία να έχουν πραγματοποιήσει επικαιροποίηση για το 2024 στο Μητρώο της σχετικής Oμοσπονδίας ή Αθλητικής Ένωσης, να έχουν εγγραφεί στο Mητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, να έχουν έδρα στο Δήμο Διονύσου, να έχουν λάβει εγκαίρως την κατά το νόμο Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και να έχουν καταθέσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων, το οποίο εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση που χρησιμοποιούν και άλλα Σωματεία, πρέπει και αυτά να συνυπογράφουν.

*Δυο τριμελείς επιτροπές- μια για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης- συστήνονται στη θέση των καταργημένων πλέον εδώ και ένα μήνα Σχολικών Επιτροπών. Τα μέλη τους προέρχονται από αυτές τις Σχολικές Επιτροπές, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ), που επίσης καταργήθηκε, και από την Ένωση Γονέων, ενώ τους ανατίθενται επιπλέον και οι αρμοδιότητες της ΔΕΠ. Σύμφωνα, πάντως, με το Ν. 5056/2023 που κατάργησε τα Νομικά Πρόσωπα, πουθενά δεν αναφέρεται περιοριστικά ο αριθμός των μελών της κάθε επιτροπής. Αντιθέτως προβλέπεται πως Πρόεδρός τους θα είναι δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους με συναφή προς το αντικείμενο εμπειρία, και μέλη Διευθυντές σχολείων και εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη:

Στις επιτροπές αυτές, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη, ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής εμπειρία. Για θέματα αρμοδιοτήτων των καταργούμενων σχολικών επιτροπών συστήνονται υποχρεωτικά έως δύο (2) επιτροπές σε κάθε δήμο ή μία (1) επιτροπή ανά δημοτική κοινότητα, αποκλειστικά στους δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων. Στις επιτροπές του προηγούμενου εδαφίου μετέχει υποχρεωτικά ένας διευθυντής σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οικείου δήμου ή δημοτικής κοινότητας αντίστοιχα, και ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης ένωσης γονέων ή όπου δεν υπάρχει, ένας εκπρόσωπος των υφισταμένων συλλόγων γονέων, κατά προτεραιότητα μεγέθους σε μαθητικό δυναμικό, με τους αναπληρωτές τους.

*Τέλος, τροποποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπει την αποζημίωση των αιρετών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Σώματος, χωρίς όμως η σχετική εισήγηση να είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1: Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2024 Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 21895/23-07-24)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 2: Απόφαση 287/24 Δημοτικής Επιτροπής, 2η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Δήμου Ο.Ε. 2024 (Αρ. Αποφ. 287/24)

ΘΕΜΑ 3: Απόφαση 256/24 Δημοτικής Επιτροπής “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ- ΜΕΣΩ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗΣ- ΕΠΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΕΙΣΟΔΟΥ/ΕΞΟΔΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν.2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α’/23.3.1999) ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (άρθρο 34 παρ. 3β, 3γ και 3θ) (υπ’ αρθ. 256/24 ΑΔΕ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ 4: Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 26/2024 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί ορισμού δικαιούχων αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ. Πρωτ. 22289/26-07-24)

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 5: Παραχώρηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Διονύσου ως έδρα αγώνων και προπονήσεων σε Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία του Δήμου Διονύσου για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025 (Αρ. Πρωτ. 21562/18-07-2024)

ΘΕΜΑ 6: Συγκρότηση Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 22254/26-07-24)