logo


Πολλά τα άστοχα ή τα ακατανόητα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, που ξεκίνησε την Τρίτη 22 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα.

Η αρχή έγινε κατά τη συζήτηση για την αποτίμηση της πυρκαγιάς στη Σταμάτα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Κοκκαλά να απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στο συντοπίτη μας που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της φωτιάς. Το γλωσσικό ολίσθημα φρόντισαν να επισημάνουν και να διορθώσουν όσοι συνάδελφοί του πήραν το λόγο αμέσως μετά, απευθύνοντας με τη σειρά τους τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του αποβιώσαντος.

Μένοντας στο ίδιο θέμα, τη συζήτηση για την πυρκαγιά, στον κύκλο των αδόκιμων αντιδράσεων μπήκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρος. Αναφερόμενος σε μεταγενέστερο περιστατικό φωτιάς σε κάδο ανακύκλωσης στο γήπεδο της Σταμάτας “που δεν έσβηνε με τίποτα”, ο Αντιδήμαρχος σε ερώτηση συναδέλφου του που θέλησε να μάθει λεπτομέρειες, ειδικά για το περιεχόμενο του κάδου, απάντησε επί λέξει “δεν χρειάζεται να τα ξέρετε κι όλα”! Και παρέπεμπε τους συναδέλφους του να δουν φωτογραφίες και πληροφορίες στην εφαρμογή Alert Δήμος Διονύσου! Χρειάζεται άραγε να τονισθεί πως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και το δικαίωμα των μελών του στην πλήρη ενημέρωση;

Η συνεδρίαση διακόπηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, με συμμετοχή που μόνο θλιβερή μπορεί να χαρακτηρισθεί. Μπορεί αυτό να προβλημάτισε και να εκνεύρισε τον Πρόεδρο του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη, κάτι που φάνηκε κατά τη συζήτηση του θέματος για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2024. Είναι αλήθεια πως η σχετική συζήτηση μόνο σύντομη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, μια που τέθηκαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις (σ.σ. για τα οικονομικά του Δήμου μιλάμε άλλωστε…), κυρίως από την Λ. Κανακάρη εκ μέρους της Διοίκησης και τη Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, προς το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κ. Βαφειάδη, που ανέλαβε να υποστηρίξει το θέμα, μια που η αρμόδια Αντιδήμαρχος Λ. Νούση συγκαταλεγόταν στους απόντες. Ο Πρόεδρος, λοιπόν, θεώρησε ότι με τις ερωτήσεις της κ. Ιατρού το θέμα είχε εξαντληθεί. “Εξάλλου τοποθετηθήκατε σχετικά και στη Δημοτική Επιτροπή”, είπε ο κ. Αμπαρτζίδης απευθυνόμενος στη συνάδελφό του. Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός πως η κ. Ιατρού απουσίαζε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 4 Ιουνίου, δεν γίνεται αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος αντιλαμβάνεται το ρόλο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι δεν είναι μέλη και σε άλλα συλλογικά όργανα: Οι θέσεις και οι τοποθετήσεις τους στη Δημοτική Επιτροπή είναι η πρώτη προσέγγιση στα ζητήματα, τις οποίες συνήθως επαναλαμβάνουν με περισσότερες λεπτομέρειες κατά την αντίστοιχη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι εξάλλου σπάνιο να μην τοποθετούνται καν στην Επιτροπή, επιφυλασσόμενοι να παρουσιάσουν τις θέσεις τους κατ’ ευθείαν στο Συμβούλιο.

Εξίσου αδόκιμος- τουλάχιστον- ήταν και ο τρόπος που, μια ημέρα νωρίτερα, είχε απευθυνθεί στον επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινό και με όρους ψυχολογίας τού είχε αποδώσει το σύνδρομο του αποκλεισμού, του ίδιου συνδρόμου που κατά τη γνώμη του διακατέχει και τον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου! Αφορμή μια κατά τα φαινόμενα παρεξήγηση στην πρόσκληση των παρατάξεων να συμμετάσχουν στην επιτροπή διαβούλευσης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από την πλατεία της Άνοιξης.

Τα ανεξήγητα περιστατικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση της Λ. Κανακάρη, όταν ήρθε προς συζήτηση η έγκριση του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2022. Η κ. Κανακάρη επεσήμανε πως ο εν λόγω απολογισμός έρχεται προς έγκριση με καθυστέρηση, ενώ αυτός του 2023 δεν έχει καν έρθει ακόμη στην εν λόγω Επιτροπή (σ.σ. η οποία έχει εδώ και ένα μήνα καταργηθεί), ούτε έχει υποβληθεί δήλωση φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα “να μην μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας για το πρώτο εξάμηνο του 2024”, όπως τόνισε επί λέξει. Και αν η παραπάνω καθυστέρηση θεωρήθηκε μεγάλη (σ.σ. συνηθισμένη εντούτοις στις Σχολικές Επιτροπές, που έφταναν να εγκρίνουν απολογισμούς δυο και τριών χρόνων πίσω, όπως ασφαλώς θυμάται η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας), το αξιοπερίεργο ήταν πως η ίδια δεν τοποθετήθηκε, και με ακόμη μεγαλύτερη ενδεχομένως δριμύτητα, αμέσως μετά, όταν συζητήθηκε η έγκριση του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το… 2020!