logo


Το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Αυγούστου θα συζητηθεί στο Τοπικό Συμβούλιο Κρυονερίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη του Κτήματος Τατοΐου.

1.Λήψη απόφασης ως προς την έκφραση απόψεων επί του θέματος «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου».

Υπενθυμίζεται πως αυτό αποφασίστηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Διονύσου, την Τρίτη 30 Ιουλίου, όταν κατά τη συζήτηση του ίδιου θέματος για δεύτερη φορά διαπιστώθηκε πως η μέχρι τότε  σχετική διαβούλευση ήταν περιορισμένη, χωρίς να περιλαμβάνει το Τοπικό της περιοχής που επηρεάζεται πιο άμεσα από τις επιδιωκόμενες παρεμβάσεις στο Τατόι, το οποίο άλλωστε περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στα όρια του Δήμου Διονύσου. Επιπλέον, δεν είχαν συμπεριληφθεί στην εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Α. Κουκά οι παρατηρήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, κυρίως αναφορικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που μπορεί να διεκδικήσει η πόλη από τις παρεμβάσεις αυτές (υπογειοποίηση δικτύου υπερυψηλής, αλλά και μέσης και χαμηλής τάσης και στο Κρυονέρι, σύνδεση του υπό κατασκευή σταθμού του Προαστιακού με το Κτήμα μέσω μικρών λεωφορείων, διασπορά και όχι συγκέντρωση των αγροτικών εγκαταστάσεων κ.λπ.):

Στη συνεδρίαση του Τοπικού, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, έχουν προσκληθεί πλην των μελών του, όλοι οι Αντιδήμαρχοι καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στο Κρυονέρι (Β. Φώτος από τη Διοίκηση και Γ. Καλαφατέλης και Δ. Χιώτης από τη μείζονα μειοψηφία).

Σημειώνεται πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούσαν σε τρία πιθανά σενάρια αξιοποίησης του Κτήματος- μηδενικής, ήπιας και εντατικής ανάπτυξης- με τους μελετητές να επιλέγουν αυτό της ήπιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το Σχέδιο για το Τατόι θα αφορά στη χωρική ανάπτυξη έκτασης 42,181 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί δόμηση 2.200 τ.μ., σε μη δασικές και μη αναδασωτέες εκτάσεις κοντά στο Κρυονέρι, με δυνατότητα αύξησής της κατά 10%. Οι κατασκευές θα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις αγροτικές ή και εξυπηρέτησης πολιτιστικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών- ερευνητικών σκοπών. Παράλληλα θα αποκατασταθούν και θα αξιοποιηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων. Τα υφιστάμενα κτήρια θα αξιοποιηθούν με νέες χρήσεις ως χώροι διάθεσης των προϊόντων αυτών, αλλά και ως μουσεία και χώροι εκθέσεων.