logo


Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)-Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

ΔΙΟΝΥΣΟΣ 23/8/2024

Η Δήμαρχος Διονύσου κ. Α. Μαϊχόσογλου με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αμαρυσία (5/8/2024) επεδίωξε να ενημερώσει τους πολίτες και ειδικότερα τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Διονύσου για τα “κατορθώματα” της Δημοτικής Αρχής τους πρώτους  έξι μήνες που έχει την ευθύνη διοίκησης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Στις εκλογές του 2023 το εκλογικό σώμα επέλεξε να αναθέσει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου στην Παράταξη της κυρίας Μαϊχόσογλου και να αναθέσει καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Παράταξη που έως τότε διοικούσε το Δήμο για μια τετραετία. Το εκλογικό σώμα κατέταξε τις υπόλοιπες τρεις Παρατάξεις και έχει την προσδοκία να ανταποκριθούν με συνέπεια στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Όλα έγιναν με δημοκρατικό τρόπο και χωρίς αμφισβητήσεις. Κάποιες σκέψεις διατυπώνονται πρόσφατα από αρθρογράφους, χωρίς να μας δηλώνουν τι ίδιοι υποστήριξαν ως έχουν κάθε δικαίωμα, ότι οι επιλογές του εκλογικού σώματος ευθύνονται για τις αρρυθμίες, τις αστοχίες, τις παραλείψεις και τις αδράνειες που συνοδεύουν τα φτωχά έως σήμερα πεπραγμένα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Οι εκλογείς δεν είναι άβουλα άτομα για να τους επιβάλλει κανείς τι θα επιλέξουν και για ποιο λόγο. Η μετάθεση της ευθύνης στο εκλογικό σώμα για τα κακώς κείμενα είναι μια ευθεία προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην ελεύθερη βούληση των χιλιάδων εκλογέων. Ας ανατρέξουμε λοιπόν στα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης με αφορμή και τον εξάμηνο απολογισμό που παρουσίασε η κ. Δήμαρχος Διονύσου σε τοπική εφημερίδα γειτονικού Δήμου.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Διονύσου αναδημοσιεύτηκε το κείμενο απολογισμού και διαβάζουμε επί λέξει τα παρακάτω

Η Δήμαρχος, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, μίλησε(!) στην εφημερίδα Αμαρυσία για την αποτίμηση του έργου κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και ανέλυσε όλους τους τομείς.”

Στον πρόλογο του κειμένου ή αν προτιμάτε της ομιλίας στην εφημερίδα(!) συμπεριλαμβάνεται το παρακάτω απόσπασμα

“Η διαφάνεια και η εξωστρέφεια αποτελούν τα κύρια συστατικά διακυβέρνησης της νέας Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Διονύσου…”

Επειδή ορισμένες έννοιες χάνουν το νόημά τους κυρίως όταν χρησιμοποιούνται για εντυπώσεις, θα παρακαλούσαμε την κυρία Δήμαρχο, σε ένα επόμενο κείμενο ή σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μας πληροφορήσει πόσες απ’ ευθείας αναθέσεις έγιναν και ποιο το συνολικό ποσό σε εκατομμύρια ευρώ.

Και για να κάνουμε την ερώτηση λίγο πιο ενδιαφέρουσα, χρήσιμο θα ήταν να πληροφορηθούμε και για τα αποτελέσματα από κάθε ανάθεση.

Σε ό,τι αφορά την περίφημη εξωστρέφεια θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις εθιμοτυπικές σε πολιτικούς αξιωματούχους και σε φωτογραφίες προβολής, χωρίς ποτέ να έχει εκδοθεί κάποιο δελτίο τύπου με ουσιαστικό περιεχόμενο και πρακτικές δεσμεύσεις για τις ανάγκες του Δήμου σε έργα υποδομής σε πολλούς τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και υποβαθμίζουν την ποιότητα διαβίωσης.

Από τα “κατορθώματα» της Δημοτικής Αρχής ας σταχυολογήσουμε μερικά, παρακάμπτοντας εκείνα για τα οποία υπερηφανεύεται η κ. Δήμαρχος όπως η καλή καθαριότητα, η συχνή αποκομιδή των κηπαίων, η καλή ποιότητα και τιμολόγηση νερού, η άψογη οργάνωση θεμάτων πολιτικής προστασίας κ.τ.λ. Για όλα αυτά οι δημότες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια πολύ… μικρή μειοψηφία διαμαρτύρεται για την όλη κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία!!

Υπενθυμίζουμε στην ΔΑ ότι λόγω των έντονων εσωτερικών διαφωνιών δεν έχει ακόμα ορισθεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη με αποτέλεσμα να εισπράξει την γραπτή επισήμανση από το αρμόδιο Υπουργείο ότι υστερούμε στους θεσμούς.

Υπενθυμίζουμε ακόμα στην ΔΑ ότι στα  συλλογικά όργανα του Δήμου επικρατεί μια “ακαταστασία» με αρκετά θέματα να αποσύρονται, άλλα να ψηφίζονται και να επανέρχονται με αποκορύφωμα με μία μόνο θετική ψήφο, αυτήν της Δημάρχου, να εγκρίνεται θέμα που το καταψήφισαν ακόμα και Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της Δημάρχου.

Αυτή η απομόνωση και η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση προτάσεων και επιλογών  από Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας υποσκάπτει το κύρος του θεσμού του Δημάρχου. Τα διαδικαστικά “τερτίπια» στις συνεδριάσεις των οργάνων για να παρακάμπτεται η ουσία των προβλημάτων αργά ή γρήγορα οδηγούν σε αδιέξοδα.

Είναι απορίας άξιο, αντιδήμαρχος να δηλώνει σε συνέντευξή του για εμπλοκή ιδιωτών στην καθαριότητα και πιθανή αύξηση των δημοτικών τελών και ευθύς αμέσως να διαψεύδεται από την κ. Δήμαρχο, δείγμα της κακής συνεννόησης και του ανύπαρκτου συντονισμού με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.

Τα “κατορθώματα” είναι πολλά και δυστυχώς η  Δημοτική Αρχή αρέσκεται σε ευχολόγια και υπεκφυγές.

Κανένα από  τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα όπως αποχετευτικό, ύδρευση, φωτισμός, λατομεία, προστασία δημοτικής περιουσίας, ανάπτυξη οικονομική, προστασία του περιβάλλοντος δεν βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης και σε πολλά άλλα δεν υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός. Με δύο λόγια όπως λέει ο λαός ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

Η κατάσταση που επικρατεί σε όλο το Δήμο, σε επίπεδο διοίκησης, προγραμματισμού, αποτελεσματικότητας και εξυπηρέτησης των κατοίκων με νέες τεχνολογίες, στις οποίες υστερούμε δραματικά, δεν ωραιοποιείται με… ομιλίες σε εφημερίδες!!!

Είμαι ενεργό μέλος μιας Παράταξης που δεν αρκείται μόνο σε αυστηρή κριτική για τα πεπραγμένα ή τις αδυναμίες που εμφανίζει η Δημοτική Αρχή και οι οποίες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Η παράταξη Νέος Διόνυσος έχει ως κύριο στόχο να είναι χρήσιμη και διακατέχεται από συναινετικό πνεύμα σε πολλά ζητήματα στα οποία έχει καταθέσει προτάσεις αντιμετώπισης χωρίς να εισακουστεί.

Η καταστροφική πυρκαγιά της 11ης/12ης Αυγούστου ανέδειξε και άλλες δομικές αδυναμίες στο επίπεδο πρόληψης και φροντίδας όσων έχουν πληγεί. Το σοβαρό αυτό κεφάλαιο δεν μπορεί να αφεθεί σε ερασιτεχνικά χέρια που παραμελούν βασικές παραμέτρους και ενεργούν βλέποντας και κάνοντας. Προτάσεις που ακούγονται εν θερμώ για παραιτήσεις και νέες εκλογές είναι εκτός πραγματικότητας. Ο δρόμος είναι μαραθώνιος και προϋποθέτει αντοχές και σοβαρότητα, πρωτίστως από την Δημοτική Αρχή. Ίδωμεν…

Στην περίπτωση λοιπόν της εξάμηνης  αποτίμησης του έργου της Δημοτικής Αρχής Διονύσου η απάντηση είναι δυστυχώς απλή.

ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ