logo


Άγιος Στέφανος, Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου:

Σας ενημερώνουμε ότι μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 11η Αυγούστου 2024, στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τις εν λόγω περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κήρυξη αυτή ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και θα διαρκέσει για ένα μήνα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες αρχές, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στο φυσικό περιβάλλον, στις ιδιοκτησίες των κατοίκων και στις υποδομές της περιοχής.

Εξάλλου, η δημοτική Αρχή ενημέρωσε τους πληγέντες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.
Συγκεκριμένα, όσοι απώλεσαν κινητή περιουσία, όπως δίτροχα οχήματα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα, επαγγελματικά μηχανήματα, σκάφη και άλλα ή έχουν υποστεί ζημίες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, παρακαλούνται να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωση των ζημιών.

Η καταγραφή αυτών είναι ένα κρίσιμο βήμα για την έναρξη των διαδικασιών αποζημίωσης και αποκατάστασης. Προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η εν λόγω διαδικασία, παρακαλούνται οι πυρόπληκτοι να καταθέτουν τη δήλωσή τους στον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό αυτοπροσώπως ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στέλνοντας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: athina9@psnet.gr.

Στην επικοινωνία κρίνεται αναγκαίο να περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες αναφορικά με τις ζημιές, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση και η τάχιστη προώθηση της αίτησης.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πλήρης καταγραφή των ζημιών θα βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να δρομολογήσουν το συντομότερο δυνατό τις απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωσή σας», τόνισε η Διοίκηση σε σχετική ανακοίνωση προσθέτοντας: «Ο Δήμος Διονύσου παραμένει στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση».

Ενημέρωση παρέχεται από το γραφείο δημάρχου στα τηλέφωνα 213.2030614 -603 – 611.

H πρώτη αυτοψία πραγματοποιήθηκε σε όλη την έκταση του Δήμου Διονύσου, την επόμενη μέρα από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη Βορειοανατολική Αττική. Η διαδικασία, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, είχε σκοπό την καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή στοιχείων για τον σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Οι έλεγχοι έγιναν υπό την παρουσία της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου, με τη συμμετοχή κλιμακίων του Δήμου και μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.). Εντός των ημερών αναμένεται να επακολουθήσει και δεύτερη αυτοψία, δεδομένου ότι πολίτες επικοινωνούν καθημερινά με τις δημοτικές Υπηρεσίες προκειμένου να αναφέρουν φθορές/ζημιές.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, οι μηχανικοί του Δήμου Διονύσου και τα κλιμάκια της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., προέβησαν σε λεπτομερείς ελέγχους που περιελάμβαναν:

-Τις υποδομές Ύδρευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία τους και να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη φωτιά.
-Το οδικό δίκτυο, ώστε να αξιολογηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια των υποδομών μετά την πυρκαγιά.
-Τα κτήρια που επλήγησαν από την πυρκαγιά (στατικότητα, καταγραφή ζημιών) καθώς η ενημέρωση των ιδιοκτητών για τα ευρήματα των αυτοψιών αλλά και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών.
-Τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια που υπέστησαν ζημιές.
-Τις καμένες εκτάσεις με στόχο την καταγραφή της καταστροφής του περιβάλλοντος και την εκτίμηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την άμεση αποκατάσταση της περιοχής. Παράλληλα, εξετάστηκε η πιθανότητα διάβρωσης, ώστε να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον.