logo


Ερωτήματα Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής που θα πραγματοποιηθεί στις 29/8/2024

Ερώτημα 1ο: Αφορά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε και την περιοχή μας

κ. Δήμαρχε,

1. Είναι γνωστό ότι σε κάθε πυρκαγιά, για την αντιμετώπιση της εμπλέκονται τρία διαφορετικά επίπεδα:

  • Το Κυβερνητικό, ως εποπτεύουσα Αρχή του καθ΄ ύλην αρμόδιου Φορέα της Πυροσβεστικής Υπηρεσία, συνεπικουρούμενη από τη Δασική Υπηρεσία καθώς και την Ελληνική Αστυνομία με ευθύνη της τελευταίας για την τήρηση των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εκκένωση οικισμών και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας πλησίον της πυρκαγιάς.
  • Το Περιφερειακό, που συμμετέχει κυρίως με εξοπλισμό (μηχανήματα έργων, υδροφόρες, κ.λπ.).
  • Το Δημοτικό, με καθοριστικής σημασίας ενέργειες, όπως:
  • Η αδιάκοπη εξασφάλιση νερού για τα επίγεια μέσα και η πληροφόρηση για τα σημεία υδροληψίας.
  • Η ένταξη του υφιστάμενου Δημοτικού εξοπλισμού και των εθελοντικών δυνάμεων στην πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • Η πληροφόρηση για τις υφιστάμενες οδικές προσβάσεις στην πυρόπληκτη περιοχή.
  • Η υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων με στοιχειώδη εφόδια, όπως νερό, τρόφιμα, κ.λπ.

Ένας ολοκληρωμένος απολογισμός – αξιολόγηση των ενεργειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς, προφανώς, θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τα τρία παραπάνω επίπεδα και να καταγραφούν οι όποιες εμπειρίες ανεξάρτητα αρμοδιοτήτων, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει σε μια διαδικασία, όπως αυτή του ειδικού απολογισμού που περιορίζεται αποκλειστικά στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Για το λόγο αυτό με τις παρακάτω τρεις σειρές ερωτημάτων, θα περιοριστούμε στα της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να έπεται ότι δεν έχουν εντοπισθεί και λοιπές παραλείψεις στα άλλα επίπεδα, που πιστεύουμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκθέσουμε κατά τη συζήτηση ως ειδικού θέματος στο ΔΣ του απολογισμού για την πυρκαγιά αυτή, που πρέπει από σήμερα να προγραμματισθεί.

1η Σειρά ερωτημάτων: Αφορά την καταστολή της πυρκαγιάς και ειδικά την εμπλοκή της Δημοτικής Αρχής.

κ. Δήμαρχε

-Τι έχετε να μας απαντήσετε για το γεγονός – βασική παράλειψη ποy ενώ υπήρχε προειδοποίηση για επικινδυνότητα τελευταίας κατηγορίας, εσείς απουσιάζατε σε διακοπές, εμφανιζόμενη επί τόπου κατά τις 23.00 μμ, χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να δίδετε σημεία ζωής;

-Στην πρόσφατη πυρκαγιά της Σταμάτας, εντοπίσαμε μεγάλο κενό συντονισμού, προτείνοντας τη λειτουργία τοπικού συντονιστικού Κέντρου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επιπέδων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομική Αρχή, Περιφερειακή Υπηρεσία και Δημοτική Υπηρεσία), που θα συντονίζει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Από όσα αντιληφθήκαμε αυτό δεν υλοποιήθηκε. Επικράτησε και στην περίπτωση αυτή μεγάλο αλαλούμ.

Παραδείγματα πολλά με την εικόνα των πυροσβεστικών κλιμακίων στα πύρινα μέτωπα:

  • Είτε αυτά να αδρανούν περιμένοντας εις μάτην εντολές άνωθεν, είτε επειδή αγνοούσαν τις τοπικές οδικές προσβάσεις (υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από την περιοχή Ραπεντώσας ειδικά για κλιμάκια της πυροσβεστικής).
  • Είτε αυτά να ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία.
  • Είτε να περιφέρονται (π.χ. πυροσβεστικό από την Πάτρα) και να ψάχνουν επί ώρα για τα σημεία υδροληψίας (κρουνούς).

Ερώτημα: Άραγε πόσες πυρκαγιές ακόμη θα υποστούμε, για να λειτουργήσουμε όπως πρέπει;

-Οι δυνάμεις που δρούσαν, παρέμειναν επί ώρες χωρίς τα στοιχειώδη (νερό, ένα σάντουιτς, κ.λπ.), για να παρέμβουν τελικά συμπολίτες μας σε κάποια μέρη και σε αυτά τελικά, να εμφανισθεί ο Δήμος.

Ερώτημα: Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα του Δήμου γι’ αυτή την αυτονόητη υποχρέωσή του;

-Οι περιοχές μας καίγονταν και ορισμένοι της Δημοτικής Αρχής έκαναν αναρτήσεις και μάλιστα με βεγγαλικά, διαφημίζοντας τα Διονύσια. Όταν δε έγκριτοι συμπολίτες μας με αποδεδειγμένες περγαμηνές σε πολιτιστική δράση διαμαρτυρήθηκαν για το απαράδεκτο γεγονός, απειλήθηκαν με ποινικές διώξεις, αφού βέβαια οι απειλούντες είχαν μεριμνήσει να αποσύρουν τις σχετικές αναρτήσεις.

κ. Δήμαρχε γνωρίζετε ότι όταν ο Λαός μας έχει πένθος απέχει από εκδηλώσεις; Μετά από αυτή την καταστροφή νομίζετε ότι η περιοχή μας δεν πενθεί;

Ερώτημα: Μετά από αυτά αποκηρύσσετε αυτές τις ενέργειες των συνεργατών σας;

2η Σειρά ερωτημάτων: Αφορά τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για την άρση των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς και την ανάταξη των περιοχών μας

κ. Δήμαρχε

-Υπάρχει ήδη κατανομή από το ΥΠΕΣ. ποσού 650.000 ευρώ και για το Δήμο μας.

Ερώτημα: Κρίνετε ότι αυτή η κατανομή είναι δίκαιη και βέβαια για την ώρα, πώς θα αξιοποιήσετε αυτούς τους πόρους;

-Το φυτικό κεφάλαιο των περιοχών μας καταστράφηκε. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αφορά νεαρά πεύκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναγέννησή τους.

Ερώτημα: Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ανάκτηση του εν λόγω κεφαλαίου που αφορά την ζωή μας;

-Η κλιματική Αλλαγή είναι παρούσα. Μετά τις φωτιές ακολουθούν οι πλημμύρες.

Ερώτημα: Ποιος είναι ο σχετικός σχεδιασμός σας; Πότε θα αρχίσει ο καθαρισμός των φρεατίων;

3η Σειρά ερωτημάτων: Αφορά τους καθαρισμούς Κ/Χ, την αποκομιδή κλαδεμάτων, καθώς και των απορριμμάτων, ενέργειες που σχετίζονται πέραν των θεμάτων Δημόσιας υγείας και με την πρόληψη πυρκαγιάς.

κ. Δήμαρχε

-Η Πολιτεία φέτος με επαπειλούμενες αυστηρές ποινές απαίτησε από τους πολίτες τους καθαρισμούς των αδόμητων οικοπέδων, διαδικασία την οποία επισημαίνουμε ότι και η δική μας Δημοτική Αρχή είχε συστηματικά προωθήσει με σημαντικά αποτελέσματα.

Είναι αυτονόητο, κάτι άλλωστε που και κατά νόμον επιβάλλεται, ο Δήμος, πέραν της ουσίας, να δείχνει με το δικό του παράδειγμα, μεριμνώντας για τους καθαρισμούς των Κ/Χ.

Όμως, την ώρα αυτή που η αντιπυρική περίοδο συνεχίζεται, υπάρχουν ακόμη ακαθάριστοι Κ/Χ, όταν μάλιστα πρόκειται για απλές χλοοκοπές, αφού υπενθυμίσω ότι οι βαρείς καθαρισμοί έχουν προηγηθεί από τη δική μας Δημοτική αρχή, τα προηγούμενα χρόνια.

Ερώτημα: Άραγε, κ. Δήμαρχε πότε οι καθαρισμοί αυτοί θα ολοκληρωθούν; Κατόπιν εορτής, αφού δηλ. θρηνήσουμε και άλλη καταστροφή;

-Την ώρα λοιπόν που η αντιπυρική περίοδο συνεχίζεται, υπάρχουν μόνιμα μεγάλες ποσότητες από κλαδέματα – άριστο προσάναμμα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του Δήμου. Ορισμένα μάλιστα, δίπλα στο δάσος, χωρίς να δίνεται καμμιά απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα των συμπολιτών μας.

Ερώτημα: Θα λάβουμε τουλάχιστον σήμερα απάντηση για το πότε;

-Η κατάσταση στον τομέα καθαριότητας του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι απαράδεκτη. Με ένα λόγο σε πάμπολλες περιοχές εν μέσω θέρους, τα απορριμματοφόρα έκαναν 20 ημέρες να εμφανισθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια υγεία.

Ερώτημα: Για πόσο ακόμη θα συνεχισθεί αυτή κατάσταση;

-Βέβαια μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, είναι πολυτέλεια να θέσουμε ερώτημα για το πότε θα λειτουργήσει το νέο σύστημα της διαλογής στην πηγή (οργανικά απορρίμματα), όταν ο Δήμος έχει ήδη προμηθευτεί τον αναγκαίο εξοπλισμό (οχήματα, κάδους, κ.λπ.), με την παρατήρηση ότι όσο καθυστερούν αυτού του είδους τα απορρίμματα να μην καταλήγουν στη χωματερή, να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα.

Προειδοποιούμε κ. Δήμαρχε, μην εμφανισθείτε σε λίγο καιρό στο ΔΣ, επιβάλλοντας νέες επιβαρύνσεις στα τέλη καθαριότητας.

κ. Δήμαρχε

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι κίνδυνοι να καεί ότι έχει απομείνει είναι ενώπιόν μας ολοφάνεροι κάθε μέρα. Κινδυνεύει η ζωή μας άμεσα αλλά και έμμεσα αφού αυτή μέσα σε ένα πλέον αποκρουστικό περιβάλλον δυσκολεύει αφάνταστα, πέραν βέβαια από την εικόνα υποβάθμισης με τους δρόμους, γεμάτους κλαδέματα και τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων.

Αυτή εδώ η παρέμβασή μας, δεν αφορά μια τυπική διαδικασία στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας, ως μειοψηφία. Πρόκειται για την κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μας, την οποία μεταφέρουμε αυτούσια στο ΔΣ, περιμένοντας κάποιες απαντήσεις, φοβούμενοι επειδή γνωρίζουμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς ότι οι όποιες ελπίδες θα αποδειχτούν φρούδες. Μακάρι να διαψευστούμε. Πάντως να συνειδοποιήσετε ότι η περίοδος χάριτος πέρασε ανεπιστρεπτί και θα μας βρείτε αυστηρούς κριτές. Η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Περαιτέρω στην τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Γιάννης Καλαφατέλης