logo


Τέθηκε στις 29 Αυγούστου, και για 15 ημέρες, σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων”, που στο Δ’ κεφάλαιό του (ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) αφιερώνει ένα άρθρο στον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών, θέμα που αφορά και στο Δήμο Διονύσου. Υπενθυμίζεται πως από την άνοιξη του 2021 η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει να εγκαταστήσει και πάλι λατομική δραστηριότητα εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη, στη θέση παλιών λατομείων, ανενεργών εδώ και 30 περίπου χρόνια, χωρίς μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές να έχουν τελεσφορήσει, μια που έχουν συναντήσει ισχυρότατη αντίδραση από την πλευρά του Δήμου Διονύσου, την οποία στήριξαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και μεμονωμένα στελέχη της κυβέρνησης, η οποία πάντως εδώ και τρία χρόνια δεν είχε προχωρήσει σε καμιά νομοθετική ρύθμιση.

Στο εν λόγω άρθρο 62, με το οποίο τροποποιείται άρθρο του λατομικού νόμου (Ν. 4512/2018),  αναφέρονται, πιο συγκεκριμένα, τα εξής:

Άρθρο 62

Αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών – Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 48 ν. 4512/2018

Η παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 ( Α’ 5), περί αποχαρακτηρισμού των λατομικών περιοχών, αντικαθίσταται ως εξής:

«7. α) Λατομικές περιοχές, που έχουν περιέλθει σε αδράνεια για περισσότερο από μια δεκαετία, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

β) Λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:

βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή

ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική περιοχή.

Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, της κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.».

Την εξέλιξη με το νέο νομοσχέδιο έφερε με παρέμβασή του στη Δημοτική Επιτροπή Διονύσου, κατά τη σημερινή της (3/9) συνεδρίαση ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, ο οποίος ήταν και Πρόεδρος στη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των νέων Λατομείων που είχε συσταθεί επί Διοίκησης Καλαφατέλη.

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου υπογράμμισε πως το παραπάνω νομοσχέδιο είναι σε γνώση της και θα προχωρήσει σε παρέμβαση, αποτελούσε άλλωστε, όπως είπε, δέσμευση του υπουργού ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη να υπάρξει ρύθμιση για τις λατομικές ζώνες, ενώ επιφυλάχθηκε να προσκομίσει κάποια επιπλέον στοιχεία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ώστε να συνυπολογισθούν στη σχετική συζήτηση και στη διαμόρφωση της άποψης του Δήμου.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκληθεί- ίσως και την προσεχή Παρασκευή- και η διαπαραταξιακή επιτροπή, της οποίας η σύνθεση ανανεώθηκε τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. αξίζει, πάντως, να σημειωθεί εδώ πως σε επικοινωνία της Οδού Διονύσου με μέλη της επιτροπής, τα τελευταία δεν είχαν μέχρι σήμερα καμιά σχετική ενημέρωση, ούτε για το νομοσχέδιο ούτε για επικείμενη συνάντηση).

Πάντως, αν και από τους παρευρισκόμενους σήμερα στη Δημοτική Επιτροπή θεωρήθηκε πως το άρθρο 62 κινείται σε θετική γενικά κατεύθυνση, εντούτοις παραμένουν κάποια σημεία του που χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση και επεξήγηση.