logo


Λόγους ανωτέρας βίας επικαλέστηκε για τη ματαίωση της χθεσινής (5/9) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  ο Πρόεδρος του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδης, χωρίς να τους αναφέρει ρητά και αναλυτικά, αν και είναι υποχρεωμένος από το νόμο.

Ο ίδιος νόμος αναφέρει ενδεικτικά ως τέτοιους λόγους έντονα καιρικά φαινόμενα ή φυσικές καταστροφές- αλλά επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν σημειώθηκε χτες στο Δήμο Διονύσου, ούτε σεισμοί-λοιμοί-καταποντισμοί ούτε καταιγίδες ούτε θεός φυλάξοι φωτιές, η ανωτέρα βία θα πρέπει  να αναζητηθεί αλλού.

Και πιο συγκεκριμένα, εντός της Δημοτικής Αρχής- αν και όχι για τους λόγους που ο καθένας φαντάζεται με βάση τη διαπιστωμένη μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο ομάδες που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με διασταυρωμένες πληροφορίες της Οδού Διονύσου, πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης, ανάμεσά τους και Αντιδήμαρχοι, και τρεις τοπικοί σύμβουλοι, δεν φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους οφειλές προς το Δήμο, έως την ημέρα εγκατάστασης των Δημοτικών Αρχών, και έτσι μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους!

Η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ (1334/2023) και οι διατάξεις του Ν. 5079/23 είναι σαφείς: Οι αιρετοί οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές που είχαν πριν την εκλογή τους και υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ έως την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών αρχών, δηλαδή έως και την 1η.1.2024, λόγω όμως της εξαιρέσιμης αργίας έως και 2.01.2024. Επιπλέον, στην αποκλειστική προθεσμία τακτοποίησης ή εξόφλησης του χρέους υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με τη χρονική στιγμή που ο αιρετός κατέστη οφειλέτης του Δήμου- πριν ή μετά την εκλογή του- και αν έχει εντωμεταξύ ασκήσει ένδικο βοήθημα.

Όσο για τις ενέργειες που οδηγούν στα παραπάνω, αυτές ξεκινούν από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου και επισφραγίζονται με τη διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:

Ενέργειες των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και οργάνων για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του άρθρου 93 του ν.5079/2023  

1. Οικονομική υπηρεσία του δήμου και ενημέρωση για υπάρχουσες οφειλές αιρετών πριν την εκλογή 

Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4804/2021, η οικεία οικονομική υπηρεσία του δήμου, κατόπιν αυτεπαγγέλτου ελέγχου όλων των ανακηρυχθέντων, μεταξύ των οποίων και των αναπληρωματικών μελών του δημοτικού συμβουλίου, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των προέδρων δημοτικής κοινότητας, οφείλει αμελλητί να ενημερώσει εκ νέου τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για όσα αιρετά πρόσωπα – τακτικά και αναπληρωματικά – δεν έχουν έως και στις 2.1.2024 εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις υπάρχουσες πριν την εκλογή τους οφειλές προς το δήμο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης αυτού, καθώς, επίσης, και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχει ο οικείος δήμος, για ποσό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ.    

2. Γραμματέας Αποκεντρωμένης διοίκησης και έκδοση διαπιστωτικών πράξεων έκπτωσης

Αν η οφειλή των εκλεγέντων αιρετών δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί έως και στις 2.1.2024, ο εκλεγείς δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα. Για την έκπτωση, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει διαπιστωτική πράξη το αργότερο εντός 15 ημερών από τότε που έλαβε γνώση της μη εξόφλησης ή τη μη ρύθμισης της οφειλής από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Οι αιρετοί του Δήμου Διονύσου που εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις είναι συνολικά δέκα- όπως προελέχθη, πέντε δημοτικοί και τρεις τοπικοί σύμβουλοι ανήκουν στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής και δυο τοπικοί σύμβουλοι ανήκουν στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η διαπιστωτική πράξη περί έκπτωσής τους περιήλθε σε γνώση της Δημοτικής Αρχής μόλις χτες. Και η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και τη Διοίκηση συνακόλουθα, στην απόφαση να ματαιώσουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη συνεδρίαση: Η άποψη που κυριάρχησε ήταν πως η συνεδρίαση δεν θα ήταν νόμιμη με την παρουσία όσων δημοτικών συμβούλων είχαν αυτοδικαίως εκπέσει  του αξιώματός τους, επομένως και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονταν (σ.σ. δυο αναμορφώσεις Προϋπολογισμού ανάμεσά τους, υπενθυμίζεται) θα μπορούσαν άμεσα να προσβληθούν.

Πάντως, οι εκπίπτοντες αιρετοί έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή και παράλληλα να ζητήσουν προσωρινή αναστολή της έκπτωσης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής τους.

Μέχρι τότε, η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προχωρήσει στην ορκωμοσία των αντικαταστατών τους και, αμέσως μετά, σε πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του. Το ντόμινο εξελίξεων, πάντως, θα συνεχιστεί, μια που θα πρέπει να γίνει και ανασύνθεση σε όσα συλλογικά όργανα και επιτροπές συμμετέχουν οι εκπίπτοντες είτε ως τακτικά είτε ως αναπληρωματικά μέλη, τουλάχιστον μέχρι είτε να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής τής διαπιστωτικής πράξης είτε να εκδικασθεί η προσφυγή τους και να δικαιωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση χάνουν οριστικά το αξίωμα του δημοτικού και του τοπικού συμβούλου.