logo


Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου  Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Η Δημοτική μας Αρχή (ΔΑ), με καθυστέρηση ημερών και υπό την πίεση της κοινής γνώμης αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα της έκπτωσης 10 εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Στην ανακοίνωση της ΔΑ αναγράφονται  τα αυτονόητα όπως:

-το επιβεβλημένο της καθήκον για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών

-η υποχρέωση να λειτουργεί με διαφάνεια και σεβασμό στους νόμους του κράτους

-η ευαισθησία που απαιτούν οι περιστάσεις, και η διαβεβαίωση ότι  θα συνεχίσει με υπευθυνότητα το έργο της

Εκτός από τις παραπάνω ευαγγελικές αρχές που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, η ΔΑ οφείλει να μας διευκρινίσει και τα παρακάτω θέματα και τα ερωτήματα που συνοδεύουν κάθε ένα θέμα χωριστά.

Πρώτον, η διαδικασία ελέγχου εκκινεί αυτεπάγγελτα από την αρμόδια  Οικονομική – Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου.

Όμως σύμφωνα με το ισχύον οργανόγραμμα στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών δεν υπάγεται η Ταμειακή Υπηρεσία, η οποία υπάγεται στη Διεύθυνση Εσόδων και Περιουσίας.

Το θέμα μπορεί να μην μοιάζει τόσο σημαντικό, όμως καλό είναι να γίνει γνωστό ποιος είχε την ευθύνη συντονισμού ή αν υπήρχε κάποια προφορική επικοινωνία με ανώτερο επίπεδο διοίκησης.

Δεύτερον, η συνεργασία των υπηρεσιών είναι πολύ χρήσιμη και αναγκαία για να επιταχύνονται οι έρευνες και να εκδίδονται οι αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των επτά μηνών, από την ημερομηνία έναρξης του ελέγχου (16/11/2023) έως την υποβολή του πορίσματος.

Το σχετικό έγγραφο  (37173- χωρίς ημερομηνία) της Οικονομικής Διεύθυνσης τι αναφέρει και σε ποιον απευθύνεται; Η Οικονομική Υπηρεσία ενημέρωσε όλους τους εκλεγμένους συμβούλους για την συνέπεια ως προς τυχόν οικονομικές υποχρεώσεις που θα έπρεπε να εξοφληθούν ή ρυθμιστούν έως την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους; Αν και δεν δικαιολογείται άγνοια νόμου (θεωρητικώς πάντα), θα ήταν μια επιθυμητή ενέργεια. Το αξιοπερίεργο με το νόμο αυτό είναι ότι οδηγεί σε έκπτωση εκλεγμένων αξιωματούχων της αυτοδιοίκησης για προϋπάρχοντα, έστω και ελάχιστα  χρέη, ενώ ανέχεται να συσσωρεύονται χρέη μετά την ανάληψη των καθηκόντων. Προφανώς όσοι διεκδικούν να εκλεγούν οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα σαν την γυναίκα του Καίσαρα!!! Πολλά γράφονται για υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων. Αγνοώ αν αληθεύει.

Τρίτον, η Ταμειακή Υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα(;)  να ενημερώσει κατ’ ευθείαν, χωρίς να το γνωρίζει η ΔΑ, την προϊσταμένη Αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) η οποία ενεργεί με απόλυτη μυστικότητα έλεγχο και προβαίνει σε διαπιστωτική πράξη σε ελάχιστες μέρες.Τέτοια μυστικότητα της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχω ξανασυναντήσει.

Από τον έλεγχο υποθέτω όλα απεδείχθησαν σωστά ή υπήρξαν και “αθωώσεις”;

Τέταρτον, τα δικαστήρια όταν εκδίδουν μια απόφαση καταδικαστική ή και αθωωτική είναι αμέσως γνωστά τα ονόματα και οι πιθανές ποινές. Τι σημαίνει προστασία προσωπικών δεδομένων; Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς προστατεύει: Αυτόν που έκανε την παρανομία, ή όλους εκείνους που θεωρούνται δήθεν ύποπτοι από μια  κοινή γνώμη χωρίς πλήρη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή;

Αυτούς τους νόμους θα έλεγα πως πρέπει να τους μελετήσουμε εξ αρχής και να διατηρήσουμε την αυστηρότητα των διατάξεων χωρίς ανθρωποφαγία εκδικητική. Με την υποχρέωση της Διοίκησης να ενεργεί προληπτικά και με ταχύτητα ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες επειδή, κακώς, δεν δίδονται στην δημοσιότητα ονόματα και ύψος χρεών.

Από την μυστικότητα όσων εξέπεσαν του αξιώματος Αντιδημαρχίας και Συμβούλων, υπάρχει μια εξαίρεση:

Ένας μόνο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε αμέσως  ο ίδιος με δήλωσή του ότι εκπίπτει του αξιώματος για το χρέος του και συνόδευσε τη δήλωσή του με απολογισμό των πεπραγμένων του. Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε ή τις επιλογές του, η δήλωση τον διαφοροποιεί από τους κατ’ εμέ μέχρι σήμερα άγνωστους 9 Συμβούλους.

Αυτός ο νόμος είναι ελλειμματικός και χρήζει ριζικού ανασχεδιασμού:

Γιατί χρέη μόνο προς το Δήμο και όχι και προς το Κράτος;

Γιατί μόνο πριν την ορκωμοσία και όχι και μετά;

Γιατί όχι έλεγχος πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων;

Γιατί όχι στο τέλος κάθε χρόνου;

Γιατί όχι δημοσιότητα;

Γιατί μόνο στους εκλεγμένους δημοτικούς αξιωματούχους και όχι π.χ. και στους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων; Όλοι μισθοδοτούνται από το δημόσιο ταμείο.