logo


Επί 14 χρόνια, από τότε δηλαδή που συστάθηκε ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου, ερίζουν Διοικήσεις και σωματεία για τις ετήσιες επιχορηγήσεις. Κεντρικό σημείο στις κατά καιρούς διενέξεις εντός και εκτός γηπέδων και Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τα κριτήρια κατανομής: πόσα θα πάρει ποιος και γιατί. Εδώ και λίγα χρόνια ο νομοθέτης ξεκαθάρισε πως αυτές οι επιχορηγήσεις, που για τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς ενός Δήμου δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1,5% επί των τακτικών εσόδων του, αποδίδονται στους φορείς για την υλοποίηση δράσεων και μόνο, και για τίποτα άλλο. Ο νομοθέτης, μάλιστα, ζητεί από τα σωματεία πλήρη απολογισμό όσων δράσεων έχουν υλοποιήσει την προηγούμενη χρονιά και όσων προγραμματίζουν για την επόμενη, ώστε να μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα διεκδίκησης σε επιχορήγηση.

Η φετινή χρονιά, όπως αποδείχθηκε στη χθεσινή (24/9) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στη διαμάχη περί τα ποσά που η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού Β. Βιθυνού έφερε προς ψήφιση, πόσω μάλλον που στα κριτήρια κατανομής, για τα οποία ας σημειωθεί έχουν κατά καιρούς καταβληθεί προσπάθειες θέσπισης αλλά χωρίς αποτέλεσμα, συμπεριέλαβε και παράγοντες όπως η παλαιότητα ή η ιστορικότητα του σωματείου, ο αριθμός των ενεργών αθλητών, αλλά και οι επιτυχίες στα οικεία πρωταθλήματα.

Εξαίρεση αποδείχθηκε, από την άλλη πλευρά, η αντιπρόταση που αίφνης κατατέθηκε, από στέλεχος της Διοίκησης μάλιστα. Και επειδή διαφάνηκε νωρίς ότι αυτή η αντιπρόταση- κόντρα στην εισήγηση- θα συγκέντρωνε την αποδοχή των περισσότερων μελών, η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου– Πρόεδρος και η ίδια σε αθλητικό σωματείο της πόλης επί σειρά ετών- αποπειράθηκε να αποσύρει το θέμα, συναντώντας την αντίδραση επί της διαδικασίας της πλειονότητας των συναδέλφων της. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η κ. Μαϊχόσογλου ένιωσε και πάλι μόνη της: Η εισήγηση της Αντιδημαρχίας συγκέντρωσε μόλις δυο ψήφους- της Δημάρχου και της Αντιδημάρχου Οικονομικών Λ. Νούση και απορρίφθηκε με 7 αρνητικές ψήφους. Με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, αλλά αντίστροφα, υπερψηφίσθηκε η αντιπρόταση, συγκεντρώνοντας επτά θετικές έναντι δυο αρνητικών ψήφων.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο μεγάλος αριθμός των σωματείων οφείλεται στην απουσία μαζικού αθλητισμού στην πόλη μας, έτσι “βάζουμε τα σωματεία μπροστά για να έχουμε τις Ακαδημίες με τις μικρές ηλικίες”. Τα παραπάνω υποστήριξε καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως οι επιχορηγήσεις φέτος κυμαίνονται στα επίπεδα των δυο τελευταίων χρόνων. Επεσήμανε επιπλέον πως εντοπίσθηκαν παρατυπίες στη λειτουργία κάποιων σωματείων, καθώς και όχι καλή συνεργασία με το Δήμο. Κατ’ επανάληψη, τέλος, τόσο η ίδια όσο και η Δήμαρχος, αναφέρθηκε στην παλαιότητα, στην ιστορικότητα, στην προσφορά, στον αριθμό ενεργών αθλητών, στην παραγωγή έργου για την τοπική κοινωνία καθώς και στις αγωνιστικές επιτυχίες του κάθε σωματείου. Ανακοίνωσε πάντως η κ. Μαϊχόσογλου ότι το πλαίσιο των επιχορηγήσεων θα τροποποιηθεί σταδιακά.

Μαζί με τα παραπάνω κριτήρια, που τέθηκαν πάντως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αναδείχθηκε και μια άλλη παράμετρος που ξεσήκωσε θύελλα- κυριολεκτικά- διαμαρτυριών: Από τις 100.000 ευρώ που προορίζονται για τις επιχορηγήσεις δράσεων, τα 2/3 σχεδόν πηγαίνουν σε σωματεία του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης (σ.σ. 35.000 και 29.000 αντιστοίχως), αφήνοντας τα υπόλοιπα χρήματα για τους αθλητικούς φορείς των άλλων 5 Κοινοτήτων. Επιπλέον, σε δυο από τους Αθλητικούς Ομίλους- της Σταμάτας και του Κρυονερίου- η επιχορήγηση περικόπτεται ανεξήγητα κατά 2.500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, και κατεβαίνει στις 5.000 ευρώ. Τέλος, αντίδραση προκάλεσε η δήλωση της Αντιδημάρχου πως υπάρχουν σωματεία τα οποία έχουν συμφωνήσει ότι θα υποστηρίξουν τις δράσεις τους με ίδιους πόρους, ενώ θα διαθέσουν τα χρήματα της επιχορήγησης σε εργασίες συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, κάτι που αντιβαίνει στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίσθηκαν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τόσο από την πλευρά των μειοψηφιών όσο και- πολύ περισσότερο- από την πλευρά δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης. Με το δεδομένο πως τα μέλη των αθλητικών φορέων πληρώνουν συνδρομές, άρα τα σωματεία έχουν έσοδα, όλοι τους μιλούσαν για “μαγαζάκια” και για “επιχειρησούλες”, αλλά και για τον υπερβολικό- για το μέγεθος του Δήμου- αριθμό αθλητικών σωματείων, που οδηγεί στην πολυδιάσπαση:

“Η ισχύς εν τη ενώσει”, υπογράμμισε η Α. Πέππα από την πλειοψηφία, δηλώνοντας κατ’ αρχάς τη διαφωνία της με τις επιχορηγήσεις και ζητώντας σεβασμό στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η ίδια μίλησε επίσης για κατακρεούργηση του αθλητικού πνεύματος στη Σταμάτα, όπου η επιχορήγηση δράσεων στον τοπικό Αθλητικό Όμιλο μειώθηκε κατά 2.500 ευρώ.

“Και κριτήρια για τις επιχορηγήσεις δεν έχουμε βάλει και καταγγελίες ακούμε”, υπερθεμάτισε από την πλευρά του ο Π. Τσούκας, επίσης από την πλειοψηφία, ζητώντας ισοκαταμερισμό για δίκαιη κατανομή των χρημάτων, εφόσον τηρούνται κάποιες προδιαγραφές.

“Καλά τα λέτε για την απουσία μαζικού αθλητισμού, αλλά τι κάνετε γι’ αυτό;”, ρώτησε την Αντιδήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος διαθέτει πλέον τις κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πιθανολόγησε τέλος ότι η κατανομή των επιχορηγήσεων παίρνει τη μορφή τιμωρητικής πρακτικής για όσα σωματεία διαπιστώθηκε ότι παρατυπούν.

Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του από τη μείζονα Γ. Φωτάκης επεσήμαναν πως από την εισήγηση λείπουν συγκριτικά στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις των σωματείων τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι βάσεις στις οποίες κινήθηκαν φέτος οι επιχορηγήσεις είναι μη ορθολογικές.

Ισόποση κατανομή ζήτησε και ο Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα μειοψηφία, «και ας δούμε του χρόνου ποιος την αξιοποίησε σε ποιες δράσεις”.

Στα χρήματα που δαπανά ο Δήμος για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, μαζί με τα ποσά των συνδρομών από τα μέλη των σωματείων, αναφέρθηκε η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, που συμμετέχει στη Δημοτική Επιτροπή με δικαίωμα λόγου. Με το δεδομένο αυτό, αλλά και λόγω της άδικης- όπως τόνισε- μεταχείρισης κάποιων Κοινοτήτων, πρότεινε κι εκείνη ισόποση κατανομή των επιχορηγήσεων ανά Κοινότητα, ανεξαρτήτως Συλλόγων, και εν συνεχεία τα ποσά να διανεμηθούν στα σωματεία ανάλογα με τις δράσεις τους.

Η έκπληξη όμως, και ο απόλυτος- όπως φάνηκε- αιφνιδιασμός της Δημάρχου, ήρθε από την Λ. Κανακάρη, επίσης από την πλειοψηφία, η οποία απέναντι στην εισήγηση της Αντιδημάρχου, κατέθεσε δική της αντιπρόταση, όπου ανακατένεμε τα ποσά ανά φορέα, με τη διαφοροποίηση ανάμεσα σε Σύλλογο- με ένα άθλημα- και σε Όμιλο, που διαθέτει περισσότερα αθλήματα. Η αντιπρόταση αυτή τέθηκε- όπως προαναφέρθηκε- σε ψηφοφορία απέναντι στην εισήγηση της Αντιδημαρχίας και υπερψηφίσθηκε. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αν και η μείζων μειοψηφία είχε διαφορετική προσέγγιση, όπως τόνισε ο επικεφαλής της, επέλεξε τελικά να συνταχθεί και να υποστηρίξει την αντιπρόταση, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι Αν. Μπερτόλης και Π. Χονδρογιάννη, εκ των πέντε νέων δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης που αντικατέστησαν τους ισάριθμους εκπεσόντες συναδέλφους τους. Η απόπειρα της τελευταίας να συμμετάσχει στη συζήτηση κατά βούληση, προφανώς λόγω άγνοιας των διαδικασιών στα συλλογικά όργανα, έφερε στην αρχή ένταση και εν συνεχεία έντονους διαπληκτισμούς με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.