logo


Τον απολογισμό του για τους πρώτους εννέα μήνες στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς, δίνει στη δημοσιότητα ο Ν. Κοκκαλάς. Αφορμή, σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου, στάθηκαν τόσο ερωτήσεις από συναδέλφους του όσο και δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ                                                                        

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                 

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κοιμ. Θεοτόκου 26-28, 14565, Άγιος Στέφανος

Τηλέφωνο: 210-8141700, Ε-mail: estia@dionysos.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Σεπτεμβρίου 2024

Με αφορμή ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων και δημοσιεύματα στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, θα θέλαμε να παραθέσουμε κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες, σχετικά με την έως τώρα δραστηριότητα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και τον προγραμματισμό του τελευταίου τριμήνου του 2024.

1. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α’, Β’, Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2024

Δημοτικό Πολυϊατρείο 

Παρά την αναγνωρισμένη πολυετή συνεισφορά των εθελοντών ιατρών του Πολυϊατρείου, η  αυξομείωση της διαθεσιμότητάς τους από τον περασμένο Δεκέμβριο, μας υποχρέωσε να αναπροσαρμόσουμε τις ειδικότητες και το ωράριο λειτουργίας. Συγκεκριμένα, διακόψαμε προσωρινά  εθελοντών ψυχολόγων και τους εντάξαμε στη Συμβουλευτική – Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να υπάρχει καλύτερη καθοδήγηση, οργάνωση και συντονισμός.

Γενικός Ιατρός σε μόνιμη βάση

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στελέχωσης, που χαρακτηρίζει όλες τις αποκλειστικά εθελοντικές δομές των δήμων, οφείλουμε να φτιάξουμε δομές με μόνιμο προσωπικό. Έτσι, αποφασίσαμε την πρόσληψη ενός Γενικού Ιατρού, δημιουργήσαμε σχετικό κωδικό στον Προϋπολογισμό και τον επόμενο μήνα θα βγει η προκήρυξη. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο ιατρός θα βρίσκεται από Δευτέρα έως Παρασκευή τις πρωινές ώρες στο Δημοτικό Πολυϊατρείο  και θα έχει και τη δυνατότητα συνταγογράφησης.

Συμβουλευτική – Ψυχολογική Υπηρεσία

Τα τελευταία χρόνια, η ΣΨΥ του Δήμου παρείχε την πολύπλευρη δραστηριότητά της στα πλαίσια της Εστίας. Μετά την ένταξη της Εστίας στον Δήμο, αποφασίστηκε και ξεκίνησε ο μετασχηματισμός της Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υπηρεσίας, από μονάδα σε Τμήμα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει στην οικογένεια, τα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία.

Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση

Παράλληλα με τις επαφές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα με το Υπουργείο Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό, εξετάζουμε τις λεπτομέρειες συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία, για να εξασφαλίσουμε από κοινού με γειτονικό Δήμο, την μόνιμη ύπαρξη ασθενοφόρου, σε 24ωρη βάση, στον Δήμο μας. Βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, που αναμένονται μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ο διαγωνισμός του περασμένου Δεκεμβρίου για την προμήθεια αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μετά από ενστάσεις και προδικαστικό έλεγχο, τελεσφόρησε τελικά τον Ιούνιο και προχωράμε στη σύμβαση με τους αναδόχους. Παρά την καθυστέρηση και με τη βοήθεια χορηγιών, η Υπηρεσία κατάφερε και διενήργησε διανομές για το Πάσχα και για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο. (Τον Αύγουστο δεν γίνονται διανομές, λόγω μη συμμετοχής δικαιούχων). Επίσης, όσα προϊόντα έχουν κοντινές ημερομηνίες λήξης, αξιοποιούνται στο Γεύμα Αγάπης του π. Ιωάννη στην Ροδόπολη και στις μονές της Μυρτιδιώτισσας και Αγίου Θεοδοσίου.

Ωστόσο, στόχος μας είναι η αλλαγή της διαδικασίας διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με τη χρήση voucher (διατακτικών σε Σούπερ Μάρκετ) από τους δικαιούχους, ώστε να επιλέγουν εκείνοι τα είδη που χρειάζονται βάσει των αναγκών τους και ταυτόχρονα η διαδικασία να είναι περισσότερο διακριτική.

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Στους Παιδικούς και Βρεφικούς μας Σταθμούς, καταφέραμε και απορροφήσαμε όλες τις αιτήσεις και έτσι κανένα βρέφος ή παιδί δεν έμεινε εκτός των δομών μας. Με τη συνδρομή πολύτιμης χορηγίας, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε πόρους για την αναβάθμιση Παιδικού Σταθμού στον Άγιο Στέφανο (θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση).

Τρίτη Ηλικία και ΚΑΠΗ

Εκπονούμε μελέτη για τη δημιουργία ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), ενώ ετοιμάζουμε και τον Νέο Κανονισμό των ΚΑΠΗ, όπου θα προβλέπεται η ψηφοφορία των μελών των συντονιστικών Επιτροπών σε κάθε ΚΑΠΗ και η δυνατότητα εκδρομών στο εξωτερικό.

Αναβάθμιση του Μητρώου Ευπαθών Ομάδων

Εκτός από τη διαρκή επικαιροποίηση της λίστας των Ευπαθών Ομάδων, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του Μητρώου, με χωρικές – γεωγραφικές πληροφορίες (GIS), ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να γνωρίζει η Πολιτική Προστασία και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες την ακριβή τοποθεσία των ανθρώπων που έχουν ανάγκη βοήθειας ή μεταφοράς. Η εισήγηση ανατέθηκε στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, που είχε κάνει και την αρχική πρόταση.

ΚΕΠ Υγείας

Επειδή οι δράσεις του ΚΕΠ Υγείας καλύπτονται από χρηματοδοτήσεις και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, ξεκινήσαμε τη μελέτη αναδιοργάνωσης και ενίσχυσής του, που θα καταλήξουν σε συμπεράσματα και προτάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Αμφίδρομη διαδικτυακή επαφή με τους πολίτες

Για τη διευκόλυνση της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους δημότες και την άμεση ενημέρωση και πρόσβαση των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ξεκίνησε ο επανασχεδιασμός του site της Εστίας, με βάση τις ανάγκες όλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Στις αρχές του επόμενου έτους προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης και κατάθεσης αιτήσεων για θέματα κοινωνικής εργασίας, επιδομάτων, έκδοση πιστοποιητικών από Κοινωνικές Υπηρεσίες και άλλες δηλώσεις κτλ. Παράλληλα, ξεκίνησε και ο επανασχεδιασμός της Κάρτας του Δημότη.

Κοινωνική συνεισφορά

Με πρωτοβουλία δημοτικών συμβούλων, εθελοντών και επιχειρηματιών του Δήμου και με τη συμβολή όλων για ανακύκλωση πλαστικών καπακιών (κόκκινες καρδιές στις πλατείες), τρία καινούργια αναπηρικά αμαξίδια βρίσκονται ήδη στην υπηρεσία μας.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Δ’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2024

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Εντός του Δ’ τριμήνου του 2024, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η νέα διαδικασία διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης με Vouchers. Επίσης, θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η επαναξιολόγηση των δικαιούχων, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της λίστας των συμμετεχόντων.

Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει προληπτικός έλεγχος για την ανίχνευση θεμάτων λογοθεραπείας και εργοθεραπείας σε όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου μας

Μελέτες

Στο επόμενο τρίμηνο προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί ο Νέος Κανονισμός των ΚΑΠΗ, οι προτάσεις αναδιοργάνωσης του ΚΕΠ Υγείας και το Σχέδιο της αναβάθμισης του Μητρώου Ευπαθών Ομάδων και ο επανασχεδιασμός της Κάρτας του Δημότη. Επίσης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την Τεχνική  Υπηρεσία του Δήμου μας, θα εξετάζουμε τη τοποθέτηση νέων σημείων ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών.

Όλα τα παραπάνω γίνονται αθόρυβα από τους εργαζόμενους, συνεργάτες και εθελοντές των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, με σεβασμό στις ανάγκες των δημοτών και με γνώμονα τη βασική μας αρχή: «Πρώτα ο άνθρωπος».

Ο Αντιδήμαρχος

Κοινωνικής Πολιτικής, Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Υγείας

Νικόλαος Κοκκαλάς