logo


Πριν από ένα μήνα το ΥΠΕΣ είχε προχωρήσει στην κατεπείγουσα επιχορήγηση όσων Δήμων επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, με στόχο όπως ρητά δηλώνεται στη σχετική απόφαση την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές. Από την επιχορήγηση εκείνη, συνολικού ύψους 4.700.000 ευρώ και με συγκεκριμένο στόχο, στο Δήμο Διονύσου αναλογούσαν 650.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ πως λίγο νωρίτερα, μετά από τη φωτιά στη Σταμάτα, είχαν δοθεί στο Δήμο άλλες 300.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθώς και 50.000 ευρώ από τους ΚΑΠ για δράσεις αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Έτσι το ποσόν που εισέρρευσε στο ταμείο, για συγκεκριμένες ενέργειες πυροπροστασίας, ανερχόταν στο 1 εκατομμύριο ευρώ συνολικά.

Στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν στη Διαύγεια δυο διαδοχικές ταυτόσημες αποφάσεις Δημάρχου, υπογεγραμμένες από τον τέως Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρη, πριν ο τελευταίος να εκπέσει του αξιώματός του, με θέμα την “Άμεση και Επείγουσα Ανάγκη για Την Προμήθεια Υπηρεσιών για την Αντιμετώπιση των Συνεπειών που Προέκυψαν από τις Δασικές Πυρκαγιές που Εκδηλωθήκαν Στις 11.8.2024”. Και οι δυο αυτές αποφάσεις αφορούσαν, περιοριστικά, σε “υλοτομία (κοπή – κλάδεμα) καμένων δένδρων και βλάστησης σε αστικούς και περιαστικούς χώρους του Δήμου, δασικούς ή μη, καθώς και σε εκτάσεις, δασικές ή μη, παρακείμενες κεντρικών και περιφερειακών οδών του Δήμου στις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας, Ροδόπολης & Διονύσου που επλήγησαν από την πυρκαγιά, καθώς επίσης αποκομιδής καμένου ή μη ξυλώδους κεφαλαίου και λοιπών συναφών βιοαποδομήσιμων προϊόντων που εναποτίθεται από τους κατοίκους στις άκρες των οδών από καθαρισμούς – κλαδέματα – υλοτομίες που διενεργούν εντός των ιδιοκτησιών τους ή συγκεντρώνονται από παρεμφερείς εργασίες που υλοποιούν συνεργεία του Δήμου σε κοινόχρηστους χώρους, με χρήση φορτηγών – αρπάγης και μηχανημάτων έργων για συλλογή και διαχείρισή τους ως απαιτείται”. Με λίγα λόγια, κόψιμο- κλάδεμα των καμένων και απομάκρυνση με αρπάγες και φορτηγά αυτών και όσων οι κάτοικοι βγάζουν στους δρόμους. Με ακόμη λιγότερα λόγια, αποκομιδή βιοαποβλήτων, για την οποία ήδη τον περασμένο Απρίλιο είχαν δοθεί άλλες 424.000 ευρώ.

Σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, πριν από τρεις ημέρες (24/9) η Δημοτική Επιτροπή Διονύσου κλήθηκε να συζητήσει (σ.σ. για πολλοστή φορά) πρόταση της Δημοτικής Αρχής να ανατεθεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση η αποκομιδή των βιοαποβλήτων, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 500.000 ευρώ, είχαν μάλιστα προσκληθεί και οκτώ εργολάβοι.

Όπως διαπιστώθηκε, πριν καν ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, και παρά την επισήμανση της Δημάρχου για την τεράστια ανάγκη περί αποκομιδής των κηπαίων που έχει καθυστερήσει, υπήρχαν ισχυρότατες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της δημοτικής ομάδας, όσο και από τις μειοψηφίες: “Είχαμε πει ότι θα το αποσύραμε. Εξάλλου η μελέτη είναι λάθος”, είπε η Α. Πέππα από τη Διοίκηση. “Οι τιμές (σ.σ. που δίνουν οι εργολάβοι) είναι εκτός”, προσέθεσε ο συνάδελφός της από την ίδια παράταξη Στ. Ουσταμπασίδης.

Διαπιστώθηκε επιπλέον, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλη, πως οι 500.000 ευρώ για την αποκομιδή αποτελούσαν μέρος της επιχορήγησης του ΥΠΕΣ- η οποία όμως προοριζόταν για συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτό επεσήμανε και η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, που συμμετέχει στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου: “Η επιχορήγηση προορίζεται για αποκατάσταση του τοπίου, για τα αντλιοστάσια, για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, για ζώνες πρασίνου και αργότερα για αναδασώσεις”.

Η εισήγηση για το θέμα, την οποία υπέγραφε ο κ. Ίσσαρης, τελικώς αποσύρθηκε για να μελετηθεί καλύτερα- ή για να μην ψηφίσει και η νυν αυτά που κατηγορούσε στην απελθούσα Διοίκηση, όπως ακούστηκε να λέει στέλεχος της Δημοτικής Αρχής.

Εντωμεταξύ νέα απόφαση Δημάρχου, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου, εμφανίσθηκε στη Διαύγεια, υπογεγραμμένη από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρο, για την άμεση και επείγουσα ανάγκη προμήθεια υπηρεσιών για την αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης και στον εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης, που προκλήθηκαν από τη φωτιά του Αυγούστου.

Η εν λόγω προμήθεια αφορά στην αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης και στα αντλιοστάσια – δεξαμενές του Δήμου, στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων υδρομετρητών σε οικόπεδα και οικίες- τουλάχιστον 148 υδρόμετρα καταστράφηκαν σε σπίτια στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα και στο Διόνυσο- και στην αντικατάσταση του εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης (σωλήνες, αλυσοπρίονα, κράνη, γεννήτριες, στολές, πομποδέκτες κ.λπ.) που καταστράφηκε. Στην απόφαση αυτή δεν αναγράφεται το ποσόν που ο Δήμος προτίθεται να δώσει στη συγκεκριμένη προμήθεια.

Από τα παραπάνω, όμως, γίνεται φανερό πως μόνο αυτή η δεύτερη απόφαση ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της επιχορήγησης του ΥΠΕΣ, η οποία εξ αρχής θα έπρεπε να προορίζεται για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές.

Στην εικόνα μπαίνει και η συνέχιση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης (για 4 Κοινότητες) και ειδικής κινητοποίησης (για όλο το Δήμο Διονύσου), που επιτρέπει, αν δεν επιβάλλει κιόλας, τη διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων- και όχι απλά την αποδοχή όσων η πολιτεία αποδίδει- για δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στο να ορθοποδήσει η πόλη και να θωρακιστεί έναντι πυρκαγιών χτες (και πολύ φοβούμαστε συχνά πυκνά στο μέλλον) αλλά και, το ίδιο συχνών, πλημμυρικών φαινομένων. Μέχρι στιγμής σαφής προγραμματισμός με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις από πλευράς της Δημοτικής Αρχής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Αντιθέτως, αυτό που λέγεται δημόσια είναι “δρομολογούμε” και “σχεδιάζουμε” και “επικοινωνούμε”, μεταθέτοντας τις όποιες σαφείς ενέργειες- πόσα χρήματα ποιου φορέα πάνε πού- στο άδηλο μέλλον.