logo


Στο Δημοτικό Κατάστημα της Άνοιξης θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε κατοίκους και φορείς με στόχο τη διαβούλευση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατεία της περιοχής και τους γύρω δρόμους.

Υπενθυμίζεται πως οι ρυθμίσεις βασίζονται σε παλαιότερη του 2001 μελέτη, αφορούν σε τρεις δρόμους και ρίχνουν το βάρος στην τακτοποίηση και διευθέτηση της στάθμευσης. Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει επί Διοίκησης Καλαφατέλη, όταν η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε ομόφωνα εγκρίνει τις ρυθμίσεις:

  • Μονοδρόμηση της οδού Αθηνών- Χαλκίδος, με κατεύθυνση από τη Λ. Μαραθώνος προς την πλατεία της Άνοιξης. Η στάθμευση θα επιτρέπεται και στις δυο πλευρές του δρόμου για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και των πεζών. Στον ίδιο δρόμο, σημειώνεται, θα ξεκινήσουν  σύντομα και έργα αποχέτευσης.
  • Διατήρηση της διπλής κυκλοφορίας της οδού Αγ. Αθανασίου από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι την πλατεία της Άνοιξης. Εδώ η στάθμευση θα επιτρέπεται από τη μια πλευρά σε οριοθετημένες θέσεις, ενώ για την εξασφάλιση της νομιμότητας του μέτρου αυτού προτείνεται η τοποθέτηση εύκαμπτων κολoνακίων στο μέσο του οδοστρώματος.
  • Τέλος, διατήρηση της διπλής κυκλοφορίας προτείνεται και για τη Λ. Ανοίξεως- Σταμάτας, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, μέχρι του σημείου τα οχήματα να κινούνται εκ περιτροπής, όπως επισημάνθηκε. Η στάθμευση και εδώ θα επιτρέπεται από τη μια πλευρά σε οριοθετημένες θέσεις, ενώ για την εξασφάλιση της νομιμότητας προτείνεται να τοποθετηθούν εύκαμπτα κολoνάκια στο μέσο του οδοστρώματος.

Επανήλθε όμως με τη νέα Διοίκηση και αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο τριβής στους κόλπους της, μια που τον περασμένο Μάιο η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε μεν αλλά οριακά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με τέσσερα από τα 6 μέλη της πλειοψηφίας να τις καταψηφίζουν, θεωρώντας πως, 23 χρόνια μετά, οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί, άρα η μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Αυτός ο προβληματισμός οδήγησε, λίγες ημέρες αργότερα, στην απόσυρση του θέματος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση από τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του Δήμου, “με στόχο ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος”.

Μια πρώτη συνάντηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε στην Άνοιξη στις αρχές του καλοκαιριού, όπου κλήθηκαν αιρετοί της περιοχής, καταστηματάρχες, κάτοικοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων- όσοι δηλαδή γνωρίζουν λόγω της καθημερινότητάς τους το πρόβλημα στην πλατεία και επηρεάζονται από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σ’ εκείνη τη συνάντηση, παρουσιάστηκε η σχετική απόφαση της Δημοτικής Eπιτροπής και τέθηκαν οι προβληματισμοί, αποφασίστηκε δε στο τέλος η συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης έργου, αποτελούμενη από αιρετούς, κατοίκους, καταστηματάρχες και κοινωνικούς φορείς, με στόχο τη γνωμοδότηση για τη βελτίωση της απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, ώστε μετά από μελέτη να έρθει νέα πρόταση για την πλατεία της Άνοιξης.

Στην επιτροπή δήλωσαν συμμετοχή οι:

Ντ. Σχηματαριώτης (Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης, εκ μέρους της Διοίκησης), Γ. Φωτάκης (δημοτικός σύμβουλος, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας), Κ. Κουριδάκης (επικεφαλής του Εύπολι) με αναπληρωτή του τον Αντιδήμαρχο Α. ΚουκάςΣτ. Ρουσκέτος (κάτοικος Άνοιξης, εκ μέρους του Νέου Διόνυσου), ο Ν. Πίλτσης (ex officio ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου), Π. Θέμελης (καταστηματάρχης της περιοχής), Δ. Κυριάκης (κάτοικος Άνοιξης) και Ν. Χατζηχρηστίδης (Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίων Αγγέλων Άνοιξης).

Πρόεδρος της Επιτροπής, μετά μάλιστα από πρόταση της Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία, είναι ο κ. Κουριδάκης που στο πρόσωπό του συγκεντρώνει τρεις ιδιότητες: του πολιτικού μηχανικού, του επαγγελματία με γραφείο στην περιοχή και του κατοίκου Άνοιξης.

Η παραπάνω συνάντηση αποτέλεσε αιτία αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου, αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προς τη διαβούλευση και την επίσημη συμμετοχή του συλλογικού οργάνου των ντόπιων επιχειρηματιών.

Από τα μέσα του καλοκαιριού δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση για την πορεία αυτής της διαβούλευσης, αν και σε δήλωσή του στην Οδό Διονύσου στις αρχές Αυγούστου ο κ. Κουριδάκης είχε τοποθετήσει τη έναρξη των εργασιών της για μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο ίδιος στην πρόσφατη (16/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση, ανακοίνωσε τη συνάντηση της αυριανής Δευτέρας στην Άνοιξη. Ο ίδιος, μάλιστα ανέγνωσε επιστολή κατοίκου που επεσήμαινε σωρεία κυκλοφοριακών προβλημάτων στους δρόμους της Άνοιξης, μιλώντας για «αναρχία που έχει φτάσει στο απροχώρητο».