logo


Πολλές οι διαστάσεις που πήρε η χθεσινή, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, με αφορμή το θέμα που αφορούσε στην πρόταση του Προέδρου Μ. Μιχαήλ να παραχωρηθεί υπό προϋποθέσεις και το ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου της περιοχής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου. Πρόταση η οποία νωρίς νωρίς ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται, συζητήθηκε εντούτοις επί ώρα, κυρίως από τους δημοτικούς – και όχι από τους τοπικούς συμβούλους…- που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων, και υπό την πίεση πολλών συμπολιτών που είχαν προστρέξει στην Κοινότητα για να διαμαρτυρηθούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Αναμφισβήτητη είναι η δυσκολία στη συνύπαρξη ανάμεσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη από τη μια πλευρά, τις οποίες οι δράσεις γιγαντώνονται και προσελκύουν όλο και περισσότερους κατοίκους που αναγνωρίζουν και στηρίζουν το έργο της, και τα προγράμματα- και του Δήμου αλλά και ιδιωτών επιμορφωτών- από την άλλη πλευρά, που πραγματοποιούνται στο χώρο του ισογείου του Πολιτιστικού Κέντρου.

Σ’ αυτή τη δυσκολία, αλλά και στο θολό καθεστώς με τους ιδιώτες επιμορφωτές- “το Πολιτιστικό δεν είναι μαγαζί κανενός”, είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας- στηρίχθηκε η εισήγησή του να παραχωρηθεί και το ισόγειο στη Βιβλιοθήκη, με την πρόβλεψη τα υπόλοιπα προγράμματα γυμναστικής και χορών, μετά από συνεννόηση με τους οικείους Διευθυντές, να μεταφερθούν σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κάποιου από τα σχολεία της περιοχής, καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο μέχρι να έρθει η ώρα να στεγασθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη στον ανακαινισμένο χώρο του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο, όπως προβλέπει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα θα επανεξεταστεί η προσέγγιση στα θέματα του πολιτισμού.

Πρόβλημα πρώτο: Το όραμα, την ιδέα του, τις προϋποθέσεις που έθετε, την περιγραφή της πραγματικής κατάστασης που ίσως δεν ήταν αντιληπτή από όλους, τους λόγους τελικά που τον οδήγησαν στην παραπάνω εισήγηση, ουδέποτε έθεσε ο κ. Μιχαήλ σε γνώση των φυσικών συνομιλητών του, δηλαδή των κατοίκων και των εκπροσώπων τους. Διαβούλευση δεν προηγήθηκε σε καμιά στιγμή, όπως τόνισαν ιδιαιτέρως τόσο ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι όσο και η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο. Ιδιαιτέρως που πολλοί κάτοικοι θεωρούν το Πολιτιστικό Κέντρο σπίτι τους.

Πρόβλημα δεύτερο: Αυτοί οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποί τους, πίστεψαν πρόθυμα όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και “πήραν τα όπλα”, για να διαμαρτυρηθούν, επειδή “μας διώχνουν από το Πολιτιστικό Κέντρο”. Το παραδέχονταν μάλιστα χθες, και επί λέξει: “Την εισήγηση δεν την έχουμε δει/διαβάσει, αλλά ακούσαμε/διαβάσαμε ότι πάνε να μας διώξουν”.

Πρόβλημα τρίτο: Αυτοί που και κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν θα έπρεπε να έχουν λόγο στην εισήγηση του Προέδρου, δηλαδή οι συνάδελφοί του τοπικοί σύμβουλοι, υποσκελίστηκαν πλήρως από τους δημοτικούς συμβούλους- ανάμεσά τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δυο Αντιδήμαρχοι, δυο επικεφαλής παράταξης και τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι- που έκαναν τον κόπο να ανέβουν στην Κοινότητα, για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.

Πρόβλημα τέταρτο: Η άγνοια και η απειρία των τοπικών συμβούλων από την παράταξη της Διοίκησης σε θέματα διαδικασιών. Όταν ένα θέμα αποσύρεται από την Ημερήσια Διάταξη, δεν συζητείται. Είναι γνωστό σε όλους τους αιρετούς και συνήθως σεβαστό. Όμως παρά τη σχετική δήλωση του κ. Μιχαήλ, και την αντίστοιχη επισήμανση τόσο του Ιω Αμπαρτζίδη Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Χ. Κοντογεώργου, το θέμα συζητήθηκε κανονικότατα, χωρίς – επαναλαμβάνεται- να δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς συμβούλους να εκφράσουν την οποιαδήποτε άποψη. Πλην όμως, αυτός που έχει την υποχρέωση να τηρήσει τη διαδικασία σε ένα Τοπικό Συμβούλιο είναι ο δικός του Πρόεδρος, και όχι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως συνέβη χτες και επεσήμανε ο τέως Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης από τη μείζονα μειοψηφία.

Πρόβλημα πέμπτο: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου δεν είναι πλέον αυτή που γνωρίσαμε τη δεκαετία του ’90 στη μικρή προκαλλικρατική Κοινότητα. Από το 2019 είναι η κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου, με μητροπολιτική λειτουργία που απευθύνεται με το δανειστικό τμήμα και τις λοιπές δράσεις της σε όλους τους κατοίκους, και των 7 Κοινοτήτων, όπως υπενθύμισε ο Ν. Καρυστινός από το Νέο Διόνυσο. Συνεπώς, το οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει, είναι πρόβλημα του κεντρικού Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Επειδή όμως στεγάζεται στην Κοινότητα Διονύσου, και μέχρι να μεταφερθεί στον Άγ. Στέφανο, στο ίδιο- οποιοδήποτε- πρόβλημα (πρέπει να) έχει λόγο και το Τοπικό Συμβούλιο. Αλλιώς ας το περιορίσουν και τυπικά στις παρατάσεις ταφής.

Πρόβλημα έκτο– και κυριότερο: Το κτήριο της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Κέντρου, όπως και όλα τα δημοτικά κτήρια, βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου. Οι αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων ή των ορισμένων από τη Διοίκηση Αντιδημάρχων ή των αρμόδιων υπηρεσιών είναι αυτές που τα παραχωρούν σε όσους ζητούν τη χρήση τους, για συγκεκριμένο χρόνο και σκοπό, και με συγκεκριμένα νομιμοποιητικά έγγραφα. Αν αυτά δεν υπάρχουν, τότε η χρήση των δημοτικών χώρων γίνεται αυθαίρετα, πόσω μάλλον αν πρόκειται για δράσεις επ’αμοιβή. Όσο, ειδικά, για τα Πολιτιστικά Κέντρα, αυτά λειτουργούν με βάση συγκεκριμένο Κανονισμό, ο οποίος- ειρήσθω εν παρόδω- δεν είναι δημοσιευμένος στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, παρά μόνο ως τίτλος στο κατεβατό των κανονιστικών αποφάσεων. Αν η εισήγηση του Προέδρου είναι κόντρα στον Κανονισμό αυτόν, τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει έξω από την πόρτα του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου. Όμως, τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν εμποδίζει το Τοπικό Συμβούλιο να ασκήσει πίεση στη Δημοτική Αρχή, υποβάλλοντας το αίτημα για λήψη έστω και προσωρινών μέτρων, ώστε η δύσκολη συνύπαρξη της Βιβλιοθήκης με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο να εξομαλυνθεί μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στο Διόνυσο παρακολούθησαν οι: Ιω. Αμπαρτζίδης Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χ. Κοντογεώργος και Ν. Κοκκαλάς Αντιδήμαρχοι, Γ. Καλαφατέλης, Ν. Καρυστινός, Αγγ. Πέππα, Γ. Φωτάκης, Δ. Αλεξανδρής και Δ. Ιατρού επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες- πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης- παρατάξεις, Κ. Πέππας Πρόεδρος της Κοινότητας Σταμάτας, Μ. Σοφού από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Διονύσου, Κ. Μπομπής τέως τοπικός σύμβουλος και κάτοικοι της περιοχής καθώς και μέλη του ΚΑΠΗ.

Για την ιστορία επίσης, η πλήρης εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας Διονύσου είχε ως εξής:

Και μια τελευταία επισήμανση: Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται το κτήριο και το εσωτερικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε μια μικρή κωμόπολη στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Woodstock, όχι του θρυλικού φεστιβάλ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 αλλά της Πολιτείας του Vermont, στα βόρεια των ΗΠΑ. Το Woοdstock έχει σήμερα πληθυσμό μόλις 3.000 κατοίκων- αλλά και τι Βιβλιοθήκη!