logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον Ιούνιο του 2024 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της εθελοντικής δράσης των Κύκλων Επανορθωτικής Δικαιοσύνης η οποία υλοποιήθηκε πιλοτικά στην Κοινότητα Αγ. Στεφάνου με συνολικά 10 συναντήσεις (Οκτώβριος 2023- Ιούνιος 2024).

Ο στόχος των Κύκλων Επανορθωτικής Δικαιοσύνης ήταν η όσο πιο αντιπροσωπευτική συμμετοχή κατοίκων της κοινότητας, ώστε να συζητηθούν σε μια συντονισμένη συζήτηση θέματα νεανικής ή σχολικής παραβατικότητας και να προταθούν λύσεις για την παραβατικότητα που απασχολεί την ευρύτερη κοινότητα της πόλης.

Υπήρξε σημαντική συμμετοχή συμπολιτών και εκπροσώπων των φορέων της κοινότητας, εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων και των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων σχολείων του Αγ. Στεφάνου και εργαζόμενων του Δήμου. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της αστυνομίας και της ασφάλειας, ο ιερέας της ενορίας, οι διευθύντριες των σχολικών μονάδων και κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Διονύσου. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα, που εναλλάσσονταν στις διαφορετικές συναντήσεις των κύκλων.

Τους Κύκλους συζήτησης πρότειναν στην Κοινότητα, σχεδίασαν και συντόνισαν επιστημονικά η Θεοδώρα Αδαμάκη κοινωνιολόγος, με εξειδίκευση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στη συστημική συμβουλευτική ενηλίκων και η Χριστίνα Μουτσοπούλου, ψυχολόγος με εξειδίκευση στη σχολική ψυχολογία και πιστοποιημένη στην Μη Βίαιη Αντίσταση (NVR).

Η ομάδα πρωτοβουλίας και οργάνωσης των Κύκλων, εκτός από τις συντονίστριες, αποτελούνταν από την κα Ιωάννα Γεροντογιάννη, υπάλληλο της Δημοτικής ενότητας Αγ. Στεφάνου, τον κ. Δημήτρη Μπαμπανίκα, πρόεδρο κοινότητας 2019 -2023, τον κ. Ιωάννη Χιώτη, τωρινό πρόεδρο της κοινότητας και τον κ. Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, πρώην Συντονιστή του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας.

Τους Κύκλους στήριξαν με μεγάλο ενθουσιασμό οι γονείς των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και της Ένωσης Γονέων, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενεργή συμμετοχή και τη συνεχή ροή της δράσης.

Επίσης την αμέριστη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας έδωσε ο Δήμος Διονύσου, παρέχοντας αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου για τις περισσότερες συναντήσεις, καθώς και η Δ/ντρια του 2ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου, κα Αικ. Μπρις και η Δ/ντρια του Γυμνασίου Αγ. Στεφάνου, κα Μαρία Χατζή, που φιλοξένησαν τους κύκλους στα σχολεία τους.

Η αποτίμηση των Κύκλων ήταν εξαιρετικά θετική. Η Κοινότητα, όπως φάνηκε από την συμμετοχή, είχε ανάγκη την επανορθωτική προσέγγιση των Κύκλων, οι οποίοι βασίζονται στη συμπερίληψη όλων των απόψεων των πολιτών, στο σεβασμό της άποψης του άλλου, στην ίση συμμετοχή και στην ενεργοποίηση για το κοινό καλό.

Ο στόχος των Κύκλων της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης είναι πάντα η συλλογική και ατομική εγρήγορση, με αφορμή μία παραβατική συμπεριφορά ή ένα κοινωνικό θέμα, να μιλήσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, μέσα από ένα σενάριο – παιχνίδι ρόλων και με σεβασμό στη διαφορετική άποψη όλων των συμμετεχόντων. Έτσι στη Δράση των Κύκλων στον Άγιο Στέφανο, χτίστηκε εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον και δόθηκαν από τους συμμετέχοντες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επίλυση των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Οι Επανορθωτικοί Κύκλοι βασίζονται στο επανορθωτικό μοντέλο διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας και όχι στο τιμωρητικό. Δηλαδή, ο δράστης/ες πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του υπεύθυνα και ώριμα και να δεσμευτεί προς την επανόρθωση της ζημιάς που προκλήθηκε. Όλοι στον κύκλο βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τιμωρία ταπεινώνει, φέρνει ντροπή, προκαλεί θυμό και συχνά κλιμακώνει τη βία. Αντίθετα, η ευκαιρία για επανόρθωση βοηθά τη συναισθηματικο-κοινωνική ανάπτυξη των νέων. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι η επανόρθωση εμποδίζει σημαντικά την επανάληψη παραβατικών πράξεων από ανηλίκους.

Οι συντονίστριες και η ομάδα πρωτοβουλίας ευχαριστούν τον Δήμο Διονύσου, την Κοινωνική και Συμβουλευτική Υπηρεσία και την Κοινότητα Αγίου Στεφάνου, για την υποστήριξη και την πλαισίωση σε όλη την διάρκεια αυτής της δράσης.

Το 2024-25 οι συντονίστριες θα μπορέσουν να συνεχίσουν εθελοντικά τη δράση ανοίγοντας τους Κύκλους σε άλλες Κοινότητες του Δήμου, με συναντήσεις ανά δύο μήνες. Για τον νέο κύκλο αυτής της δράσης θα ενημερωθείτε όταν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της.