logo


Εκτός Ημερησίας Διατάξεως, και μάλλον εσπευσμένα, συζητήθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου οι προτάσεις της Κοινότητας για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου, την προηγούμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Σημειώνεται εδώ πως, αν και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ζητούσε με έγγραφό της την άμεση κατάθεση των προτάσεων από τις Κοινότητες, οι αντίστοιχες συνεδριάσεις των υπόλοιπων Τοπικών Συμβουλίων πραγματοποιούνται μέσα σε αυτή ή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Η εσπευσμένη συζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθούν αυτούσιες σχεδόν οι περυσινές προτάσεις της Κοινότητας Διονύσου, κι έτσι συμπεριλήφθηκαν και έργα που είτε έχουν πραγματοποιηθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων, είτε έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της οδού Αθηνών που συνδέει το Διόνυσο με τη Δροσιά και θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της βιοκλιματικής ανάπλασης των Κοινόχρηστων Χώρων της Δροσιάς, έργο που έρχεται από το 2022, ήδη δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ξεκινήσει τα Χριστούγεννα. Επιπλέον, μικρή ήταν η συμμετοχή στη συζήτηση των τοπικών συμβούλων, κάποιοι από τους οποίους δήλωσαν πως ενημερώθηκαν για το θέμα την τελευταία στιγμή, ενώ φάνηκε πως δεν γνώριζαν τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Πάντως οι προτάσεις, 28 τον αριθμό, χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως λίστα επιθυμιών μάλλον, ενώ απαραίτητη κρίθηκε η προτεραιοποίησή τους. “Για να έχει αξία αυτή η λίστα, πρέπει να προηγηθούν οι άξονες από το Δημοτικό Συμβούλιο και πάνω σ’ αυτούς να κατατεθούν οι όποιες προτάσεις”, επεσήμανε ο τέως Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης. Ο ίδιος εκτίμησε πως η βέλτιστη λύση για τις παρεμβάσεις, επί παραδείγματι, στους Κοινόχρηστους Χώρους (σ.σ. Σε εννέα ανέρχονταν οι σχετικές προτάσεις) θα ήταν η επιλογή ενός μεγάλου Χώρου, όπως είναι ο Λόφος Πνυκός, για τον οποίο να εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη με την έγκριση του Δασαρχείου, ώστε να διαμορφωθεί αποτελεσματικά, άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε πως στο κομμάτι των ασφαλτοστρώσεων, των 6 συνολικά προτάσεων της Κοινότητας, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τρεις μεγάλες εργολαβίες- μια από Ίδιους Πόρους, μια με χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ και η τρίτη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας- που περιλαμβάνουν δρόμους και της Κοινότητας οι οποίοι είτε έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί είτε θα ασφαλτοστρωθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Καλαφατέλης υπογράμμισε επιπλέον ιδιαιτέρως στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν, και στο Διόνυσο και στη Σταμάτα, αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά μετά από τις φωτιές του καλοκαιριού, αφού βέβαια πρώτα γίνει η διευθέτηση του ρέματος της Μητρ. Κυδωνιών.

Στην επιλογή ενός ή δυο έργων από αυτή τη μακρά λίστα επιθυμιών στάθηκε από την πλευρά του και ο τέως τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής, μια που, όπως τόνισε, κάθε χρόνο έρχονται οι ίδιες προτάσεις και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η Α. Πέππα, δημοτική σύμβουλος με την πλειοψηφία, που- με 14 χρόνια εμπειρία στα δημοτικά έδρανα- πρότεινε με τη σειρά της ιεράρχηση στις προτάσεις ανά έτος. Η ίδια απέδωσε τη μη υλοποίηση έργων- “και όλες οι Κοινότητες έχουν τεράστιες ανάγκες”- στα χρήματα που δεν υπάρχουν, στο Δασαρχείο που δεν εγκρίνει, στην Περιφέρεια που δεν εντάσσει, στις μελέτες που δεν είναι αρκετά ώριμες, και όχι στη βούληση που είναι δεδομένη. Προσέθεσε, τέλος, πως θα πρέπει στις προτάσεις να περιληφθούν παρεμβάσεις για τη Ραπεντώσα που κάηκε το καλοκαίρι, καθώς και μνεία για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Κεντρική θέση στη συζήτηση κατείχε η ασφαλτόστρωση και διάνοιξη της οδού Κωνσταντινουπόλεως, του δρόμου δηλαδή που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στον οικιστικό ιστό και το περιαστικό δάσος. Η διάνοιξή της συνδέθηκε και με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, όπως τόνισε η τοπική σύμβουλος με την πλειοψηφία Σ. Παπαδογιαννάκη, και ανέβηκε στην κορυφή των προτάσεων στο αντίστοιχο κεφάλαιο, ως ένα από τα πλέον αναγκαία έργα, παρά το μεγάλο κόστος του.

Κεντρική θέση στις προτάσεις της Κοινότητας κατείχε για μια ακόμη φορά και η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στη Ραπεντώσα, που πηγαινοέρχεται στα συλλογικά όργανα από την προκαλλικρατική εποχή ακόμη, επί 20 χρόνια τουλάχιστον. Για το έργο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, και παλαιότερα με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, με το αρχικό ποσόν των 20.000 ευρώ. Όπως όμως υπογράμμισε ο τέως Δήμαρχος, το ποσόν αυτό δεν είναι δεσμευτικό μια που επί των ημερών της θητείας του, όταν είχε υπογράψει τη δεύτερη προγραμματική σύμβαση, είχε διαμηνύσει στο Υπουργείο πως ο Δήμος ήταν διατεθειμένος να δαπανήσει πολλαπλάσια χρήματα για τον αρχαιολογικό χώρο. Σημαντική εδώ ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινού, που ως Αντιδήμαρχος (και) Πολιτισμού επί Διοίκησης Καλαφατέλη είχε χειριστεί το θέμα. Ο κ. Καρυστινός επέμεινε ιδιαιτέρως στη λανθασμένη ονομασία του χώρου ως Βωμού, που απομειώνει την αρχαιολογική αξία ενός πολιτιστικού θησαυρού του τόπου,  όπου συνυπάρχουν δυο αρχαία ιερά (του Απόλλωνα και του Διονύσου), ένα θέατρο και ένα χορηγικό μνημείο, όπως υπογράμμισε. Μπορεί το θέατρο να ξεκίνησε από εδώ, τόνισε ο κ. Καρυστινός, και προσέθεσε πως η λέξη με τη δεύτερη μεγαλύτερη αναζήτηση- μετά το Μαραθώνα- στις ηλεκτρονικές μηχανές, είναι η λέξη «θέατρο».

Το Τοπικό Συμβούλιο, μετά από επισήμανση του Δ. Αλεξανδρή, δημοτικού συμβούλου με τον Εύπολι, απασχόλησε και το θέμα της εναπόθεσης των μπάζων από το συνεχιζόμενο έργο της αποχέτευσης, καθώς και ογκωδών αντικειμένων, τόσο στο Πηγαδάκι όσο και μπροστά από την Κοινότητα.

Τέλος, εντάχθηκε στις προτάσεις και η διάνοιξη της οδού Ανθέων, μπροστά από τον Παιδικό Σταθμό, ώστε να καταλήγει στη Λ. Αιολίδος. Για το συγκεκριμένο έργο, σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική διαδικασία για τον καθορισμό τιμής μονάδος στο πλαίσιο αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Τη διαδικασία αυτή, εντούτοις, έχει μπλοκάρει με παρέμβασή του το Δασαρχείο, που διεκδικεί την έκταση υπέρ του Δημοσίου, ενημέρωσε ο κ. Φωτάκης. “Με τόσα που έχουν συμβεί στην πόλη, και με τους νόμους για την πυροπροστασία, εδώ και τώρα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος αν η Δημοτική Αρχή επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος”, υποστήριξε η Δ. Ιατρού από τον Νέο Διόνυσο. Η ίδια έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα τόσο στο Τοπικό Συμβούλιο, όπου ήταν μέλος την προηγούμενη τετραετία, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη νέα της ιδιότητα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου περιελάμβαναν ακόμη παρεμβάσεις στο κτήριο της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Κέντρου (σ.σ. που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της συμφωνίας-πλαίσιο για την ανακατασκευή δημοτικών κτηρίων, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει μεγάλο υπόλοιπο), στα ανοιχτά γήπεδα των σχολείων και στο Κοιμητήριο, καθώς και η μεταφορά του πυροφυλακίου στο Διονυσοβούνι ώστε να καλύπτει και να ελέγχει μεγαλύτερο εύρος της περιοχής.