logo


Πραγματοποιήθηκε μεν χθες, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, που προχτές είχε ματαιωθεί, ως τακτική, λόγω έλλειψης απαρτίας- αλλά για να εγκριθούν τα δυο θέματα που αφορούσαν στη διάθεση της επιχορήγησης του ΥΠΕΣ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, χρειάστηκε να επιστρατευθεί η διπλή ψήφος της Δημάρχου: Και η διάθεση των 138.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών την ύδρευση, αλλά και η δαπάνη των 455.000 ευρώ για υλοτομίες, αποκομιδή καύσιμης ύλης και φυτεύσεις, αμέσως μετά, απέσπασαν ίδιο αριθμό θετικών και αρνητικών ψήφων, με αποτέλεσμα να εγκριθούν με τη διπλή ψήφο της Προέδρου της Επιτροπής και Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου.

Σημειώνεται εδώ ότι ο Π. Τσούκας από την πλειοψηφία, που συμμετείχε διαδικτυακά, διαφοροποιήθηκε πλήρως και στα δυο θέματα, δίνοντας αρνητική ψήφο στο πρώτο και λευκή ψήφο στο δεύτερο, και αποδοκιμάστηκε από συναδέλφους του της ίδιας παράταξης που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση. Επιπλέον, επιστολή προς όλους ανεξαιρέτως τους αιρετούς του Δήμου (δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους) είχε στείλει από την προηγούμενη ημέρα η Λ. Κανακάρη, επίσης δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, όπου ενημέρωνε για την εκ νέου απουσία της, αλλά και έθετε σειρά ερωτημάτων προς τη Δήμαρχο αναφορικά με τα παραπάνω δυο θέματα, εγκαλώντας την για ελλιπή ενημέρωση και για μη τήρηση των υπεσχημένων:

Καλημέρα σε όλους,

Δεν είναι ούτε σήμερα εφικτή η παρουσία μου.

Δήμαρχε, έχω επανειλημμένα θέσει τα παρακάτω ερωτήματα και παρακαλώ να διαβαστούν στην επιτροπή.
-Έχουμε αρνητική απάντηση από το Δασαρχείο για καθαρισμό των περιοχών μέσω antinero και για τις οποιες καλουμαστε να δωσουμε χιλιάδες ευρώ,προφανώς χωρίς λόγο,  όπως σας ζητήσαμε Δήμαρχε?

-Έχουμε επικοινωνήσει με επαγγελματίες τις περιοχής για δωρεάν αποκομιδή με αντίτιμο σε είδος της ξυλείας όπως σας ζητήσαμε Δήμαρχε?
-Έχουμε την λίστα από τα καμένα υδρόμετρα όπως σας ζητήσαμε Δήμαρχε?
-Η τιμή από τα 550 ευρώ ανά αρπάγη, και μετά 450 ευρώ ανά αρπάγη και σήμερα 380 ευρώ ανά αρπάγη πως προέκυψε Δήμαρχε?

-Η απ ευθείας ανάθεση χωρίς δημοσίευση πόσες φορές έχουμε πει ότι μας βρίσκει κάθετα αντίθετους μιας και καταδικάζαμε την προηγούμενη διοίκηση για αυτές τις τακτικές?

Η απουσία και η παρουσία κάθε Δημοτικού Επιτρόπου είναι δικαίωμα και υποχρέωση αντίστοιχα,  όπως επίσης και το να ενημερώνεται για τα θέματα που καλείται να ψηφίσει και να βάλει την υπογραφή του, πόσο δε όταν τα ίδια θέματα έχουν αποσυρθεί από εσένα Δήμαρχε πολλάκις με υποσχέσεις πως θα γίνουν σωστά και νόμιμα.
Ανακοινώσεις με μοναδικό σκοπό την πλάνη των Δημοτών και όχι η επί της ουσίας ενημέρωση τους με βρίσκουν κάθετα αντίθετη.

Καλή συνέχεια σε όλους,

Κανακάρη Ευαγγελία

Πιο συγκεκριμένα:

Κανονικά προσήλθαν χθες τα τρία μέλη της Δημοτικής Επιτροπής που προέρχονται από τη μείζονα μειοψηφία (Γ. Καλαφατέλης, Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης), κανονικά και η Δ. Ιατρού από τον Νέο Διόνυσο, παρούσα και η Δήμαρχος με τους Αντιδημάρχους Λ. Νούση Οικονομικών και Α. Κουκά Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ επιπλέον των προχθεσινών παρόντων προσήλθαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής οι Στ. Ουσταμπασίδης και Π. Τσούκας. Τα θέματα, εξάλλου, στην Ημερήσια Διάταξη, είχαν χαρακτηριστεί ως κατεπείγοντα, μια που αφορούσαν- τουλάχιστον τα δυο από αυτά- στην αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι δυο φωτιές του φετινού καλοκαιριού.

Νωρίς νωρίς κατά τη συζήτηση των δυο αυτών θεμάτων η Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε- σ.σ. διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση- προηγήθηκε σχετική απόφαση του ΥΠΕΣ, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές. Απάντησε, έτσι σε ένα από τα σημεία της επιστολής της κ. Κανακάρη, η οποία, πάντως, δεν διαβάστηκε στην Επιτροπή, όπως η ίδια είχε ζητήσει και όπως είθισται.

Από την άλλη πλευρά, τα σημεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, και εκφράσθηκαν τόσο από τη μείζονα όσο και από τους κυρίους Ουσταμπασίδη και Τσούκα, αφορούσαν:

*Στην ασάφεια της μελέτης, ειδικά για την αποκατάσταση των ζημιών στην ύδρευση, όπου προβλέπεται η αντικατάσταση 148 καμένων υδρομέτρων. Πού εντοπίζονται ανά Κοινότητα, πώς κάηκαν όντας μέσα στη γη βυθισμένα στο νερό, ποιες είναι οι σωληνώσεις για τις οποίες απαιτείται αντικατάσταση- ήταν πληροφορίες που δεν περιείχε η εισήγηση, για τις οποίες η Δήμαρχος δεσμεύθηκε πως θα δοθούν σύντομα.

*Στις τιμές που οι εργολάβοι έδωσαν για τις προβλεπόμενες εργασίες. Ειδικά για την αντικατάσταση των 148 υδρομέτρων, ζητείται το ποσόν των 400 ευρώ ανά τεμάχιο, όταν πριν από λίγους μήνες, η ίδια εταιρεία που σήμερα δίνει αυτή την προσφορά, συμμετείχε και πήρε το διαγωνισμό για την αντικατάσταση  12.000+6.000 παλιών υδρομέτρων με ψηφιακά, με τη μισή τιμή. Σημειώνεται εδώ πως τα 148 υδρόμετρα έχουν ήδη αντικατασταθεί από το απόθεμα του Δήμου, οπότε η μελέτη αφορά στην αντίστοιχη προμήθεια για την αποκατάσταση του αποθέματος αυτού.

*Στην καταγραφή ή όχι των καταναλώσεων που είχαν τα παλιά υδρόμετρα που κάηκαν, κατά την αντικατάστασή τους με τα νέα, για να αποφευχθούν τα λάθη στον υπολογισμό της κατανάλωσης, αλλά και στη σχετική ενημέρωση των ιδιοκτητών

*Στη δυνατότητα διάθεσης της επιχορήγησης του ΥΠΕΣ σε έργα υποδομών και όχι σε υλοτομίες, που μπορούν να γίνουν από το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ ή/και το Δασαρχείο

*Στην, εν τέλει, αποτελεσματική ή όχι διαπραγμάτευση της Διοίκησης με τους εργολάβους που προσκλήθηκαν για τις εργασίες.

Δικαιολογώντας το κατεπείγον και για τα δυο θέματα, η Δήμαρχος διαβεβαίωσε πως η διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε με βάση την απόφαση του ΥΠΕΣ, τηρήθηκε κατά γράμμα (πρόσκληση για υποβολή προσφορών από εργολάβους, έλεγχος τιμών και εκπτώσεων κ.λπ.), κάτι που οδήγησε στην καθυστέρηση της σχετικής ανάθεσης, γι’ αυτό και χτες ήρθε ως κατεπείγον θέμα. Στο κατεπείγον συνετέλεσε και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που επιβάλλουν την άμεση απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από την περιαστική περιοχή.

Στο κατεπείγον συμφώνησαν μεν όλα τα μέλη, πλήθος όμως ερωτήσεων, επισημάνσεων και ενστάσεων κατατέθηκαν τόσο από τα μέλη της μείζονος όσο και από μέλη της Διοίκησης:

“Ασαφή και με πολλά ερωτηματικά και απορίες”, χαρακτήρισε ο κ. Καλαφατέλης την εισήγηση για τις ζημιές στην ύδρευση, που σε κάποια σημεία της είχε βασιστεί σε κατ’ εκτίμηση υπολογισμούς, όπως παραδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης. “Αδιανόητη οι τιμές των υδρομέτρων που δίνει σήμερα η εταιρεία, που έχει ήδη πάρει 3,5 εκατομμύρια στο διαγωνισμό”, υπογράμμισε ο κ. Κριεμάδης, τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. “Να μάθουμε σε ποιες περιοχές και από ποιους αντικαταστάθηκαν τα υδρόμετρα και για πόσα μέτρα σωληνώσεων μιλάμε”, ζήτησε ο κ. Ουσταμπασίδης. “Πρόνοια και καλύτερη αντιμετώπιση, με τη θέσπιση μικρότερης τιμολόγησης, για τις υπερβολικές καταναλώσεις νερού που πραγματοποιήθηκαν από τους κατοίκους στις 4 πυρόπληκτες Κοινότητες”, ζήτησαν η κ. Ιατρού και ο κ. Τσούκας. Ο τελευταίος μάλιστα, μαζί με τον κ. Φωτάκη, τέως Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού, από τη μείζονα, ζήτησαν την απόσυρση του θέματος, μέχρι να προσκομιστούν περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για καλύτερη τεκμηρίωση, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό από τη Δήμαρχο “γιατί δεν μπορούμε να χρονοτριβήσουμε περισσότερο”.

Απαντώντας στα παραπάνω η κ. Μαϊχόσογλου επικαλέστηκε και πάλι την απόφαση του ΥΠΕΣ που ορίζει ότι αν το ποσόν που θα διατεθεί είναι τελικά μικρότερο του προϋπολογισμού της μελέτης, το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί σε άλλα έργα, με την υποχρέωση του Δήμου να ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο. Προσέθεσε, επίσης πως οι ζημιές έχουν καταγραφεί και από την Επιτροπή Φυσικών Καταστροφών όσο και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, ενώ και οι εργασίες θα παραληφθούν αρμοδίως. Επιπλέον, και ανταποκρινόμενη σε αίτημα της κ. Ιατρού, τόνισε πως θα υπάρχει συνεχής έλεγχος στις εργασίες και στην τήρηση των προδιαγραφών της μελέτης, ενώ διαβεβαίωσε πως στην τιμολόγηση του νερού θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες του καλοκαιριού στις 4 Κοινότητες. Επαναλάμβανε, μάλιστα, συνεχώς, πως “όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για να στηρίξουμε και να αποκαταστήσουμε τον τόπο”. Αποκρούοντας, τέλος, τις αιτιάσεις για πιθανά αναποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εργολάβους, δήλωσε πως στη διαπραγμάτευση και τις δικές της ενέργειες οφείλεται η επιχορήγηση των 650.000 ευρώ που δόθηκε στο Δήμο από το ΥΠΕΣ τη δεύτερη ημέρα μετά τις φωτιές (σ.σ. επιχορήγηση που πάντως δόθηκε σε όλες τις πυρόπληκτες πόλεις την ίδια ημέρα, 13 Αυγούστου), αλλά και πως “ο κόσμος κάτι θα υπολόγισε για να βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση”.

Στο θέμα οι ψήφοι μοιράστηκαν, με τέσσερις θετικές (Κ. Μαϊχόσογλου, Λ. Νούση, Α. Κουκάς και Στ. Ουσταμπασίδης, όλοι από την πλειοψηφία) και τέσσερις αρνητικές ψήφους (Γ. Καλαφατέλης, Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα και Π. Τσούκας από την πλευρά της Διοίκησης), με αποτέλεσμα να εγκριθεί με τη διπλή ψήφο της Προέδρου.

Την ίδια τύχη- έγκριση με τη διπλή ψήφο της Προέδρου- είχε λίγο αργότερα και το θέμα που αφορούσε στις υλοτομίες, στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης και τις φυτεύσεις, συνολικής δαπάνης 455.000 ευρώ. Εν προκειμένω, η εργολαβία αφορά εκτός από τα παραπάνω, και τη μίσθωση δυο μικρών αρπαγών για μεγαλύτερη ευελιξία μέσα στους δρόμους, αλλά και την τοποθέτηση κάδων γειτονιάς για την εναπόθεση καύσιμης ύλης που ακόμη εντοπίζεται μέσα σε ιδιοκτησίες και την απομάκρυνσή τους μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με το Δήμο. Όσο για την απουσία πρόβλεψης για αντιπλημμυρικά έργα, που επεσήμανε η κ. Ιατρού, υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στον οποίο δεν μπορεί να παρέμβει ο Δήμος, όπως τόνισε η Δήμαρχος, ενώ συνεννόηση θα πραγματοποιηθεί και με το Δασαρχείο για τη χρήση φερ’ ειπείν κορμοδεμάτων. Η δημοτική σύμβουλος από τον Νέο Διόνυσο αναφέρθηκε επιπλέον στη διαχείριση της καύσιμης ύλης και των προϊόντων υλοτομίας, ώστε να καταλήξουν στους δημότες. “Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο”, απάντησε ο παρευρισκόμενος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς, αναφέροντας πως η διάθεση θα ξεκινήσει από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που θα εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα, και εν συνεχεία θα υπάρξει ανακοίνωση για το γενικό πληθυσμό, και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Και στο θέμα αυτό κεντρικό σημείο υπήρξε η διαφορά στις τιμές που προσέφεραν οι εργολάβοι, 14 τον αριθμό, για τις διάφορες κατηγορίες εργασιών, σε σύγκριση με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που εδώ και μήνες δεν λέει να τελεσφορήσει, ενώ παράλληλα πηγαινοέρχεται στη Δημοτική Επιτροπή η ανάθεση της αποκομιδής των κηπαίων. Το παράδειγμα που έδωσε ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού ήταν ενδεικτικό: “Φανταστείτε να συμμετάσχω στο διαγωνισμό ως εργολάβος και να δώσω προσφορά 100 ευρώ και στη συνέχεια να προσκληθώ στη διαδικασία που ακολουθήσατε και να δώσω διπλάσια προσφορά”. Άλλο να συμμετέχεις στο διαγωνισμό ενάμιση εκατομμυρίου και για δουλειά ενός και δυο χρόνων και άλλο τώρα, για λίγα μεροκάματα, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας, που όμως παραδέχθηκε πως οι τιμές στην παρούσα ανάθεση είναι ελαφρά υψηλότερες αυτών του διαγωνισμού. Αν επιπλέον βρεθεί ανάδοχος με χαμηλότερη τιμή, θα διακόψουμε και θα συνεχίσουμε με αυτόν, προσέθεσε η Δήμαρχος, επιμένοντας πως επιτεύχθηκε η καλύτερη διαπραγμάτευση.

Αποκαλυπτική επιπλέον, μετά από σχετική επισήμανση του κ. Κριεμάδη, ήταν η αναφορά σε έγγραφο του Δασαρχείου, το οποίο είναι μεν υπεύθυνο για τις υλοτομίες και τον καθαρισμό στις εκτός Σχεδίου περιοχές, αλλά δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης των σχετικών εργασιών και πρακτικά πετάει το μπαλάκι στο Δήμο!

“Όπως πήγε επί σειρά ετών σε δεκάδες δρόμων στο περιαστικό δάσος, έτσι θα μπορούσε να πιέσετε ώστε να πάει και τώρα το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ. Και να μη χρειαστεί ο Δήμος να πετάξει τόσες χιλιάδες ευρώ, αντί να διαθέσουμε τα χρήματα σε πραγματικές υποδομές”, αντέτεινε ο κ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος μάλιστα άφησε και αιχμές, μιλώντας για “εξυπηρέτηση άλλων καταστάσεων”, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δημάρχου, αλλά και του παριστάμενου Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρου: “Οι επαφές με το ΑΝΤΙΝΕΡΟ, που δεν έχει πλέον πολλά χρήματα, αλλά με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, απέφεραν τον καθαρισμό μεγάλων εκτάσεων, στο άλσος ΣΑΑΚ, στην Άνοιξη. Για τα υπόλοιπα, θα φροντίσουμε να διαχειριστούμε με οικονομία την επιχορήγηση του ΥΠΕΣ, ώστε να πάει στην αποκατάσταση φθορών και ζημιών”, τόνισε η Δήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως την ώρα της ψηφοφορίας για το θέμα που αφορούσε στη διάθεση 455.000 ευρώ για υλοτομίες κ.λπ., ένταση προκλήθηκε με αφορμή τη λευκή ψήφο που έδωσε ο κ. Τσούκας από την πλειοψηφία: Τόσο ο κ. Κοκκαλάς και ο κ. Τραϊφόρος, όσο και η Δήμαρχος, φάνηκε να δυσανασχετούν μεγαλόφωνα με την ψήφο του συναδέλφου τους. Λίγες στιγμές αργότερα, νέα ένταση σημειώθηκε, όταν η μείζων μειοψηφία έδωσε την αρνητική ψήφο της: Εν προκειμένω, μαζί με τους δυο Αντιδημάρχους που δυσανασχέτησαν, ήταν ο τοπικός σύμβουλος Αγ. Στεφάνου Χ. Καρυπίδης αυτός που λοιδόρησε τα μέλη της μείζονος, διερωτώμενος αν οι υπόλοιποι μπορούσαν να χειροκροτήσουν την αρνητική ψήφο της.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως πλην του κ. Τσούκα που έδωσε λευκή ψήφο, από την πλευρά της μειοψηφίας θετικά στάθηκαν η Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Λ. Νούση και Α. Κουκάς (σ.σ. ο κ. Ουσταμπασίδης είχε εντωμεταξύ αποχωρήσει) και αρνητικά η μείζων με τα τρία μέλη της, οπότε το θέμα εγκρίθηκε και εδώ με τη διπλή ψήφο της Προέδρου, και με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας να σχολιάζει “ευτυχώς που υπάρχει και η Δήμαρχος για να προχωρήσει ο τόπος”!