logo


Σε φιάσκο εξελίχθηκε η παρουσίαση των τριών εναλλακτικών σεναρίων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου.

Και σ’ αυτό συνετέλεσαν:

*Η καθυστέρηση κατά μια τουλάχιστον ώρα της έναρξης της παρουσίασης, επειδή υπήρχε πρόβλημα με τη σύνδεση στο κανάλι του Δήμου στο YouTube. Αν το ΤΠΣ είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για το μέλλον της πόλης, φροντίζεις να είσαι έτοιμος μέρες πριν, και όχι την τελευταία στιγμή, για τη δημόσια παρουσίασή του.

*Η καθόλου εκλαϊκευμένη παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων από την πλευρά της μελετήτριας, παρά τη σχετική ρητή οδηγία του Υπουργείου, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των παρισταμένων να αναρωτιέται τι είναι αναοριοθέτηση, ή επανέγκριση ορίων, ή πολεοδόμηση των οικισμών. Καλό και χρήσιμο θα ήταν εν προκειμένω να παρακολουθούν τις ζωντανές παρουσιάσεις των ΤΠΣ και οι παράγοντες του Υπουργείου, ώστε και να τις αξιολογούν αλλά και να διαπιστώνουν τις αντιδράσεις των πολιτών.

*Οι προσωπικές επιθέσεις τόσο προς το πρόσωπο της μελετήτριας όσο και της Δημάρχου, με αφορμή σωρεία δικαστικών αποφάσεων που ασαφές παρέμεινε αν και κατά πόσο λήφθηκαν υπόψη κατά τη σύνταξη των σεναρίων, ειδικά για τους οικισμούς της Σταμάτας. Η όξυνση του κλίματος και η ανταλλαγή χαρακτηρισμών δεν βοήθησε στην μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος.

*Η διαρροή, όπως καταγγέλθηκε, των εναλλακτικών σεναρίων, πριν από τη χτεσινή δημόσια παρουσίαση, στην πλατφόρμα του Υπουργείου, απ’ όπου αποσύρθηκαν εσπευσμένα.

*Η ελάχιστη διαδικτυακή συμμετοχή των κατοίκων και δημοτών, που σε καμιά περίπτωση δεν ξεπέρασαν τους 25!

*Και όταν ένας από αυτούς έστειλε ερώτημα στη διαδικτυακή πλατφόρμα, χρειάστηκε η παρέμβαση της Οδού Διονύσου για να κατατεθεί και δημοσίως, γιατί κανείς από το Δήμο, ούτε και ο συντονιστής της παρουσίασης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης, δεν παρακολουθούσε τυχόν διαδικτυακές παρεμβάσεις ενδιαφερομένων.

*Αν, τέλος, οι δημότες που είχαν προσέλθει από τον Άγ. Στέφανο ή την Άνοιξη ή τη Σταμάτα, ή τη Δροσιά, περίμεναν λύσεις για την τριαντάχρονη και πλέον ομηρία των περιουσιών τους, διαψεύστηκαν πλήρως.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της απογοήτευσης αποτέλεσε η σύντομη τοποθέτηση του Αντ. Μυλωνά από την Άνοιξη: “Το 2008 αγόρασα οικόπεδο στην περιοχή Φασίδερι, στην Άνοιξη. Το αγόρασα με δάνειο, με χαρτί Πολεοδομίας, με συντελεστή δόμησης και καθόλα νόμιμο και πληρώνω δόση 500 ευρώ το μήνα. Και αυτό το οικόπεδο δεν μπορώ να το κάνω τίποτα. Και μου λέτε να περιμένω να τελειώσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, να περιμένω να γίνει πολεοδόμηση, και να πάρω χαρτί από το Δασαρχείο, για ένα οικόπεδο στο οποίο δεν έχω εγώ καμιά ευθύνη; Αυτό μου λέτε; Το Υπουργείο υποτίθεται ότι κάνει μια μελέτη για να δώσει λύση στο πρόβλημα της περιοχής. Και σας ρωτάω: Εσείς τι λύση δίνετε;” Το ίδιο σύντομη ήταν και η απάντηση της μελετήτριας: “Σας καταλαβαίνω, έχετε τα μύρια δίκια, δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση σας, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις”.

Ή της Λ. Παπαπαναγιώτου, πρώην δημοτικής συμβούλου από τον Άγ. Στέφανο: “Σήμερα ήρθαμε εδώ με μια ελπίδα. Και αφού ακούσαμε την πολιτεία να λέει τι καλά που είναι τα ΤΠΣ και πρέπει να γίνουν για την υγιή ανάπτυξη του τόπου, έχουμε κι ένα καλό μελετητικό γραφείο, έχουμε όλα τα καλά, τελικά μας λέτε ότι δεν έχουμε τίποτα και πάλι θα είμαστε στο έλεος του Δασαρχείου”.

Ή του Γ. Λαγκαδινού, τοπογράφου μηχανικού: “Μέχρι να ξεκινήσει η πολεοδόμηση, αν ξεκινήσει και αν βρεθούν χρήματα, δεν θα αναρτήσει δασικούς χάρτες το Δασαρχείο; Και η λύση που δίνετε είναι ότι θα βρεθούν στον αέρα όλες οι ιδιοκτησίες στους οικισμούς; Γιατί αν, μετά από 45 χρόνια, κριθούν δασικές, είναι σαν να λέτε ότι πράγματι, όποιος πρόλαβε να χτίσει, πρόλαβε. Και όποιος δεν πρόλαβε, χάνει την περιουσία του. Αλλά και όποιος έχει χτίσει, μπορεί να χαρακτηριστεί δασικός και να σώσει μόνο την αναγκαία και ικανή επιφάνεια της οικοδομικής του άδειας και το υπόλοιπο να χαρακτηριστεί κι αυτό δασικό. Αν αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Υπουργείο για το 40% του Δήμου, κάνουμε πάλι μια τρύπα στο νερό. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να μείνουμε πάλι στο μηδέν. Το ζητούμενο στην πόλη είναι να λυθούν τα όρια των οικισμών. Αποδείξτε στο Υπουργείο ότι μπορείτε να τα λύσετε”.

Άξιζε εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Τα εναλλακτικά σενάρια της μελέτης για το ΤΠΣ Διονύσου βρίσκονται από σήμερα το πρωί, Σάββατο 19 Οκτωβρίου, αναρτημένα στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (www.dionysos.gr), όπου θα παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Στη διάρκειά τους καλούνταν χτες οι κάτοικοι και δημότες να αναρτήσουν όποιες επιπλέον πληροφορίες διαθέτουν, ώστε να αξιολογηθούν από τους μελετητές, που θα παρουσιάσουν την τελική μορφή του πρώτου σταδίου στις 29 Οκτωβρίου. Το δεύτερο στάδιο της μελέτης αφορά στην τελική πρότασή τους.

Επιπλέον, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί  στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και πάντως μέχρι την Τετάρτη, χωρίς εντούτοις μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία.