Το ερώτημα του τίτλου ήταν και η ερώτηση που ο Νέος Διόνυσος υπέβαλε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου.
Τις απαντήσεις ανέλαβαν να δώσουν τρεις συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι- ο Γ. Τραϊφόρος Πολιτικής Πολιτικής Προστασίας, ο Ν. Κοκκαλάς Κοινωνικών Υπηρεσιών με αρμοδιότητα και στη στήριξη των πολιτών στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας καθώς και έκτακτων καταστάσεων και ο Γρ. Ίσσαρης Καθαριότητας.
Ο κ. Τραϊφόρος έδωσε κατ’ αρχάς με νούμερα τα στοιχεία για την ετοιμότητα του Δήμου Διονύσου:
*Τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου είναι συνολικά 21, συν ένα που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία
15 είναι τα οχήματα
Άλλα 4 είναι τα μηχανήματα έργου
Και 2 είναι τα ευέλικτα ΒΟΒCAT
*Σ’ αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές για να διαπιστωθεί η ετοιμότητά τους. Επιπλέον, το πρατήριο καυσίμων με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος, τίθεται σε επιφυλακή, ώστε να ανταποκριθεί ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ ειδικά στην κοινότητα Διονύσου ο ανεφοδιασμός θα γίνεται επιτόπου
*Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως στις 7 Κοινότητες υπάρχουν 24 άτομα, που μπορούν άμεσα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών συνθηκών
*Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε στην τοποθέτηση του Αντιδημάρχου η συμβολή ιδιωτών στον αποχιονισμό της πόλης: Υπενθυμίζεται πως σε παλαιότερη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής είχε καταψηφισθεί η εν λόγω προμήθεια, λόγω των υψηλών τιμών που είχαν δώσει οι εργολάβοι. Η καταψήφιση αυτή, μάλιστα, μαζί με την αντίστοιχη για την αναβάθμιση και συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου, αποτέλεσε σημείο έντονων τριβών τόσο στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής, όσο και με τη μείζονα μειοψηφία. Η καταψήφιση αυτή, σημείωσε ο κ. Τραϊφόρος, αναγκάζει τη Διοίκηση να καταφύγει εκ των πραγμάτων σε απ’ ευθείας αναθέσεις, με άδηλο αποτέλεσμα.
*Μιλώντας για την εξασφάλιση στην υδροδότηση της πόλης, ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως γεννήτριες έχουν εγκατασταθεί σε δυο αντλιοστάσια στη Ροδόπολη, ενώ μέσω ενεργής σύμβασης με τον εργολάβο, σε περίπτωση ανάγκης εξασφαλίζεται η παροχή επιπλέον γεννητριών.
*Όλος ο συντονισμός, με βάση και το Σχέδιο ΒΟΡΕΑΣ, θα γίνεται από το Κέντρο Ελέγχου του Δήμου, στο κεντρικό Δημαρχείο, που κληροδοτήθηκε από την απελθούσα Διοίκηση, και όπου θα βρίσκονται οι συναρμόδιοι παράγοντες (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι Τεχνικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Γραφείο Τύπου και Γενικός Γραμματέας), ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκεται στο πεδίο για να μεταφέρει την πληροφορία.
*Παράλληλα ο κ. Τραϊφόρος παραδέχθηκε πως όταν η Δημοτική Αρχή ανέλαβε καθήκοντα πριν από ένα χρόνο δεν γνώριζε πρόσωπα και πράγματα- ποιοι είναι οι Διοικητές των 2 Πυροσβεστικών Σταθμών στους οποίους ανήκει ο Δήμος, πού μπορούν να προστρέξουν σε περιπτώσεις ανάγκης, πώς μπορούν να συντονιστούν κ.λπ. Ένα χρόνο αργότερα, “έχουμε διαχειριστεί καταστάσεις και έχουμε συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς σε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας, για τη σωστή επιτέλεση του επικουρικού ρόλου του Δήμου. Δεν βρήκαμε κάτι οργανωμένο για να πατήσουμε, συνέχισε ο κ. Τραϊφόρος επικαλούμενος μάλιστα μελέτη του 2023 που αποδεικνύει πως η Πολιτική Προστασία έχει φτάσει στο 28% της ανάπτυξής της, ενώ προσέθεσε πως η εν λόγω υπηρεσία δεν διαθέτει ακόμη Αυτοτελές Τμήμα στελεχωμένο με επαρκές προσωπικό, παρόλο που αυτό αποτελεί υποχρέωση των Δήμων από το Νοέμβριο του 2023.
*Όσον αφορά τέλος στο κομμάτι της ενημέρωσης των κατοίκων, ο κ. Τραϊφόρος υπενθύμισε πως από την περασμένη άνοιξη λειτουργεί στο viber η εφαρμογή alarm Δήμου Διονύσου, όπου αναρτώνται- όπως και στην ιστοσελίδα- αμέσως όλες οι πληροφορίες, μαζί με οδηγίες, για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Τέλος, στις περιπτώσεις αυτές δίνονται στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα των συναρμόδιων Αντιδημάρχων, της Πολιτικής Προστασίας, του Αμαξοστασίου κ.λπ.
Στην ετοιμότητα του εξοπλισμού του Δήμου, πρέπει να προστεθεί και αυτή των κοινωνικών υπηρεσιών, μια που οι πρώτοι πληττόμενοι από ακραία φαινόμενα είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Για την ετοιμότητα, κατά το δυνατό, του Δήμου στον τομέα αυτόν, μίλησε με τη σειρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Κοκκαλάς: Από την Περιφέρεια, λοιπόν, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει δυο θερμαινόμενες αίθουσες, ενώ σε περιπτώσεις ανάγκης εξασφαλίζει και την τροφοδοσία εθελοντών και πολιτών. Πέραν αυτού, επικαιροποιείται συνεχώς ανά περιοχή, και διευρύνεται και με βραχυχρόνιες περιπτώσεις όπως οι έγκυες γυναίκες, το μητρώο ευπαθών ομάδων, ενώ υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή γεωγραφικού στίγματος που θα δίνεται κατ’ ευθείαν στην αστυνομία ή στο ΕΚΑΒ, μια που ο Δήμος μόνο επικουρικά μπορεί να επέμβει. Ο κ. Κοκκαλάς επέμεινε ιδιαιτέρως στη συνέργεια ανάμεσα στους εμπλεκόμενους συναδέλφους του, που έχει φέρει την ετοιμότητα του Δήμου σε “αρκετά καλό σημείο, και θα ήταν καλύτερο αν υπήρχαν περισσότεροι πόροι”, ενώ υπογράμμισε ιδιαιτέρως τόσο την τεράστια συμβολή των εθελοντών, αλλά και την ανάγκη σύμπραξης πέρα από παρατάξεις μπροστά σε έκτακτες περιστάσεις.
“Ετοιμότητα ναι, αλλά σε εισαγωγικά”, είπε τέλος ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης. Έχουμε μεν τα εργαλεία, οχήματα και μηχανήματα, και είναι λειτουργικά, αλλά το οδικό δίκτυο του Δήμου είναι τόσο μεγάλο, που μέλημα θα αποτελεί ο αποχιονισμός των κεντρικών οδών, για τον οποίο είμαστε όντως έτοιμοι, τόνισε ξεκάθαρα ο κ. Ίσσαρης.
Όσον για τον προγραμματισμό- ποιο μηχάνημα και όχημα πάει πού και με ποιους χειριστές- αυτό θα εξαρτηθεί από την ενημέρωση γύρω από το καιρικό φαινόμενο και την έντασή του και θα ρυθμίζεται σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, διευκρίνισε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου. Η ίδια υπενθύμισε πως και πρόσφατα, όταν υπήρχε η υπόνοια χιονόπτωσης, και με την Περιφέρεια επικοινώνησε για τους δρόμους αρμοδιότητάς της και έλεγχος στο δημοτικό στόλο έγινε για την καλή λειτουργία του ώστε να διατεθεί εξοπλισμός στις Κοινότητες και να αποφευχθούν οι αστοχίες. Όσο για την κατανομή εξοπλισμού και προσωπικού, έχει ήδη εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο, συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Τραϊφόρος αναφερόμενος ειδικά στην Κοινότητα Διονύσου, μια «εξαιρετικά δύσκολη περιοχή λόγω του ανάγλυφου», τόνισε πως εκεί “έχουμε 4 από τους καλύτερους χειριστές όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου, αλλά και σε επίπεδο όμορων Δήμων, όσον αφορά στη γνώση τους για την περιοχή”.
Περίμενα να ακούσω συγκεκριμένες ενέργειες, με συγκεκριμένες ενέργειες και με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες, ώστε να υπάρχει ταχύτητα, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, αντέτεινε από την πλευρά του ο Ν. Καρυστινός, που εκ μέρους του Νέου Διόνυσου είχε υποβάλει και την αρχική ερώτηση. Κεντρικό σημείο στη δευτερολογία του η συγκέντρωση όλου του στόλου του Δήμου στο Αμαξοστάσιο, στον Άγ. Στέφανο: «Αν οι δρόμοι είναι κλειστοί, τα οχήματα δεν θα μπορέσουν να φτάσουν ποτέ και πουθενά, στο Διόνυσο για παράδειγμα, για να εκχιονίσουν», τόνισε ο κ. Καρυστινός, ευχόμενος στη Διοίκηση να μην της τύχει φαινόμενο όπως η ΜΗΔΕΙΑ: «Αν όμως ο μη γένοιτο, επαναληφθεί κάτι τέτοιο, οφείλετε πρώτη να βγαίνετε στα κανάλια και να απαιτείτε την αρωγή από οποιονδήποτε μπορεί να έρθει να βοηθήσει. Η δημοσιότητα ήταν εξάλλου αυτή που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να εξαγγείλει αποζημιώσεις σε όσους είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό με τη μεγάλη χιονόπτωση του 2022».
“Το πάθημα έγινε μάθημα”, υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, με το μυαλό στη ΜΗΔΕΙΑ, προσθέτοντας πως η Δημοτική Αρχή έχει προσπαθήσει να βελτιώσει κάποια από όσα δεν έγιναν όπως έπρεπε τότε. Όσο για την ευρεία ενημέρωση των κατοίκων, προσέθεσε πως εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την εφαρμογή στο viber και την ιστοσελίδα του Δήμου (σ.σ. που με ένα μικρό διάλειμμα μερικών ωρών παραμένει εκτός λειτουργίας για 7η ημέρα!!!), υπάρχει και το εφεδρικό “κανάλι” της Αντιδημαρχίας Κοινωνικών Υπηρεσιών. “Ποτέ δεν θα πούμε πως είμαστε πανέτοιμοι. Εμείς δεν λέμε μεγάλες κουβέντες, επιδιώκουμε κυρίως τις πράξεις”.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί η ακροτελεύτια παρατήρηση του Προέδρου του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη, η οποία έχει διαφορετικές αναγνώσεις: «Αν επιβεβαιωθούν τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα, θα κληθεί ο Δήμος, τέλος του μήνα αρχές του επόμενου, να αντιμετωπίσει φαινόμενο. Οπότε όλα αυτά θα φανούν στην πράξη. Όσον αφορά στη συνεργασία και το σχεδιασμό, περιμένω κύριε Τραϊφόρε να γίνουν οι διορθώσεις στο σχέδιο ΒΟΡΕΑΣ. Επομένως κύριε Κοκκαλά, ως Αντιδήμαρχος και εκτάκτων αναγκών, βοηθήστε τον να ολοκληρωθεί το σχέδιο και να υπογραφεί”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.