logo


Με τη συμμετοχή της Αγγ. Πέππα, από την πλειοψηφία, που επέστρεψε στα καθήκοντά της (σ.σ. προς το παρόν η μοναδική, από τη δεύτερη ομάδα των 4 δημοτικών συμβούλων που εξέπεσαν του αξιώματος τους λόγω αρρύθμιστων χρεών προς το Δήμο Διονύσου), πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη 21 Ιανουαρίου η δεύτερη για το 2025 συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που είχε 23 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη και διήρκεσε τέσσερις σχεδόν ώρες!

Αν εξαιρέσουμε τα 3 θέματα που αφορούσαν σε δωρεές, καθώς και σε υπηρεσιακά ζητήματα, όλα τα υπόλοιπα συζητήθηκαν επί μακρόν- και πολλά από αυτά με το μυαλό στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2025.

Ο οποίος, υπενθυμίζεται, εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή ακριβώς στην εκπνοή του χρόνου, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, και εστάλη εν συνεχεία στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για επισημάνσεις, διορθώσεις και παρατηρήσεις.

Οι οποίες, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης και προκάλεσε αντιδράσεις, έχουν μεν έρθει στο Δήμο, αλλά όχι και στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, αν και εκ του νόμου είναι το αρμόδιο όργανο για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού (“για το λόγο αυτό είχα καλέσει τη δημοτική ομάδα σε συνάντηση αλλά εμφανίσθηκαν μόνο τέσσερις” ακούστηκε μάλιστα να λέει η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου).

Αν συνυπολογισθεί εδώ και η διαμάχη που μαίνεται στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής εδώ και μήνες, αναφορικά με τη διαφορετική προσέγγιση στον Προϋπολογισμό που επιδιώκει η εσωτερική αντιπολίτευση

τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί 5 από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξη- τέσσερα που αφορούσαν σε έγκριση πρακτικών ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, καθώς και ο απολογισμός εσόδων/εξόδων του Δήμου για το Νοέμβριο- καταψηφίσθηκαν, με τις 5 αρνητικές ψήφους να προέρχονται όλες από μέλη της Δημοτικής Επιτροπής που έχουν εκλεγεί με την παράταξη της Διοίκησης. Άφησαν έτσι, και πάλι, μόνη της τη Δήμαρχο που, μαζί με τις τρεις ψήφους από την παράταξη της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, αποτέλεσαν τη… μειοψηφία με 4 θετικές ψήφους.

“Δεν έχουμε εγκεκριμένο Προϋπολογισμό- και μέχρι τότε, δεν θα ψηφίσω κανένα θέμα με οικονομικό αντικείμενο”, δήλωσε εξ αρχής σχεδόν η κ. Πέππα. Την ίδια δήλωση ενστερνίσθηκαν και οι Στ. Ουσταμπασίδης, Κ. Μακρυγιάννης. Στ. Δημητριάδης και Λ. Κανακάρη (“όχι, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα οικονομικά του Δήμου καμιά δαπάνη”) από την παράταξη της πλειοψηφίας, και καταψήφισαν το πρακτικό ανακήρυξης προσωρινών ή/και οριστικών αναδόχων στους διαγωνισμούς για τη συντήρηση και επισκευή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, στην αποκομιδή βιοαποδομήσιμων υλικών, στην προμήθεια άλατος αποχιονισμού, στην ασφάλιση οχημάτων (σ.σ. που παραμένουν ασφαλισμένα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης απαντώντας σε ερώτηση της κ. Πέππα) και, όπως προελέχθη, στον απολογισμό διαχείρισης του Δήμου για τον Νοέμβριο.

Για το τελευταίο αυτό θέμα, που συζητήθηκε με επεξηγήσεις τόσο από το Γενικό Γραμματέα όσο και από υπηρεσιακό παράγοντα που κλήθηκε εκτάκτως, από την αρχή αντιπαρατέθηκαν δυο απόψεις:

Αυτή που έλεγε πως οι λογιστικές τακτοποιήσεις, στις οποίες αφορούσε ο απολογισμός, αποτελούσαν τυπικό ζήτημα, άποψη που υποστηρίχθηκε από τη Δήμαρχο και την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Ο επικεφαλής της τελευταίας, μάλιστα, κατηγόρησε τη Διοίκηση για ολιγωρία στην είσπραξη των οφειλόμενων από την ύδρευση, μια που εκκρεμεί η έκδοση τεσσάρων λογαριασμών για ισάριθμα τετράμηνα, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Και η ακριβώς αντίθετη που υποστήριζε πως αυτές οι λογιστικές τακτοποιήσεις αποτελούν άκρως σοβαρό ζήτημα, δείχνουν πως, πρακτικά, χρήματα δεν υπάρχουν και έτσι οδηγούμαστε σε ελλειμματικό Προϋπολογισμό, χωρίς τη δυνατότητα επενδύσεων σε έργα. Η δεύτερη αυτή άποψη υποστηρίχθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, που επέμειναν πως η απόκλιση των 2.570.963 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας, ανάμεσα στο λογιστικό υπόλοιπο του βιβλίου τρεχούμενων λογαριασμών και στο διαθέσιμο χρηματικό υπόλοιπο των τραπεζών, δείχνει το κενό στους κωδικούς του Προϋπολογισμού σε σχέση με τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του Δήμου και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση και προοπτική του. Σημαντικό τμήμα του παραπάνω ποσού αποτελεί το χρέος του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ, ύψους 1.370.000 ευρώ, «τεράστιο χρέος που κληρονομήσαμε από τη Διοίκηση Καλαφατέλη», για το οποίο η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε ρύθμιση, με μηνιαία επιβάρυνση 200.000 ευρώ, «που θα μπορούσαν να έχουν κατευθυνθεί στα σχολεία, ή στους δρόμους ή σε άλλα αναγκαία έργα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κανακάρη.

Λίγες ώρες αργότερα, και μετά από τις διαμαρτυρίες που μεσολάβησαν, εστάλη στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής το έγγραφο του Παρατηρητηρίου, όπου υπογραμμίζεται η αποτύπωση στον Προϋπολογισμό απλήρωτων υποχρεώσεων, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τις οποίες πάνω από 2,5 εκατομμύρια καθ’ υπέρβαση των πιστώσεων, και καλείται ο Δήμος να τη διορθώσει άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον διαπιστωθεί πως ο Προϋπολογισμός έχει συνταχθεί κατά παρέκκλιση των σχετικών υπουργικών οδηγιών, τότε ο Δήμος Διονύσου απειλείται- για πρώτη φορά!- με “παρακράτηση και μη απόδοση μέρους ή του συνόλου της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης… από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)”!