logo


Στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας ασχολήθηκε με την παράνομη και ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπάζων στην περιοχή, ένα από τα πλέον σοβαρά, χρόνια, προβλήματα του Δήμου Διονύσου, που αλλοιώνει και καταστρέφει το περιβάλλον, εγκυμονεί ανά πάσα στιγμή κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά και πλημμύρας, και αποτελεί εκτεταμένη εστία μόλυνσης. Και επειδή χωματερές υπάρχουν πολλές στην περιοχή, όλα τα παραπάνω πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά.

 Σε έγγραφο, που εστάλη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής προς μια σειρά εμπλεκόμενων φορέων το 2022, διαπιστώνεται και καταγράφεται η ύπαρξη τριών τουλάχιστον χωματερών στη Σταμάτα, στις θέσεις Πλίνθι, Προφήτη Ηλία και Μιχαλέζα

Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος ήταν κατάμεστη- όχι μόνο από τους τοπικούς, αλλά και από δημοτικούς συμβούλους: Λίγη ώρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω κακής συνεννόησης με την εταιρεία που την υποστηρίζει τεχνικά, οπότε στη Σταμάτα προσήλθαν σύμβουλοι τόσο από την παράταξη της Διοίκησης όσο και από αυτήν της μείζονος μειοψηφίας. To παρών είχαν δώσει τότε οι Γ. Καλαφατέλης, Μ. Κόκκαλης και Χ. Πέππας από τη μείζονα μειοψηφία, Λ. Κανακάρη και Μ. Θεοδωρίδου- Πέππα από την παράταξη της Διοίκησης, ενώ από το Νέο Διόνυσο παρακολουθούσε η Μ. Μπακαφούκα.

Το θέμα άλλωστε όχι μόνο ταλαιπωρεί την περιοχή επί χρόνια, αλλά επιπλέον γιγαντώνεται, ενώ καμιά Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά: Ούτε οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του Τοπικού ή του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε οι αλυσίδες ή οι απαγορευτικές και προειδοποιητικές πινακίδες, ούτε οι καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές, ούτε οι μηνύσεις κατ’αγνώστων, ούτε η δημοσιότητα μέσω τηλεοπτικών σταθμών έχουν σταθεί αρκετές για να αποθαρρύνουν όσους διαλέγουν βολικά τη Σταμάτα, για να διαπράξουν τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Αξίζει εδώ, να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κ. Πέππα, οι χωματερές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή είναι πλέον πέντε(!), στον Προφήτη Ηλία η μεγαλύτερη, αλλά και στον Ιππικό Όμιλο και αλλού- μιλάμε για βουνά από μπάζα και κάθε είδους απορριιμμάτων, που έχουν αλλοιώσει πλήρως το φυσικό ανάγλυφο. Το καλοκαίρι, μάλιστα, η χωματερή στον Προφήτη Ηλία συνέχισε να καίγεται, μέρες αφότου η φωτιά στη Σταμάτα είχε σβήσει, εκλύοντας επικίνδυνες ουσίες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Και όσο επικίνδυνες είναι αυτές οι χωματερές για πυρκαγιά, άλλο τόσο είναι και για πλημμύρες, μια που φερτά υλικά από εκεί καταλήγουν στα ρέματα της περιοχής.

Μπορεί να γίνει- και πώς- αποτελεσματική αστυνόμευση για να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα;

Ήταν το κεντρικό ερώτημα, που απασχόλησε τους παρευρισκόμενους. Εταιρεία security για 24ωρες περιπολίες, και συνεργασία με το Δασαρχείο και το ΑΤ. Αγ. Στεφάνου, καθώς και ενεργοποίηση drones που θα παρακολουθούνται από το Κέντρο Ελέγχου του Δήμου, πρότεινε ο Πρόεδρος. Σ’ αυτά ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης προσέθεσε τη θεσμική ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και την τοποθέτηση και αξιοποίηση θερμικών καμερών. Ακόμη μια πρόταση, τέλος, ήρθε από την πλευρά της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Λ. Κανακάρη,που πρότεινε να τοποθετηθούν μπάρες στους δρόμους που οδηγούν στις χωματερές, καθώς και προσωπικό από το Δήμο, για καλύτερο έλεγχο.

Και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν μεγαλύτερη πίεση και δυναμικές ενέργειες και προς το Δασαρχείο, που «επί χρόνια παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά”, όσο και κατ’ ευθείαν προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έτσι η απόφαση που τελικά ελήφθη, ομόφωνα προφανώς, ανέφερε τα εξής:

Το Συμβούλιο έπειτα από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Προέδρου,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

όπως τοποθετηθούν θερμοκάμερες στις διαδρομές των φορτηγών με μπάζα, να αναλάβει εταιρεία security 24ωρη φύλαξη στο σημείο, η Δημοτική Αστυνομία να εντείνει τις περιπολίες της με την αρωγή του Α.Τ. Διονύσου, να χρησιμοποιηθούν drones από την Πολιτική Προστασία του Δήμου και τέλος να οριστεί επιτροπή με απόφαση Δ.Σ. η οποία θα έρθει άμεσα σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο ούτως ώστε να σταματήσει η απόθεση μπάζων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία (θέση Κατσίκι-Κουκουνάρι).

Η απόφαση αυτή, τελευταία του Τοπικού Συμβουλίου για το 2024, διαβιβάστηκε την επόμενη κιόλας ημέρα στο Δήμο. Έκτοτε αγνοείται η τύχη της, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μετά από την πρόταση μέτρων αστυνόμευσης, τόσοι οι τοπικοί όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι προχώρησαν και σε προτάσεις για την αποκατάσταση των χωματερών- είτε με τη χωροθέτηση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων είτε με τη δημιουργία πάρκου αθλητικού ή αιολικού ή κυκλοφοριακής αγωγής είτε με δενδροφυτεύσεις.